A belgákat külön kérik, hogy kétszer annyi sült krumplit egyenek a karantén alatt, mint eddig

Óriási túlkínálat van burgonyából Belgiumban, egy kereskedő pedig meglepő kérést továbbított a lakosságnak!

Közel 825 ezer tonna krumplit semmisíthetnek meg Belgiumban- az alig 11 milliós országban ugyanis túlkínálat mutatkozik burgonyából.

A koronavírus idején van pár élelmiszer, aminek a hiányától tartottunk, és egyes húsfélékből, élesztőből ez be is következett, de szerencsére a gyártók gyorsan kapcsoltak, és pótolták a hiányzó alapanyagokat, extra termeléssel.

A belgáknál a sült burgonya igazi nemzeti csemegének is mondható, különleges zsírkeverékben sütött finomság, amit leginkább elvitelre kérnek, és esznek egy korsó sör mellett a helybéliek. Sörből és borból is nagy a túlkínálat, ezek fokozott fogyasztása azért kevésbé javasolt, de a fölösleges burgonya megmentéséért a belgákat arra kérték, fogyasszanak extra adagokat kedvenc sült krumplijukból!

Belga sült krumpli

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült ...

A készletek háromnegyedét a megsemmisítés veszélye fenyegeti, mert idén a járványveszély miatt az összes szabadtéri, fesztiválos rendezvény elmarad, ahol, mondanunk sem kell, kirívó népszerűségnek örvend a sült krumpli - csak örvendene, mert idén a megtermelt burgonyát nem lesz, aki megvegye a szabadtéri büfékben. A Belgapom kereskedelmi csoport arra kérte a belga lakosságot, annak érdekében, hogy megmenthessék a készleteket, a vásárlók egyenek legalább heti kétszer burgonyát, ezzel is hozzájárulnak, hogy ne vesszen kárba a termés. Ha jobban belegondolunk, a burgonya piacán érthető módon borult fel az egyensúly: az egyik legnépszerűbb street food a belgáknál, ami inkább egy igazi útközbeni, vagy leülős, gyors csemege, mintsem otthoni, krumplihámozós feladat. A saját konyhámban én sem nagyon állok neki sült krumplit sütni.

Sütőben sült krumpli

Nincs hamburger sült krumpli nélkül. Csak éppen nem mindegy, hogy milyen az a krumpli. A gyorséttermekben kapható, sült burgonyának titulált, zsírban úszó példányokat ...

A lakosságtól elvárni, hogy hatvan kilónál is több krumplit egyen meg, ebből a 825 tonnás feleslegből fejenként, eléggé lehetetlen elvárásnak hangzik,

így jöttek képbe az élelmiszerbankok, melyeknek a Belgapom adományozza a felesleges burgonyakészleteket: ezek a szervezetek május végéig 25 ezer kilogramm burgonyát kapnak minden héten.

A vállalat nagyon örül, hogy nem kell megsemmisíteniük a kiváló minőségű élelmiszert, és a legjobb helyre jut el a burgonya,a rászorulókhoz.

Lapos krumpli

A Mesterszakácsban, Éva készítésében, tetszett meg ez a pofonegyszerű krumpliköret. (Az elnevezésben nem vagyok biztos, elképzelhető, hogy lapogatott, vagy lapított krumpli névvel ...

A belga sült krumpli egyébként messze földön híres, én is kóstoltam, mikor Brüsszelben jártam, szinte minden helyi büfében, kifőzdében kapható, akárcsak a waffel. A jelenleg kényszerszünetet tartó vendéglátás nem tudja feldolgozni a megtermelt óriási mennyiséget, de a Belgapom példája jól mutatja, hogy nem a lakosság túletetése, hanem az adományozás lehet a megoldás nagyobb vállalatoknál.

Ezeket olvastad már?

via Food&Wine

Legújabb receptek

Álomkönnyű citromos-mákos süti

Álomkönnyű, mennyeien omlós és szaftos - szerintünk ilyen a tökéletes kevert sütemény! Ez a mákos-citromos sütikenyér pedig pontosan ilyen, amit a tetejére kent frosting tesz kacéran ...

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...