Számtalan előnnyel jár, ha kézzel eszünk

Az ősi indiai holisztikára épülő orvosi rendszer, az ájurvéda már régóta tudja, hogy kézzel enni kifejezetten egészséges – de mára már a tudomány is alátámasztja ezt!

Az ájurvéda szerint a kézzel való étkezés egyrészt higiénikus, másrészt jótékony hatással van az érzékszervekre és az emésztésre egyaránt. Az ősi gondolkodási rendszer szerint minden ujj egy elemet képvisel: a tér a hüvelykujj, a levegő a mutatóujj, a tűz középső ujj, a víz a gyűrűsujj, a föld pedig a kisujj. Amikor a kezünkkel eszünk, olyan mozdulatokat teszünk, amelyek aktiválják ezeket az elemeket és egyensúlyba hozzák testünk energiáit.

Emellett azt is tartják, hogy ha az ujjunkkal megérintjük ételeinket, akkor jeleket küldünk agyunknak, hogy készen állunk az evésre. Ez pedig felkészíti gyomrunkat és egyéb emésztőszerveinket az emésztési folyamatra. A kézzel való étkezés továbbá segít abban is, hogy jobban odafigyeljünk arra, mit eszünk, mennyit és milyen gyorsan eszünk – ezek a mindful, azaz a tudatos étkezés alapjai, amelyek mind fontos tényezők az egészséges táplálkozás szempontjából.

De nézzük, hogy a tudomány mit mond erről a kérdésről! Öt pontban gyűjtöttük össze, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a kézzel való étkezésnek.

Tény, hogy nem minden típusú étel esetében tehetjük meg, hogy kézzel együnk, de amikor igen, akkor ne féljünk kipróbálni!

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...