Khirret, a különleges "pollenédesség", ami a Mózest oltalmazó nádból készül

A virágpor alapú cukorka Irak déli részéről származik, és amilyen egyszerű elkészíteni, olyan finom. De mitől olyan különleges ez az édesség?

A dél-iraki városok, mint például Basra és Nasiriyah tavasszal minden évben aranyba burkolóznak, amit a khirret porának köszönhetnek. A khirret egy varázslatos édesség, ami Mózesre emlékezteti a hívőket.

A nád, ami megóvta Mózest

A khirret egy Irak déli, mocsaras vidékén honos vízi növény pollenéből készül: a ropogós szezonális finomságot enyhén édesítve bármelyik utcai árusnál megkóstolhatod. Kinézete és állaga egyébként leginkább sárga krétaporra vagy tömör mustárporra hasonlít.

Khirret

A khirret az iraki zsidó nép egyik kedvelt ünnepi étele: az Exodus könyve szerint a kis Mózest a dél-iraki mocsarak nádjához hasonló papirusznádból font kosárban találták meg. Mivel a nád elrejtette Mózest és megvédte őt, így szent növénnyé vált a zsidó közösség számára. Amikor a fogságban élő zsidók az ősi Babilonban telepedtek le, hatalmas tisztelettel szemlélték a terület nádját, és a khirret virágpora azóta is vallási jelentőséggel bír a judaizmus számára Irakban. A sárga a boldogság, a frissesség, az érettség és az arany szimbóluma.

A Marsh Arabs vidéke

Khirret, az egzotikus finomság

Az arab mocsárvidéket, a Marsh Arabs-ot, más néven al-Ahwart az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, amely három régészeti lelőhelyből és négy mocsárból áll. Ezen a vidéken nő a khirret alapanyagát adó növény, a bardi, vagy más néven a cattali. A növény mindegyik része ehető, és pollenje nem csupán az édesség alapanyaga, hanem gyógyhatással is bír, ugyanis enyhítheti a gyomor- és bélrendszeri problémákat, tisztítja a veséket, a várandós nők körében is népszerű, valamint a légutakra is jó hatással van.

A növényről tavasszal, április, május környékén gyűjtik be a pollent - jellemzően a nők és a gyerekek - , amiből aztán az édesség készül. Iyenkor az utcákat ellepi a sárga por, ami mesebeli hangulatot varázsol. Irakban a mai napig a tavaszi fesztiválok kedvelt, és elmaradhatatlan desszertje a khirret.

A khirret alapanyaga, a catalli élénksárga pollenje

Nawal Nasrallah, egy iraki szakácskönyv szerzője szerint a khirret elnevezés arra utal, ahogy a pollent eltávolítják a növényről, ugyanis a khirret szó szerinti jelentése: lecsupaszított. Miután a pollent összegyűjtötték, a napon szárítják, majd átszitálják, hogy a szennyeződéseket eltávolítsák a finom porból. Ezután cukorral keverik össze, végül gézzel letakart edényekben vízben főzik. Ott, ahol tradicionálisan készítik, a gézt sárral tapasztják hozzá az edényhez, hogy a gőz ne szökjön ki. A gőz hatására a keverék összeáll, megszilárdul, és kész a khirret.

Az Irakot elhagyó, majd Izraelben letelepedő zsidók nem vitték magukkal a növényt - a Purim nevű édességgel helyettesítik, és emlékeznek meg a Mózest megóvó növényből készült édességről. Te megkóstolnád?

Khirret

Ez is érdekelhet az ÍzHUSZÁR magazinon!

A teafű régen olyan értékes volt, hogy lakat alatt őrizték az enyveskezű tolvajok elöl

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...