Kezdőként ezekre lesz szükséged - szereld fel a konyád!

Vajon újoncként pontosan tudjuk, hogy mire is van szükségünk a konyhában? Hogy miből mennyi kell? Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni. (x)

Beletanulni a hétköznapi főzések menetébe nem olyan nagy ördöngösség, gyakorlat teszi a mestert. Ahogy telnek-múlnak a hetek egyre flottabbul megy a munka. A zöldségek, gyümölcsök, húsok helyes vágásáról érdemes megnézni a világháló pár perces oktatóvideóit. Arról viszont nem sok fórumon szólnak, mit vásárolj az első konyhádba. Mi most ehhez adunk néhány tippet.

Edények

  • Főzéshez legyen egy nagy 3-4 literes lábasod, és egy kisebb, kb. 1-1,5 liter űrtartalmú. A nagyobban tésztát, főzeléket, levest, a kisebben rizst, bulgurt, kuszkuszt, tojást tudsz főzni.
  • Legyen egy nagy serpenyőd a ragus ételekhez és a sültekhez. Ahhoz, hogy sütőbe is be tudd tenni, válassz olyat, amelyiknek nem műanyag, hanem fém a nyele.
  • Palacsintasütő minden magyar háztartásba kötelező. Ebben tükörtojást, pirítóst és melegszendvicset is süthetsz.
  • Egy nagyobb keverőtál kell majd a saláták és egy kisebb az öntet vagy tészták összekeveréséhez. A fém típusúakkal van a legkisebb probléma, lehet csokit olvasztani bennük forrásban lévő víz felett, ha leesnek, nem törnek össze, és könnyű tisztítani őket.

Tudtad?

A Nemzeti Közművek segítségével - Magyarországon egyedülálló módon - egy kézben tarthatod áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeidet. Modern, ügyfélközpontú 21. századi otthonszolgáltatóként az Nemzeti Közművek gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálást biztosít.Részletes információért kattints ide!

Konyhai eszközök

  • Ha már jobban állsz anyagilag, akkor vehetsz egy-egy külön kütyüt mindenre: egy pirítós- és egy melegszendvicssütő megkönnyítheti a mindennapjaidat. A kicsi konyhában viszont csak kerülgetheted őket, elveszik a munkaterületedet. Tulajdonképpen serpenyőben mindent el tudsz készíteni a platnin.
  • Ebbe a körbe tartozik a vízforraló is, hiszen mindig ki kell mosni és vízkőteleníteni. Vizet egy kisebb edényben is melegíthetsz, amivel nem lesz ennyi problémád, és másra is alkalmazhatod.
  • Nagy segítségedre lesz, ha beruházol egy háromrészes botmixerre. Ez az alapfunkciója, válassz nemesfém keverőszáras terméket belőle. A plusz tudása abban rejlik, hogy egy habverőfej, valamit egy univerzális késes aprító is tartozik hozzá.
  • Késkészlet: egy séfkés, egy kés a húsok filézéséhez, egy a zöldségek pucolásához, egy a kenyér vágáshoz, és ha nagy steak rajongó vagy akkor pár kés a marha legfinomabb részéhez.
  • Hámozó: nem csak a burgonya, alma, répa, te is megköszönöd, ha szépen, vékonyan hámozhatod őket.
  • Konzervnyitó: ebből érdemes a nagyobb, strapabírót venni, különben havonta cserélheted.
  • Sajtreszelő: vegyél négyoldalút, hogy különböző szélességű lyukakon reszelhesd a sajtot, répát, citrushéjakat, valamint uborkát is tudj szeletelni rajta.
  • Szedőkészlet: a nagyi falán lógó merőkanál és társai szett nem viccből volt ott, nagyon hasznos, - habár ma már inkább a fiókban tartjuk, - te is vess szemet egy ilyenre.
  • Két fakanálra is szükséged lesz, vegyél lapátszerű, egyenes végűt, az egyikkel a szószokat lesz jó keverni, a másikkal húst forgathatsz vagy éppen palacsintát dobálhatsz.
  • Ha már fa, akkor legyen vágódeszkád, ne a konyhapultot farigcsáld szét!
  • Emellett legyen egy tésztaszűrőd, ebben salátaleveleket és gyümölcsöt is moshatsz.
  • Ha van mélyhűtőd, legyen jégkockatartód és műanyag dobozaid, amelyekbe a maradékot elteheted egy későbbi időpontra. A dobozok segítségével a munkahelyedre is beviheted az ebéded.

Étkészlet

  • Kis lakásba nem tudsz túl sok embert fogadni, de egy alapszettet mindenképpen szerezz be: 6-6 darab kanál-villa-kés, sütis villa és kiskanál.
  • Teljesen triviális, de tányérokból – lapos, mély, sütis + kis tálka – is legyen 6-6 darab a szekrényben.
  • Poharak és bögrék, később kávéskészlet is jó, ha van.
  • Só és borsőrlő: na jó eleinte lehet csak tartó, de utána szuper lesz az őrlő, csodás vele dolgozni, és szépen mutat a megterített asztalon.

Hasznos segítségek

  • A serpenyő és a tepsi kivételéhez vegyél egy pár edényfogó kesztyűt és pár konyharuhát.
  • A kicseppenő víz- és zsiradékfoltok eltávolításához mindig legyen egy guriga papírtörlő a konyhapultodon.
  • Asztalterítőt csak akkor vegyél, ha fontos számodra vagy megszoktad otthon. Esetleg ünnepi alkalmakkor feltehetsz egyet, máskülönben sokkal egyszerűbb tisztán tartani egy sima asztalt, mit folyton mosni a terítőket.
  • Igazán nagy segítség lehet egy pár borospohár és egy bornyitó lehet a nehéz napokon.

Semmi sietség, ráérsz szépen lassan, igényeidhez mérten betölteni a konyhai teredet.

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...