A kézzel készített cementlapok a konyhában is zseniálisan mutatnak

A régi bérházak meseszép díszei a kézzel készített cementlapok. Hidd el, a te konyhádban is jól mutatnak.  

Régi bérházakban sokszor egészen csodálatos felületeken járkálunk. Elegánsan tompa fényű, mintás cementlapok, fényesre csiszolt, apró kőszemcsékkel megbolondított terrazzolapok és finom alapanyagból készült, fényes mettlachiburkolattal is találkozhatunk. Az öntött terrazzoburkolatok reneszánszáról más írtunk, de az a jó hírünk van, hogy a csodaszép cementlapok is újra divatba jöttek, sőt, nem egy magyar cég foglalkozik a gyártásukkal.

A cementlapok termelését valahol Spanyolországban vagy Franciaországban kezdték meg az 1850-es években. Később Olaszországban és Portugáliában is népszerű lett ez a burkolat, de sok lap készült ezen országok tengerentúli gyarmatain is.

Walla József mozaik- és cementgyárának egy mintakönyvlapja a 19. és a 20. század fordulójáról

A cementlapok hazai története is régre vezethető vissza. Az Index cikkében olvasható, hogy a 19. század második felében Walla József egy Iparrajziskolai végzettséggel először egy irodában dolgozott, majd saját cementlap- és betoncsőgyártó üzemet épített, amelynek termékei a millenniumi kiállításon még Ferenc József császár elismerését is kivívták. Rajta kívül az olasz származású Cristofoli Vince és Melocco Péter fővárosi üzemeiben is készültek cementlapok, olvasható Hadik András tanulmányában.

A The Cement Tile Shop nevű amerikai cég megosztotta a nyilvánossággal, hogyan készülnek ezek a szépségek. A cementlapok gyártása lassú, kézi munka: a lapok egyenként készülnek. Egy kiolajozott fémkeretbe belehelyeznek egy vastag falú, több rekeszt tartalmazó sablont, amelynek egyes rekeszeit egy színezett keverékkel töltenek fel. Ez az anyag egyrészt fehér cementből, másrészt porított márványból áll. A sablont gyorsan kiemelik, majd egy, a szilárdságot biztosító szürke cement és homok keverékéből álló porral fedik le a színes, folyékony keveréket. A sablon tartalmát végül egy hidraulikus prés tömöríti össze egy szilárd, vízálló járólappá, amely egy rövid áztatást követően néhány hét alatt teljesen megszilárdul.

Manapság idehaza is reneszánszát éli a cementlapgyártás. A MOZA Cementlap Manufaktúrában kézzel készülnek magyarországi alapanyagokból a szebbnél szebb cementlapok. Egy tervezőprogram segítségével mindenki összeállíthatja a saját minta- és színkombinációit. Az AC Designkorszerű gyártástechnológiával készült cementlapokat forgalmaz idehaza. A csepeli I Am Art 3D technológiával készít kisszériás cementlapokat. A Marrakesh Cementlap vásárlói marokkói és kortárs minták közül is válogathatnak.

Minimál kortárs cementlap egy Los Angeles-i otthonból
Meseszép cementlap a MOZA műhelyéből

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kültéri konyhák, amelyek ebben a hőségben is főzésre csábítanak

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...