Evésre már nem jó, de erre még felhasználhatod a kicsírázott fokhagymát

Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!

A fokhagymát napi szinten alkalmazzuk a konyhában, vagy a kedvenc magyaros ételeink vagy egy izgalmas ázsiai fogás elkészítéséhez, azonban még egy ilyen gyakran használt zöldségnél is előfordulhat, hogy felhalmozódik a kamrában. Ha túl sokat vettünk belőle vagy megfeledkeztünk róla, a fokhagyma könnyedén kicsírázik a sötét kamrában, de akár a konyhapulton is, ilyenkor pedig már nem a legkellemesebb az íze.

Kicsírázott fokhagymagerezdek
Erre még felhasználhatod a kicsírázott fokhagymát

Ehető-e a kicsírázott fokhagyma?

Ugyan a kicsírázott fokhagyma még teljesen fogyasztható, sokan már inkább nem használják fel a főzés során. Ennek egyik oka a csírázás során kialakuló, erőteljesebb, szinte már bántóan csípős íz lehet, de a gerezdek puhább, néha üreges állaga is ellenszenvet válthat ki egyesekben.

Kidobni mégis kár lenne egy teljesen jó állapotú (tehát nem rohadt, nem penészes) zöldséget: ehelyett ültessük hát el a csírázásnak indult fokhagymát!

Ültetés előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a fokhagymafejben nincsenek megpenészedett, berohadt, barna gerezdek, majd távolítsuk el a legkülső, túlságosan megvastagodott fehér héjat és szedjük gerezdekre a zöldséget. A csírával rendelkező fokhagymákat egyesével ültessük el, mindegyikből egy új fej nő majd.

A kicsírázott fokhagyma elültetése

Amennyiben cserépbe ültetjük a kicsírázott fokhagymát, a következőkre figyeljünk:

  • Lehetőleg ne műanyag, hanem rendes cserépből készült edényt használjunk, mert ennek egyenletesebb a víztartása, nem szárad ki benne olyan gyorsan a föld.
  • A cserepünk alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás, hogy a benne lévő föld ne nedvesedhessen túl és a növekvő zöldség ne rohadhasson be.
  • A virágföld töltse meg szinte teljesen a cserepet, egyedül egy két-háromujjnyi részt hagyjunk felül szabadon.
  • A fokhagymát a zöld csírával felfelé ültessük a földbe, majd úgy takarjuk be, hogy a növekvő szárrészből egy kicsi épp kilógjon.

Persze a csírázó fokhagymát a kertbe is kiültethetjük: vagy ősszel dugjuk a földbe, hogy a téli fagyok távozása után rögtön növekedésnek induljon, vagy áprilisban ültessük el, amikor az idő már kedvezőbb. Fontos, hogy kerti kiültetésnél is vegyük figyelembe a fent leírtakat, illetve több fokhagyma együttes kihelyezésekor a fejek között hagyjunk kellő távolságot.

A fokhagyma kedveli a napos helyeket, így beltéren is gondoskodjunk arról, hogy olyan ablakpárkányban növekedhessen, ahol rendszeresen éri fény. Ne öntözzük túl: mindig csak tartsuk kellően nedvesen a talajt!

A fokhagyma betakarítása

Az elültetett fokhagyma általában nyár végén, ősszel érik be: a hosszú, föld fölött növekvő, zöld száron először szép, kerekded hagymavirág nyílik, majd elhervad. Attól függően döntsünk a kiásás idejéről, hogy zsengébb vagy öregebb fokhagymát szeretnénk. Amúgy nemcsak a gumó, de a zsenge fokhagymaszár is fogyasztható, ezt vékonyra vágva, az újhagymához hasonlóan érdemes felhasználni a konyhában.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes cikk vár:

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!