Kevesebb szénhidrátot ennél? 5+1 tipp, hogy mivel váltsd ki a kenyeret, pizzát, tésztát

Pizza, spagetti, szendvics kevés szénhidráttal? Bizony megoldható - ezek a szuper alapanyagok segítenek ebben.

Egyre többen fordulnak az alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendek felé - akár fogyókúrájuk, akár életmódváltásuk, akár valamilyen betegségük kapcsán. Ennek a trendnek az egyik legklasszabb "mellékhatása", hogy egészen érdekes, ugyanakkor szuper ételek születnek.

Az étrendünk szénhidráttartalmának csökkentésének egyik fókuszában a gabonafélék elhagyása, kiváltása jár. Van, aki simán elhagyja a kenyeret, lisztet, tésztákat az étrendjéből, de az igazán kreatívok inkább újragondolják a klasszikusokat és kiváltják a gabonaféléket például zöldségekkel, olajos magvakkal.

Erre mutatunk most pár ötletet!

1. Karfiolból pizzaalap? Igen!

A pizzát szerintem mindenki szereti, én legalábbis nem ismerek senkit, aki ne enné szívesen. Ugyanakkor, lássuk be, bárhogy is pakoljuk meg, azért egy pizza mindig is elsősorban szénhidrátforrás lesz, mégpedig nem is csekély mennyiségben. Ha azonban nem túlenni szeretnénk magunkat, hanem "csak" a klasszikus paradicsomos-sajtos-stb. ízvilágra vágyunk, akkor szuper tésztaalapot készíthetünk karfiolból. Igen, elsőre én is elég szkeptikus voltam, amíg el nem készítettem ezt a sós karfioltésztájú rágcsálnivalót, ami ugyan nem pizza, de számomra bebizonyította, hogy nem kell ettől a megoldástól idegenkedni.

A karfiol rendkívül alacsony szénhidráttartalmú, könnyű is kezelni, és esküszöm, még a karfiolutálóknak sem lehet kifogásuk a kész ételek íze ellen. Haladók elkészíthetik brokkoliból is, na nem azért, mert ezzel nehezebb bánni, hanem mert a zöld színű tészta lehet, hogy nagyobb meggyőzőerőt igényel majd.

Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa

Már régóta ki szerettem volna próbálni egy szénhidrátszegény, karfiol-alapú tésztát, aztán belefutottam ebbe a sós karfiolrágcsa receptbe, és egymásra találtunk. Elsőre persze ...

Brokkoli alapú pizza Grétitől

A brokkolit sokféleképpen elkészíthetjük. Ez a recept egy merőben új lehetőséget kínál, liszt helyett alkalmazza a gyönyörű zöldséget. Habár kívülről nem látható szép színe, ...

2. Spagetti cukkiniből

Szintén minimálisra csökkenthető ételünk szénhidráttartalma, ha hagyományos tészták helyett zöldségből, pl. cukkiniből készítjük el ételeinket. Ma már kaphatóak ún. spirulizáló konyhai gépek, de ha valakinek nincs ilyen otthon, akkor egy reszelővel is megoldható a spagetti alakúra formázás. Szósznak pedig használjuk bátran bármelyik kedvenc szószunkat.

Cukkini helyett használhatunk tököt is.

3. Rizs helyett gomba, padlizsán

Hagyományosan a rakott, töltött ételeinket rizzsel készítjük el. Kalória- és szénhidrátspórolás céljából kiválthatjuk a rizst apróra vágott, megpárolt gombával vagy padlizsánnal. Érdemes kipróbálni!

4. Uborkából, salátából szendvicsalap

Egyre több étteremben találkozom azzal a megoldással, hogy a hamburger diétás verziójaként a húspogácsát buci helyett jégsalátalevélben tálalva kínálják. Elsőre lehet, hogy furán hangzik, de másodjára rájövünk, hogy nem is olyan rossz megoldás. A feltétek köre ettől még lehet a szokásos - a ketchuppal, BBQ-szósszal persze tartsunk mértéket!

Uzsonnára, tízóraira pedig bátran készíthetünk magunknak szendvicset kenyér helyett salátalevelekből vagy uborkakarikákból.

5. Édesburgonyából pirítós

A tavalyi év egyik slágere volt a pirítóssütőben sült édesburgonya. Az édesburgonyának persze jelentősebb a szénhidráttartalma, mint a karfiolnak, brokkolinak, uborkának vagy salátalevélnek, de még mindig alatta marad a kenyérfélék értékeinek. Igazán különleges reggeli vagy vacsora varázsolható belőle.

Édesburgonya-pirítós

Egy amerikai oldalon jött szembe ez a különlegesség, ami persze csak első ránézésre tűnik furcsának, ha egyszer elkészíti az ember, nem is érti, miért nem jutott még addig az eszébe. ...

Paleo cukkini pizza

Volt itthon cukkini, amit a cukkinisajtnak szántam, de mivel nem találtam sima zselatint (Angliában epres ízben találtam csak :D ), így gondoltam, ha már csináltam karfiol alapút, akkor ...

+1. Mandula, olajos magvak őrleményei

A paleó étrend megjelenésével törtek előre a mandulából, olajos magvakból (pl. tökmag, szezámmag, lenmag) készült őrlemények, amelyeket kenyerekben, palacsintákban, lepényekben, süteményekben, pizzaalapokban használhatunk a hagyományos gabonalisztek kiváltására.

Ezek használatakor csak arra figyeljünk, hogy bár szénhidráttartalmuk alacsonyabb, mint a gabonaőrleményeknek, magas zsírtartalmuk miatt kalóriatartalmuk magas lehet, így, ha fogyni is szeretnénk, akkor fogyasztásuknál tartsunk mértéket!

Paleo lepény

A mandulalisztes lepény ötletéből jött, de szerettem volna kipróbálni más lisztekkel is. Ez a lepény megfelel a szigorúbb paleo diétának is. Ehetjük tojással, tojáskrémmel, ...

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...