Kezdőként ezekre lesz szükséged - szereld fel a konyád!

Vajon újoncként pontosan tudjuk, hogy mire is van szükségünk a konyhában? Hogy miből mennyi kell? Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni. (x)

Beletanulni a hétköznapi főzések menetébe nem olyan nagy ördöngösség, gyakorlat teszi a mestert. Ahogy telnek-múlnak a hetek egyre flottabbul megy a munka. A zöldségek, gyümölcsök, húsok helyes vágásáról érdemes megnézni a világháló pár perces oktatóvideóit. Arról viszont nem sok fórumon szólnak, mit vásárolj az első konyhádba. Mi most ehhez adunk néhány tippet.

Edények

  • Főzéshez legyen egy nagy 3-4 literes lábasod, és egy kisebb, kb. 1-1,5 liter űrtartalmú. A nagyobban tésztát, főzeléket, levest, a kisebben rizst, bulgurt, kuszkuszt, tojást tudsz főzni.
  • Legyen egy nagy serpenyőd a ragus ételekhez és a sültekhez. Ahhoz, hogy sütőbe is be tudd tenni, válassz olyat, amelyiknek nem műanyag, hanem fém a nyele.
  • Palacsintasütő minden magyar háztartásba kötelező. Ebben tükörtojást, pirítóst és melegszendvicset is süthetsz.
  • Egy nagyobb keverőtál kell majd a saláták és egy kisebb az öntet vagy tészták összekeveréséhez. A fém típusúakkal van a legkisebb probléma, lehet csokit olvasztani bennük forrásban lévő víz felett, ha leesnek, nem törnek össze, és könnyű tisztítani őket.

Tudtad?

A Nemzeti Közművek segítségével - Magyarországon egyedülálló módon - egy kézben tarthatod áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeidet. Modern, ügyfélközpontú 21. századi otthonszolgáltatóként az Nemzeti Közművek gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálást biztosít.Részletes információért kattints ide!

Konyhai eszközök

  • Ha már jobban állsz anyagilag, akkor vehetsz egy-egy külön kütyüt mindenre: egy pirítós- és egy melegszendvicssütő megkönnyítheti a mindennapjaidat. A kicsi konyhában viszont csak kerülgetheted őket, elveszik a munkaterületedet. Tulajdonképpen serpenyőben mindent el tudsz készíteni a platnin.
  • Ebbe a körbe tartozik a vízforraló is, hiszen mindig ki kell mosni és vízkőteleníteni. Vizet egy kisebb edényben is melegíthetsz, amivel nem lesz ennyi problémád, és másra is alkalmazhatod.
  • Nagy segítségedre lesz, ha beruházol egy háromrészes botmixerre. Ez az alapfunkciója, válassz nemesfém keverőszáras terméket belőle. A plusz tudása abban rejlik, hogy egy habverőfej, valamit egy univerzális késes aprító is tartozik hozzá.
  • Késkészlet: egy séfkés, egy kés a húsok filézéséhez, egy a zöldségek pucolásához, egy a kenyér vágáshoz, és ha nagy steak rajongó vagy akkor pár kés a marha legfinomabb részéhez.
  • Hámozó: nem csak a burgonya, alma, répa, te is megköszönöd, ha szépen, vékonyan hámozhatod őket.
  • Konzervnyitó: ebből érdemes a nagyobb, strapabírót venni, különben havonta cserélheted.
  • Sajtreszelő: vegyél négyoldalút, hogy különböző szélességű lyukakon reszelhesd a sajtot, répát, citrushéjakat, valamint uborkát is tudj szeletelni rajta.
  • Szedőkészlet: a nagyi falán lógó merőkanál és társai szett nem viccből volt ott, nagyon hasznos, - habár ma már inkább a fiókban tartjuk, - te is vess szemet egy ilyenre.
  • Két fakanálra is szükséged lesz, vegyél lapátszerű, egyenes végűt, az egyikkel a szószokat lesz jó keverni, a másikkal húst forgathatsz vagy éppen palacsintát dobálhatsz.
  • Ha már fa, akkor legyen vágódeszkád, ne a konyhapultot farigcsáld szét!
  • Emellett legyen egy tésztaszűrőd, ebben salátaleveleket és gyümölcsöt is moshatsz.
  • Ha van mélyhűtőd, legyen jégkockatartód és műanyag dobozaid, amelyekbe a maradékot elteheted egy későbbi időpontra. A dobozok segítségével a munkahelyedre is beviheted az ebéded.

Étkészlet

  • Kis lakásba nem tudsz túl sok embert fogadni, de egy alapszettet mindenképpen szerezz be: 6-6 darab kanál-villa-kés, sütis villa és kiskanál.
  • Teljesen triviális, de tányérokból – lapos, mély, sütis + kis tálka – is legyen 6-6 darab a szekrényben.
  • Poharak és bögrék, később kávéskészlet is jó, ha van.
  • Só és borsőrlő: na jó eleinte lehet csak tartó, de utána szuper lesz az őrlő, csodás vele dolgozni, és szépen mutat a megterített asztalon.

Hasznos segítségek

  • A serpenyő és a tepsi kivételéhez vegyél egy pár edényfogó kesztyűt és pár konyharuhát.
  • A kicseppenő víz- és zsiradékfoltok eltávolításához mindig legyen egy guriga papírtörlő a konyhapultodon.
  • Asztalterítőt csak akkor vegyél, ha fontos számodra vagy megszoktad otthon. Esetleg ünnepi alkalmakkor feltehetsz egyet, máskülönben sokkal egyszerűbb tisztán tartani egy sima asztalt, mit folyton mosni a terítőket.
  • Igazán nagy segítség lehet egy pár borospohár és egy bornyitó lehet a nehéz napokon.

Semmi sietség, ráérsz szépen lassan, igényeidhez mérten betölteni a konyhai teredet.

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek