Ma már talán mindenki tisztában van azzal, hogya túlzott sófogyasztás hozzájárulhat a hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás betegség kialakulásához. Íme, néhány tipp a sócsökkentésre, a betegség és szövődményeinek megelőzésére!
Általános iskolai kémiai tanulmányaink során már megtanultuk, hogy az ételkészítéskor felhasznált só nátriumból és klórból áll. A nátrium szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges makroelem, ám túlzott fogyasztása hozzájárulhat a hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás betegség kialakulásához. A napi ajánlott nátriumbeviteli mennyiség 1,5-2 g, ami 5 g konyhasónak felel meg, ez körülbelül egy kávéskanálnyi. A hagyományos magyar konyhára jellemző az ételek erőteljes sózása, szeretjük még az asztalon is megsózni a kész ételt vagy a friss zöldségeket, de ha ezt mégsem tesszük, kevesen vagyunk tisztában azzal, hogy a hazánkban kapható kenyerek, húsipari, tejipari élelmiszerek, félkész és késztermékek is magas sótartalmúak.
A napi nátriumbevitelünk egyensúlyban tartásához az alábbi ötleteket fontoljuk meg:
- A sózástól függetlenül jó ízt ad ételeinknek, ha kicsit megpirítjuk őket. Nem feketére persze, hanem szép aranybarnára-pirosra süssük, grillezzük a húst, zöldséget vagy akár a sajtot.
- Fűszerezzünk bátran, de harmonikusan, éljünk a friss, zöld fűszerek által nyújtott ízvilág sokszínűségével.
- Egyben sült húsainkat sós szalonna helyett tűzdelhetjük fokhagymával, gyufaszálra vágott sárgarépával, zellerrel.
- Nem ördögtől valóak az édes ízvilágot képviselő húsételek sem, használjunk bátran gyümölcsöket a mártásokban.
- Nem utolsósorban pedig ideje felfedezni az alapanyagok saját ízét, megszokott ételeinket is próbáljuk ki a szokásosnál kevesebb sóval elkészítve.
{ node=127458 }