Számtalan előnnyel jár, ha kézzel eszünk

Az ősi indiai holisztikára épülő orvosi rendszer, az ájurvéda már régóta tudja, hogy kézzel enni kifejezetten egészséges – de mára már a tudomány is alátámasztja ezt!

Az ájurvéda szerint a kézzel való étkezés egyrészt higiénikus, másrészt jótékony hatással van az érzékszervekre és az emésztésre egyaránt. Az ősi gondolkodási rendszer szerint minden ujj egy elemet képvisel: a tér a hüvelykujj, a levegő a mutatóujj, a tűz középső ujj, a víz a gyűrűsujj, a föld pedig a kisujj. Amikor a kezünkkel eszünk, olyan mozdulatokat teszünk, amelyek aktiválják ezeket az elemeket és egyensúlyba hozzák testünk energiáit.

Emellett azt is tartják, hogy ha az ujjunkkal megérintjük ételeinket, akkor jeleket küldünk agyunknak, hogy készen állunk az evésre. Ez pedig felkészíti gyomrunkat és egyéb emésztőszerveinket az emésztési folyamatra. A kézzel való étkezés továbbá segít abban is, hogy jobban odafigyeljünk arra, mit eszünk, mennyit és milyen gyorsan eszünk – ezek a mindful, azaz a tudatos étkezés alapjai, amelyek mind fontos tényezők az egészséges táplálkozás szempontjából.

De nézzük, hogy a tudomány mit mond erről a kérdésről! Öt pontban gyűjtöttük össze, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a kézzel való étkezésnek.

Tény, hogy nem minden típusú étel esetében tehetjük meg, hogy kézzel együnk, de amikor igen, akkor ne féljünk kipróbálni!

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...