Nem szentségtörés ketchuppal, majonézzel vagy mustárral főzni

Az ízfokozás terén rengeteg alapanyag áll rendelkezésünkre, azonban vannak olyan (stigmatizált) hozzávalók, amelyektől ódzkodunk. Pedig ezekben is rengeteg erő rejtőzik. Főztünk már valaha például ketchuppal?

A ketchup egy fantasztikus szósz, amit egy egész sor ételre rá szeretünk nyomi annak érdekében, hogy ízesebbé tegyük őket. Gondoljunk csak a virslire, a melegszendvicsre és hasonlókra. Ugyanez igaz a majonézre és a mustárra is. Van azonban egy másik közös dolog a három szószban: egyiket sem használjuk túl sűrűn meleg ételek készítésére. Pedig igenis helyük van a fazékban (igen, még a ketchupnak is), nézzük, hogyan!

Nem szentségtörés ketchuppal, majonézzel vagy mustárral főzni

Mustár

Kezdjük a legegyszerűbbel: hiszen a mustárt – ha ételekben nem is olyan sűrűn – de ételek mellé sokszor kenjük. A sült húsoknak alapból jó barátja, így nem fog elütni ezekben az ételekben.

Ezen túl vannak bizonyos zöldségek is, amelyeket jól ki tud egészíteni: krumpli, gomba, fehérrépa, zeller, karfiol.

Érdemes fokhagymával, mézzel, citromlével, rozmaringgal, fekete borssal és kakukkfűvel párosítani. A következő ételekhez használjuk:

A mustár egyszerre ad némi savanyú ízt, de nem túl erőteljesen, mellette hasonlóan enyhén csípősít is. Használjunk belőle először 1-2 teáskanállal, majd kóstoljunk, és igazítsuk tovább az ízeket.

Krémes, mézes-mustáros csirkemell

Krémes, mézes-mustáros csirke: lágy, szájban omlós csirkemell és selymes mézes-mustáros szósz, egy igazi, megunhatatlan klasszikus. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így remek a ...

Mustáros marharagu

Az alapötlet Jamie öthozzávalós marhasültjéből jót, amit házasítottam a burgundi marha receptemmel, így született meg ez a mustáros marharagu. Kiváló vasárnapi ebéd vagy ünnepi ...

Majonéz

Kicsit vonatkoztassunk el a majonézes salátáktól: annyi minden van azokon túl is. Ha főznénk az ínyenc, krémes és gazdag szósszal, megtehetjük, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Konkrétan sütéshez nem olyan jó, mint a mustár, mert extrém hő hatására furcsán viselkedik (mégiscsak tojás van benne…legalábbis jó esetben).

Húsok sütéséhez nem olyan alkalmas, sok más főzési folyamathoz viszont igen:

A majonéz ízben főleg sósságot (és egy nagyon minimális savanyúságot) ad, nagyobb haszna inkább az állagjavítás területén található.

Sütőben sült rántott hús

Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

Turbózott rántott hús

Persze tudom, van, aki vékony hússal, sok panírral, van, aki sütőben sütve, van, aki szottyosan és van, aki ropogósan szereti. Nekem viszont ez a tökéletes rántott hús, és remélem, ...

Ketchup

Talán a ketchup tűnhet a legfurcsább alapanyagnak a három közül, főleg, ha főzésről van szó. Azonban, ha elemeire szedjük a ketchupot, máris kevésbé tűnik majd annak: hiszen tulajdonképpen egy fűszeres, édes-savanyú paradicsomszószról van szó.

Természetesen nem lehet minden paradicsomos ételbe ketchupot nyomni, azért ez mégiscsak igénytelenség lenne valahol. De vannak olyan esetek, amikor jól jöhet a szósz segítsége:

  • szendvicskrémek és mártogatósok: ha egy kis paradicsomos, savanyú ízvonal hiányzik
  • húspácokban egy kevés jól jöhet (gondoljunk a BBQ-sültekre)

Körültekintően járjunk el a ketchup esetében: ha túl sokat használunk, könnyen elronthatjuk vele az étel ízét. Ezért mindig csak nagyon kevéssel (1 teáskanál) kezdjük, kóstoljunk, és onnan menjünk tovább.

Gyros klubszendvics

Görögországban jártunk, és ott fogyasztottunk ilyen ételt.Többször is elkészítettem már a családnak azóta és mindenkinek ízlett!! A Nosalty által szervezett szendvicsreceptversenyen ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az őrült konyhai ötleteket is fogadd meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...