Kevésbé veszélyes a koronavírus azokra, akiknek nincs D-vitamin-hiányuk?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy kevésbé tarolt a vírus azokban az országokban, ahol megfelelő az emberek D-vitamin szintje.

Bár a kijárási korlátozásokon lazítottak, a járványveszély még nem múlt el, mivel még mindig nem ismerjük igazán a koronavírus működését és sem gyógyszer, sem vakcina sincs ellene. Nemcsak az rejtélyes, hogyan terjed pontosan, de az is, hogy miért vészelik át sokan könnyedén, mások azonban nagyon súlyos következményekkel.

Kevesebb D-vitamin = több megbetegedés?

Most éppen a D-vitaminnal, illetve a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők szedésével hozták kapcsolatba az immunrendszer vírusra adott válaszait. Egy ír kutatás eredményei szerint azokban az országokban tarolt nagyot a koronavírus, ahol az embereknek nagyon alacsony volt a D-vitamin-szintje.

via GIPHY

Vitás étrendkiegészítő

Bár a D-vitaminos táplálékkiegészítők szedése újra és újra viták tárgyát képezi, e szerint az elmélet szerint mégsem teljesen értelmetlen egy-egy kapszula beiktatása, különösen a COVID-19-re veszélyeztetettebb korosztályok számára.

Citokinfelhő

A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a D-vitamin szerepe nem csak a csontok és az izmok erősítése szempontjából fontos. A kulcs az úgynevezett citokinfelhő nevű jelenségben van. Ez az immunrendszer túlzott erejű válasza egy nagyobb méretű gyulladásra, amely a szervezetben jelentkezik és esetleg veszélyes is lehet - de úgy látszik, ez ritkábban fordul elő azoknál, akiknek megfelelő a D-vitamin-szintje.

Több napsütés - kevesebb vitamin?

A rejtélyes körülmény, hogy az adatok szerint a mediterrán országokban nagyobb volt a D-vitamin hiányos állapotúak aránya, mint északon. Ez azért furcsa, mert délen többet süt a nap, így elméletileg pont fordítva lenen logikus. Az ír kutatócsoportban dolgozó tudós szerint ez azért alakult így, mert az északi országokban éppen a kevés napsütés miatt vitaminokkal dúsítják az élelmiszerek többségét. A megoldás az lenne, ha minél több élelmiszert dúsítanának D-vitaminnal más országokban is, ahogy ezt a skandináv országokban teszik.

A hipotézist alátámasztja az a tény is, hogy a D-vitamin-hiány sokkal gyakrabban fordul elő azoknál, akik túlsúlyosak, cukorbetegek vagy magas vérnyomással küzdenek. Az pedig már bizonyos, hogy az ő körükben sokkal rosszabb lehet a koronavírus lefolyása is.

Nem kell mindenkinek szedni

Más szakértők, akik hasonló eredményekre jutottak egy amerikai kutatás során, hozzátették, hogyha mindez igaz, akkor sem kell hirtelen mindenkinek D-vitamint szednie, csak azoknak, akiknél bizonyosan hiányállapot lépett fel. Náluk mindenképp fontos, hogy az ideális szintre állítsák be a D-vitamin szintjüket, mert valószínű, hogy védelmet nyújtana a számukra nemcsak a koronavírus, de akár más betegségek ellen is.

Ezeket olvastad már?

D-vitamin és a napozás

A D-vitamin jelentőségéről egyre többet hallunk, és azt is tudjuk, hogy a termelődéséhez napfény kell. Viszont napozni nem ajánlott manapság. Hogyan oldjuk fel ezt a dilemmát?

admin

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...