Nem arról híresek a kevert sütemények, hogy megizzasztanák a házi cukrászokat (legyenek kezdők vagy tapasztaltak), mind a hozzávalók, mind azok összevegyítése viszonylag egyszerű folyamat. Persze, tekintve, hogy mégis sütésről van szó, nem úszhatjuk meg a dolgot kisebb buktatók nélkül: érdemes ezeknél a könnyed recepteknél is odafigyelni a legapróbb részletekre, hogy tényleg mindig tökéletesen sikerüljön a kevert süteményünk.
Nézd meg galériánkban a bakikat:
4 baki, ami a legegyszerűbb kevert süteményt is elrontja
Nem méred ki pontosan: Annak ellenére, hogy pofonegyszerű receptekről van szó, nem engedhetjük el teljesen a gyeplőt. Ne legyünk olyan megengedőek a mennyiségekkel, hanem mérjünk ki pontosan mindent. Még akkor is, ha bögrés receptről van szó: hiszen nem feltétlenül kell mérleg a pontossághoz, elég, ha konzisztensen használjuk a süteményhez választott bögrénket.
Nem szitálsz: Mivel az ilyen tészták esetében minden egyszerre kerül a tálba, még inkább fontos, hogy odafigyeljünk az alapos keverésre. A száraz hozzávalókat ne csak úgy találomra öntsük, hanem szitáljuk át, nehogy csomók maradjanak benne. Ez a lépés ugyan bonyolít valamennyit az amúgy puritán folyamaton, de mindenképpen megéri a fáradtságot.
Túlpakolod: A kevertek egyik szépsége, hogy a piskótát bármilyen kiegészítővel dúsíthatjuk, ahogy csak szeretnénk. Persze azért nem teljesen: ha túlzásba esünk a mennyiség tekintetében, akkor egyes helyeken akár nyers is maradhat a sütemény. Ezért mindegy, hogy mire esik a választásunk, azt visszafogottan szórjuk a masszába, és ne használjunk túl magas nedvességtartalmú gyümölcsöket, nehogy elázzon a tészta.
Rossz sütőedényt választasz: Nagy általánosságban a fém tepsik és sütőedények nyújtják a legjobb szolgálatot, ha süteményekről van szó. Az anyagon túl azonban az sem mindegy, mekkora formát választunk. Figyeljünk rá, hogy a massza ne érjen az edény falának fele fölé: mivel amúgy is nagyot nő sütés közben, ez ahhoz vezethet, hogy túl sokáig kell a sütőben tartanunk a süteményt. Ha túl vastag piskótát sütünk, a közepe nagyon lassan fog elkészülni, miközben a többi részt a kiszáradás vagy megégés veszélye fenyegetheti.
Vesd be a tudományt ezekben a receptekben:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek a mindennapokra: