Ki a kertbe, bográcsra fel!

Bográcsoztunk nemrégiben – egy mennyei szarvaspörkölt lett az eredménye a beszélgetéssel töltött kerti napnak, amit még mindig emlegetünk.

Szarvaspörkölt bográcsban

Végre visszavonhatatlanul beköszöntött a jó idő, és úgy tűnik, most már egy egész szezonra így is marad. Engem ilyenkor azonnal a szabadba csábítanak az ösztöneim, enni, inni, mókázni akarok tópartokon, kertekben – a bográcsozás, szalonnasütés pedig a csúcsa mindennek. Szerencsére kaptunk ajándékba három kiló szarvashúst, így mi sem volt kézenfekvőbb, mint a jó időben egy sűrű, szaftos pörköltet főzni az isteni húsból. Az ételbe vörösbor is kellett, persze csak egy deci, de annak rendje és módja szerint, nem hagytuk hűtőbe visszatenni a borospalackot.

A legjobb grill zöldségek >>

A jó pörköltnek persze ezerféle titka van, sok társaság őrzi az állítólagos tuti receptet, de valljuk be, tényleg mindenkinek más jön be: én például az erős, vörösboros verziókat kedvelem, más sírva menekül, ha csípőset kell ennie. Nagy csodák híján én a következőkre esküszöm: csúcsminőségű (lehetőleg) vadhús, házi fűszerpaprika, rengeteg vöröshagyma, de semmi esetre sem bántóan sok, illetve türelem, türelem. Bográcspörköltet készíteni nem lehet fél óra alatt, a húsnak idő kell, míg megpuhul, az ízek összeérnek.

{ GALÉRIA = title:Kertbe%20ki%2C%20bogr%C3%A1csra%20fel!, 1,2,3,4,0,5,6 }

A húst megtisztítjuk, nyugodtan vághatjuk nagyobb darabokra – rusztikusabb lesz tőle a pörkölt látványa. Mivel nem nagyüzemi keretek között nevelt, tápos, vizes húsú csirkét vagy sertést főzünk, így egészen furcsa lesz, hogy a hús főzés közben alig enged nedvességet és megtartja eredeti méretét. A vöröshagymát csakis egészen apróra vágva kezdjük el dinsztelni: én rajongok a rengeteg hagymáért, de azért túlzásba nem kell esni, mert könnyen elronthatja az étel ízét a túlzásba vitt hagymázás. Magam részéről semmiképp sem használnék bográcsételhez olajat, csakis házi zsírt!

Az íz, a hatás teljesen más, ha elődeink módszeréhez hasonlóan, zsírral főzzük a pörköltet – mégiscsak úgy az igazi! Kevés pirítás, jöhet a hús és annyi víz, hogy éppen beterítse a húskockákat, forrás után pedig jöhetnek az egyéb hozzávalók, mint például a paprika és a paradicsom, illetve a fűszereket is jó szívvel beleszórhatjuk ennél a lépésnél.

Miben fő jól a pörkölt vagy a gulyás? >>

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

Őzpörkölt

Születésnapi ebédre készült. Köretnek krokettet sütöttem hozzá. Áfonyadzsemmel különösen finom.

Meglepő volt számomra is, de igaz: a borókabogyó kitűnő ízesítője a szarvaspörköltnek. A végén ne felejtsük el a rá való, frissen őrült borsot! Nálunk pillanatok alatt fogyott el, még a jelenlévő öt éven aluliak is falatoztak belőle, pedig ők aztán igazán válogatósak tudnak lenni! Mi nagyon lazán, kerti bulikra tartogatott műanyag tányérokról faltuk be a pörköltet, délelőtt pedig a jó kétkilós veknit is beszereztük – szigorúan aznap, mert hát dukál hozzá a friss kenyér. Házi savanyúságot is előhoztuk a pincéből, bőven akadt még, az előző év termékeny uborkaültetvényeinek hála. Bográcsra fel, itt a nyár előttünk, nincs is jobb mint a barátokkal és a családdal az egész napot (akár sötétedés után is) a kertben tölteni!

További pörköltekért kattints ide! >>

A Nyár van! rovat még több olvasnivalót kínál! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...