Kevésbé veszélyes a koronavírus azokra, akiknek nincs D-vitamin-hiányuk?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy kevésbé tarolt a vírus azokban az országokban, ahol megfelelő az emberek D-vitamin szintje.

Bár a kijárási korlátozásokon lazítottak, a járványveszély még nem múlt el, mivel még mindig nem ismerjük igazán a koronavírus működését és sem gyógyszer, sem vakcina sincs ellene. Nemcsak az rejtélyes, hogyan terjed pontosan, de az is, hogy miért vészelik át sokan könnyedén, mások azonban nagyon súlyos következményekkel.

Kevesebb D-vitamin = több megbetegedés?

Most éppen a D-vitaminnal, illetve a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők szedésével hozták kapcsolatba az immunrendszer vírusra adott válaszait. Egy ír kutatás eredményei szerint azokban az országokban tarolt nagyot a koronavírus, ahol az embereknek nagyon alacsony volt a D-vitamin-szintje.

via GIPHY

Vitás étrendkiegészítő

Bár a D-vitaminos táplálékkiegészítők szedése újra és újra viták tárgyát képezi, e szerint az elmélet szerint mégsem teljesen értelmetlen egy-egy kapszula beiktatása, különösen a COVID-19-re veszélyeztetettebb korosztályok számára.

Citokinfelhő

A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a D-vitamin szerepe nem csak a csontok és az izmok erősítése szempontjából fontos. A kulcs az úgynevezett citokinfelhő nevű jelenségben van. Ez az immunrendszer túlzott erejű válasza egy nagyobb méretű gyulladásra, amely a szervezetben jelentkezik és esetleg veszélyes is lehet - de úgy látszik, ez ritkábban fordul elő azoknál, akiknek megfelelő a D-vitamin-szintje.

Több napsütés - kevesebb vitamin?

A rejtélyes körülmény, hogy az adatok szerint a mediterrán országokban nagyobb volt a D-vitamin hiányos állapotúak aránya, mint északon. Ez azért furcsa, mert délen többet süt a nap, így elméletileg pont fordítva lenen logikus. Az ír kutatócsoportban dolgozó tudós szerint ez azért alakult így, mert az északi országokban éppen a kevés napsütés miatt vitaminokkal dúsítják az élelmiszerek többségét. A megoldás az lenne, ha minél több élelmiszert dúsítanának D-vitaminnal más országokban is, ahogy ezt a skandináv országokban teszik.

A hipotézist alátámasztja az a tény is, hogy a D-vitamin-hiány sokkal gyakrabban fordul elő azoknál, akik túlsúlyosak, cukorbetegek vagy magas vérnyomással küzdenek. Az pedig már bizonyos, hogy az ő körükben sokkal rosszabb lehet a koronavírus lefolyása is.

Nem kell mindenkinek szedni

Más szakértők, akik hasonló eredményekre jutottak egy amerikai kutatás során, hozzátették, hogyha mindez igaz, akkor sem kell hirtelen mindenkinek D-vitamint szednie, csak azoknak, akiknél bizonyosan hiányállapot lépett fel. Náluk mindenképp fontos, hogy az ideális szintre állítsák be a D-vitamin szintjüket, mert valószínű, hogy védelmet nyújtana a számukra nemcsak a koronavírus, de akár más betegségek ellen is.

Ezeket olvastad már?

D-vitamin és a napozás

A D-vitamin jelentőségéről egyre többet hallunk, és azt is tudjuk, hogy a termelődéséhez napfény kell. Viszont napozni nem ajánlott manapság. Hogyan oldjuk fel ezt a dilemmát?

admin

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...