Ezek a diéták tönkretehetik a bélrendszert

Egy friss kutatás szerint a nagyon szigorú, alacsony szénhidráttartalmú diéták nagyon károsak lehetnek a bélrendszerre.

A bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad helyet, amelyek befolyásolják a szervezet szinte minden funkcióját, még az agyműködést is – ezeknek összességét nevezzük mikrobiomnak. Az étrended alakítja a bélmikrobiom összetételét, és korábbi kutatások kimutatták, hogy az egészségtelen és feldolgozott élelmiszerek, valamint az állati eredetű élelmiszerek csökkentik a mikrobiom változatosságát, ami betegségeket vonhat maga után.

Néhány diéta kifejezetten árthat a szervezetnek

Korábbi tanulmányokból azt is tudjuk, hogy a változatos bélmikrobiommal rendelkező emberek napi étrendjében nagyobb valószínűséggel szerepelnek egyensúlyban a növényi eredetű élelmiszerek, valamint a hús- és tejtermékek. Egy friss kutatás azonban most azt vizsgálta, hogy az étrend szénhidráttartalmának van-e köze a bélbaktériumok egészséges arányához.

Ez a tanulmány a korábbi kutatásokkal együtt megerősíti, hogy az egészséges bélmikrobiomot az összes élelmiszercsoport közötti egyensúly támogatja a legjobban, anélkül, hogy az étrend korlátozná a rostban gazdag gabonából készült élelmiszereket vagy állati termékeket, például a fermentált tejtermékeket.

– mondta Miguel Freitas, a kísérletet szervező Danone kutatója.

A szakértők megnézték, hogy milyen étrendek milyen hatással vannak a bélmikrobiomra, és azt találták, hogy a feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő nyugati étrend a legrosszabb ebből a szempontból. Az olyan alacsony szénhidráttartalmú diéták is károsak, mint a paleo vagy a keto diéta. Azok az étrendek, amelyekben kevés szénhidrát, állati eredetű élelmiszer és zöldség volt, a Bifidobacterium mennyiségének csökkenéséhez vezettek, ami felboríthatja a bélmikrobiomot.

Az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az élelmiszerek változatossága a napi étrendben fontosabb a bélrendszer egészsége szempontjából, mint az étrend egyes összetevőire, például a fehérjére vagy a rostokra való összpontosítás.

Forrásunk volt. 


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!