A fokhagymát napi szinten alkalmazzuk a konyhában, vagy a kedvenc magyaros ételeink vagy egy izgalmas ázsiai fogás elkészítéséhez, azonban még egy ilyen gyakran használt zöldségnél is előfordulhat, hogy felhalmozódik a kamrában. Ha túl sokat vettünk belőle vagy megfeledkeztünk róla, a fokhagyma könnyedén kicsírázik a sötét kamrában, de akár a konyhapulton is, ilyenkor pedig már nem a legkellemesebb az íze.

Ehető-e a kicsírázott fokhagyma?
Ugyan a kicsírázott fokhagyma még teljesen fogyasztható, sokan már inkább nem használják fel a főzés során. Ennek egyik oka a csírázás során kialakuló, erőteljesebb, szinte már bántóan csípős íz lehet, de a gerezdek puhább, néha üreges állaga is ellenszenvet válthat ki egyesekben.
Kidobni mégis kár lenne egy teljesen jó állapotú (tehát nem rohadt, nem penészes) zöldséget: ehelyett ültessük hát el a csírázásnak indult fokhagymát!
Ültetés előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a fokhagymafejben nincsenek megpenészedett, berohadt, barna gerezdek, majd távolítsuk el a legkülső, túlságosan megvastagodott fehér héjat és szedjük gerezdekre a zöldséget. A csírával rendelkező fokhagymákat egyesével ültessük el, mindegyikből egy új fej nő majd.
A kicsírázott fokhagyma elültetése
Amennyiben cserépbe ültetjük a kicsírázott fokhagymát, a következőkre figyeljünk:
- Lehetőleg ne műanyag, hanem rendes cserépből készült edényt használjunk, mert ennek egyenletesebb a víztartása, nem szárad ki benne olyan gyorsan a föld.
- A cserepünk alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás, hogy a benne lévő föld ne nedvesedhessen túl és a növekvő zöldség ne rohadhasson be.
- A virágföld töltse meg szinte teljesen a cserepet, egyedül egy két-háromujjnyi részt hagyjunk felül szabadon.
- A fokhagymát a zöld csírával felfelé ültessük a földbe, majd úgy takarjuk be, hogy a növekvő szárrészből egy kicsi épp kilógjon.
Persze a csírázó fokhagymát a kertbe is kiültethetjük: vagy ősszel dugjuk a földbe, hogy a téli fagyok távozása után rögtön növekedésnek induljon, vagy áprilisban ültessük el, amikor az idő már kedvezőbb. Fontos, hogy kerti kiültetésnél is vegyük figyelembe a fent leírtakat, illetve több fokhagyma együttes kihelyezésekor a fejek között hagyjunk kellő távolságot.
A fokhagyma kedveli a napos helyeket, így beltéren is gondoskodjunk arról, hogy olyan ablakpárkányban növekedhessen, ahol rendszeresen éri fény. Ne öntözzük túl: mindig csak tartsuk kellően nedvesen a talajt!
A fokhagyma betakarítása
Az elültetett fokhagyma általában nyár végén, ősszel érik be: a hosszú, föld fölött növekvő, zöld száron először szép, kerekded hagymavirág nyílik, majd elhervad. Attól függően döntsünk a kiásás idejéről, hogy zsengébb vagy öregebb fokhagymát szeretnénk. Amúgy nemcsak a gumó, de a zsenge fokhagymaszár is fogyasztható, ezt vékonyra vágva, az újhagymához hasonlóan érdemes felhasználni a konyhában.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes cikk vár:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!