Álmaid kevert sütije szederrel bujálkodik a krémes takaró alatt

A kevert sütemények tárháza végtelen, megannyi ízben, megannyi gyümölccsel és megannyi krémmel elkészíthetjük őket. Mi most a szederre és a fehér csokis krémre voksoltunk, mert őszintén, nem tudtunk neki ellenállni.

Kevert süteményt az év bármelyik szakában süthetünk, mégis a nyár és a kora ősz adja erre a tevékenységre a legszebb lehetőségeket. Az ilyenkor szezonális gyümölcsökkel teletömhetjük azt a piskótát, és ha bátrak vagyunk, akár több rétegben is gyümölcsössé tehetjük a kevert süteményünket. Aztán már csak egy jó adag krém kell a tetejére, és indulhat is az álmodozás. Érkezik egy zseni recept, ami után szem nem marad szárazon.

A szedres-fehércsokis kevert süti receptjét ITT találod!

Alap piskóta

A kevert sütemények csodája tényleg az, hogy csak összemókolunk pár alap hozzávalót, amiből aztán egy légies, mégis gazdag tészta sül ki. Ez a jelenlegi desszertünknél sincs máshogy: alig kell dolgozni a lehengerlő sikerért.

A masszába kerül tejföl is, amitől enyhén savanykás, egy kicsit komplex lesz a piskóta.

Ezen túl viszont tényleg nincs miről beszélni: liszt, cukor, tojás és vaj alapoz, vanília és friss citromhéj ízesít, a többi pedig már csak pár mozdulat.

Szedres álomlekvár

A csodás bogyós gyümölcs több helyen is megjelenik a süteményben. Ehhez először egy gyors lekvárt kell rittyentenünk belőle, ami pár perc alatt összeáll, és épp tökéletes kombinációja lesz a darabos és szószszerű állagnak.

A szedres-fehércsokis kevert süti receptjét ITT találod!

Ezt a szószt kell majd a nyers piskóta tetejére kanalaznunk, ilyen módon a sütőben lesz alkalma enyhén karamellizálódni. De a fő indok mégiscsak az, hogy a piskótát nem hagyhatjuk gyümölcsáldás nélkül.

A legkrémesebb csokis krém

Persze nem hagyjuk ennyiben a dolgot: a szedres piskótára egy mascarponés-fehércsokis krémet is kenünk, ami fantasztikusan kiegészíti majd a gyümölcs fanyarságát.

Az így megkoronázott desszert pedig további szederszeretetben részesül: a maradék lekvárt csorgathatjuk a tetejére (ha eddig a pontig nem faltuk fel az összeset). Így nyeri el a kevert sütemény végső, határozottan ellenállhatatlan alakját. Hát nem enni való?

Készítsünk szedres-fehércsokis kevert sütit!

Hozzávalók a szederszószhoz: 500 g szeder, 200 ml méz, 1 citromból nyert citromhéj, 3 db lapzselatin (beáztatva, kinyomkodva)

Hozzávalók a kevert sütihez: 150 g cukor, 50 g barna cukor, 200 db vaj, 4 db tojás, 200 g finomliszt, 1 teáskanál vaníliaaroma, 1 csipet só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál sütőpor, 1 citromból nyert citromhéj, 120 ml tejföl

Hozzávalók a krémhez: 200 g fehér csokoládé (2 tábla), 100 ek habtejszín, 500 g mascarpone, 1 csomag zselatinfix (opcionális)

A szederszósz elkészítéséhez tegyük a szedret, a mézet és a citromhéjat egy közepes méretű edénybe, majd forraljuk fel a keveréket.

Miután felforrt, burgonyanyomóval vagy villával törjük össze a szederszemeket. Folytassuk a főzést 5-8 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik.

Adjuk hozzá a beáztatott, kinyomkodott zselatinlapokat és vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kihűlni. Ahogy hűl, enyhén be is sűrűsödik.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra és béleljünk ki egy 38x26 centis sütőtálat sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük habosra a tojásokat a kétféle cukorral. Csurgassuk hozzá az olvasztott vajat, majd szitáljuk bele a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Végül keverjük hozzá a vaníliát és a tejfölt is. Addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll a tészta.

A szedres-fehércsokis kevert süti receptjét ITT találod!

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Vegyük a szederszósz 1/3-át, és kanalazzunk a tésztára belőle kis adagokat, majd késsel enyhén forgassuk bele, össze-vissza, márványosra.

Süssük 30-35 percig, amíg a teteje éppen meg nem sül, és már nem lötyög a közepe. Vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítéséhez a fehércsokit és a habtejszínt olvasszuk össze mikróban. Hagyjuk hűlni, majd adjuk a mascarponéhoz és keverjük habosra vele. Ha nagyon híg lenne, keverjünk bele egy csomag instant zselatinfixet.

Tegyük hűtőbe, és hagyjuk állni, ez idő alatt a sütialap is megsül és kihűl. A süteményt gazdagon megkenjük a fehércsokis krémmel, majd kis kanállal kis halmokat adagolunk rá a megmaradt lekvárból, ezt követően pedig óvatosan forgassuk bele a krémbe, márványosra (mint a tésztánál), egy fém spatulával. Néhány óra dermedés után szeletelhetjük is.

A szedres-fehércsokis kevert süti receptjét ITT találod!

A szedres-fehércsokis kevert süti teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...