Kevesebb só, alacsonyabb vérnyomás!

Ma már talán mindenki tisztában van azzal, hogya túlzott sófogyasztás hozzájárulhat a hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás betegség kialakulásához. Íme, néhány tipp a sócsökkentésre, a betegség és szövődményeinek megelőzésére!

Általános iskolai kémiai tanulmányaink során már megtanultuk, hogy az ételkészítéskor felhasznált só nátriumból és klórból áll. A nátrium szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges makroelem, ám túlzott fogyasztása hozzájárulhat a hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás betegség kialakulásához. A napi ajánlott nátriumbeviteli mennyiség 1,5-2 g, ami 5 g konyhasónak felel meg, ez körülbelül egy kávéskanálnyi. A hagyományos magyar konyhára jellemző az ételek erőteljes sózása, szeretjük még az asztalon is megsózni a kész ételt vagy a friss zöldségeket, de ha ezt mégsem tesszük, kevesen vagyunk tisztában azzal, hogy a hazánkban kapható kenyerek, húsipari, tejipari élelmiszerek, félkész és késztermékek is magas sótartalmúak.

A napi nátriumbevitelünk egyensúlyban tartásához az alábbi ötleteket fontoljuk meg:

  • A sózástól függetlenül jó ízt ad ételeinknek, ha kicsit megpirítjuk őket. Nem feketére persze, hanem szép aranybarnára-pirosra süssük, grillezzük a húst, zöldséget vagy akár a sajtot.
  • Fűszerezzünk bátran, de harmonikusan, éljünk a friss, zöld fűszerek által nyújtott ízvilág sokszínűségével.

  • Egyben sült húsainkat sós szalonna helyett tűzdelhetjük fokhagymával, gyufaszálra vágott sárgarépával, zellerrel.
  • Nem ördögtől valóak az édes ízvilágot képviselő húsételek sem, használjunk bátran gyümölcsöket a mártásokban.
  • Nem utolsósorban pedig ideje felfedezni az alapanyagok saját ízét, megszokott ételeinket is próbáljuk ki a szokásosnál kevesebb sóval elkészítve.

{ node=127458 }

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...