Ahhoz, hogy a lehető legtisztább legyen a konyhád, kardinális kérdés a mosogatás. Még ha van is mosogatógéped, akkor sem tudod teljesen elkerülni azt, hogy olykor kézzel is kelljen mosogatnod, ezért érdemes a higiénia érdekében betartanod pár alapelvet. Mutatjuk, hogy mire figyelj kézi mosogatásnál.
Legyen tiszta a mosogatód
Mielőtt az edényekre kerül a sor, győződj meg róla, hogy az átmeneti otthonuk tiszta. Vagyis a mosogató. Az ecet kiválóan alkalmas erre a feladatra (kivéve, ha gránit a mosogatód, ugyanis ezen az anyagon sosem szabad ecetet használni) egy szivaccsal vagy ronggyal kiegészülve.
Ne feledd a mosogatáshoz használt törlőrongyokat rendszeresen kimosni, és minden eszközt, amit használsz, tarts szárazon két mosogatás között.
A szivacsot pedig forrald fel vagy tedd a mikróba, hogy megöld a bacikat. Az edénycsöpögtetőről se feledkezz meg! Érdemes minden pár használat után, de legalább hetente kétszer ezt is átöblíteni ecettel, a csúnya foltoktól pedig szódabikarbóna vagy mosószóda segítségével tudsz megszabadulni.
Fertőtlenítés
Miután mosogatószerrel alaposan lemostad az edényeket, érdemes lehet egy forró vizes áztatást is beiktatni, ezzel gyakorlatilag fertőtleníted az edényeket. Ilyenkor jól jön, ha tiszta a mosogató, mert egyszerűen csak feltöltöd forrásban lévő vízzel (vízforralóban vagy a tűzhelyen felforralt víz is jó erre a célra), majd egy percig hagyod, hogy az edények ebben a gőzölgő vízben álljanak.
Tényleg tiszta?
Győződj róla meg, hogy tényleg minden szennyeződést eltávolítottál az edényekről. Hogyan? Ha tapintásra furcsa, szappanos érzete van, akkor még nem egészen tiszta, illetve, ha a vízsugár nem egyenletesen folyik le a felületéről, akkor ott még gondok vannak. Érdemes mosogatás közben akár egy jó dörzsit is használni, hogy a szemnek láthatatlan szennyeződésektől is megszabadulj.
Szárítás törölközővel
Rövidítsd le a száradás folyamatát azzal, hogy eltörölgeted az edényeket.
A levegőn száradás során ugyanis az edényekre baktériumok kerülhetnek, ezért a legjobb, ha egy tiszta konyharuhával megszárogatod őket.
Töröld le a szekrényed polcait!
Ha már sok időt fordítottál arra, hogy alaposan elmosogattad a tányérokat, poharakat, evőeszközöket, akkor ne a tároláson csússzon el a tisztaság. Ecet, folyékony mosogatószer vagy természetes mosogatószappan is kiváló erre a célra. A különböző tartókat és a fiókok belsejét se felejtsd el rendszeresen letakarítani!
Ne válasszon el semmi az álomkonyhádtól: