5 tipp, hogy kevesebb edényt használj főzés közben

Vizet és időt spórolhatsz, sőt, a türelmedet is megőrizheted, ha főzés közben odafigyelsz arra, hogy minél kevesebb edényt használj. Ha te sem szereted, hogy főzés után halomban áll a mosatlan a mosogató mellett, akkor az alábbi tippeket érdemes megfogadnod.

A sok mosatlan senki sem szereti a konyhában, segítünk abban, hogy kevesebb tányért használj főzés közben, ezáltal kevesebb időt kelljen mosogatással töltened.

1. Tervezd meg előre a sorrendet!

Idegesítő tud lenni, ha újra és újra el kell mosnod egy edényt vagy valamilyen másik eszközt főzés közben. Ezt szinte minden esetben ki lehet küszöbölni úgy, ha előre megtervezed, mit milyen sorrendben csinálsz. Egy vágódeszkát például jellemzően az egész főzés során lehet használni mosás nélkül, csak ügyesen kell egymás után rakni rá a dolgokat. Nem szerencsés például, ha a hússal, vagy bármilyen szószos, levet eresztő dologgal kezdesz, és utána próbálsz meg mást vágni rajta. Ugyanez igaz a többi edénnyel is, ha előre gondolkozol, időt és energiát takaríthatsz meg.

5 tipp, hogy kevesebb edényt használj főzés közben

2. Találj ki stratégiát a szószokra!

Ha nem akarsz külön edényt használni arra, hogy egy-egy szószt elkészíts, akkor csináld meg őket abban az edényben, amibe aztán azt az ételt rakod, amit meg akarnál szórni a szósszal. Jó példa erre a salátaöntet: nem kell külön kikeverni, csináld meg a salátás tálban, aztán öntsd rá a főattrakciót! Ugyanez működik sütésnél is – ha egy edénybe méred ki a vizes összetevőket, nem kell olyan sokat mosogatnod.

Az eredeti Cézársaláta

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar ...

3. Ne mosogasd az étkészletet!

Egész nyugodtan használhatod több főzési fázishoz is ugyanazt a kanalat vagy villát, nem kell mindig újra elmosni, vagy újat elővenni. Ha kicsit koszos lesz, leöblítheted, de egyébként teljesen jól végig lehet vinni minden egyes evőeszközből eggyel-eggyel a főzést és a sütést is. Ez is igényel egy kis előre tervezést, de nem bonyolult a dolog, és sok bosszúságtól fog megmenteni.

4. Szerezz be mérleget!

Sokkal egyszerűbb, ha mérlegen, grammra méregetsz, mint ha a századik kanalat vagy mérőeszközt használnád el azért, mert csak ezekkel tudsz arányokat nézni. Egy mérleg minden konyhában legyen alapdarab, ráadásul ennek segítségével a sütésnél is felgyorsíthatod és leegyszerűsítheted az eseményeket: nem kell külön méregetni az összetevőket, elég egy tál, és azon adni hozzá folyamatosan a hozzávalókat.

5. Takaríts, amíg vársz valamire!

Ez nem pont arra tipp, hogyan használj kevesebb edényt, de kevésbé lesz ijesztő az edényhalmaz akkor, ha nem hagyod a főzés vagy a sütés végére. Amíg van egy kis időd azért, mert valami éppen sül, pirul, fő, szellőzik, kezdj el összepakolni egy kicsit, és mosogass el pár edényt. Az sem baj, ha nem sikerül túl sokat, a lényeg az, hogy fogyjon az a nagy mennyiség, ami a végén várna rád.


Még több mosogatás:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...