Kevesebb zsír, gyorsabb fogyás!

Számtalan módon csökkenthetjük az elfogyasztott ételek energiatartalmát! Például, ha csínján bánunk a zsiradékokkal!

Még mielőtt megijednének a kedves olvasók, ez a cikk nem arról fog szólni, hogy ne fogyasszunk zsírt. A zsírokra egyértelműen szüksége van a szervezetünknek, a zsírokat alkotó egyes zsírsavak élettani hatása kedvezőbb, másoké kevésbé az. Tény viszont, hogy egy gramm zsír 9,3 kcal, azaz a magas zsírtartalmú ételek magas energiatartalommal is párosulnak. Egy testsúlycsökkentő étrendben pedig a megfelelő, a felhasználásnál alacsonyabb energiabevitel az egyik fő pillér.

Ételeink zsírtartalmát csökkenthetjük a megfelelő alapanyag-választással. A húsok közül preferáljuk az alacsonyabb zsírtartalmú fajtákat, például csirke-, pulykamell, sertéskaraj, -comb, vagy azokat, ahol a hús zsíros része jól elkülöníthető a sovány részektől és ezt természetesen felhasználás előtt távolítsuk is el. Az ételek készítésekor használjunk kevesebb zsiradékot, nem kell egy centi olajat önteni a serpenyőbe, ha két szelet húst sütünk. Próbáljuk ki, hogy az edény alját éppen csak kenjük meg kevés olajjal, vagy sütőzacskóban, teflonserpenyőben, zsiradék nélkül is elkészíthetjük húsételeinket.

Leveseink, főzelékeink sűrítéséhez, ízesítéséhez tejszín és magas zsírtartalmú tejföl helyett használhatunk görög joghurtot, ami gyakorlatilag ugyanolyan krémes állagú, mint a tejföl, de zsírtartalma még a sovány tejfölnél is alacsonyabb. A natúr joghurt felhasználásával tovább csökkenthetjük ételeink energiatartalmát.

Felvágottak, húskészítmények, sajtok közül válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat, szendvicseinket kenjük vékonyan, de akár el is hagyhatjuk a kenőzsiradékot. Érdemes kipróbálni, a szendvicsek élvezeti értékén szerintem érdemben nem ront, ha nincs bennük vaj vagy margarin.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...