Krémes, te csodálatos! Már ha éppen a jobb verziót fogjuk ki, mára ugyanis felhigult a kínálat a klasszikus krémeseket illetően, sok cukrászdában az eredetire csak nyomokban hasonlító, kissé “mű ízű”, nagyon sárga színű kockákat kínálnak.
Mivel nem hagyott nyugodni a dolog, így utánajártam, honnan ered a hagyományosan krémesnek hívott süti, és azt találtam, hogy tipikusan Közép-, Kelet-Európa számít hivatkozási pontnak az édesség születésénél, és a régió országaiban a legkedveltebb. Nagy valószínűséggel elterjedésében közrejátszott, hogy a környék országai egymás között utaztatták a receptet, a szlovéniai Bledbe például szerb közvetítéssel került az ötvenes években. Mindenhol egy kicsit másképpen készítik, de a főzött krém, és a roppanós, leveles tésztaréteg állandónak látszik.
Két legendás cukrászdát kérdeztem meg - akik krémes sütijeikről is híresek - , ők hogyan készítik a klasszikus édességet. A belvárosi Auguszt Cukrászda és a balatonfüredi Karolina Kávéház beavattak a krémeskészítés rejtelmeibe.
1. Auguszt Cukrászda
Az Auguszt Cukrászdában a krémes hagyományos eljárással, főzött krémmel, kizárólag természetes alapanyagokból készül. A három krémlap közé két réteg krémet töltenek.
De mi is az a krémlap?
Auguszt Cukrászda:"A krémlap - ami a vajas tésztát jelenti - , készítése során természetesen kizárólag jó minőségű vajat használunk. Nagyon fontos a vaj minősége, illetve az, hogy megfelelően legyen hajtva és kezelve a tészta, különben a krémlap nem lesz könnyű, légies és kellemesen sült vajas ízű."
Az Augusztban nincsenek mesterséges aromák, a vaníliaíz tényleg vanília.
"A főzött krém elkészítése során valódi vaníliát használunk, melynek magjait kikaparjuk, és hüvelyét is belefőzzük (a betöltés előtt ezt eltávolítjuk), hogy minél gazdagabb vanília ízt kapjunk. A felfőzött alapkrémet felvert tojásfehérjével lazítjuk, majd a kisült krémlapokra töltjük. Kihűlés után a rétegeket egymásra helyezzük, szeleteljük, és vékonyan meghintjük porcukorral.
A jó krémes titka a könnyű, roppanós krémlap és a gazdag ízű, lágy krém. Jó krémest készíteni nem könnyű, sok rutint, kiforrott receptúrát, és kompromisszumoktól mentes alapanyagválasztást igényel.
Saját Auguszt-krémesünk emblematikus termék, ebből értékesítjük a legtöbbet a cukrászdában" - kapjuk a választ az Auguszttól.
Receptajánló:
2. Karolina Kávéház
Ha pedig kimozdulnátok, és a hétvégi kirándulás során sütiznénk egy jót, a balatonfüredi Karolina Kávéházzal biztosra mehettek. Az ő krémesük is legendás, de mi a titkuk?
Miből készül a Karolinában a krémlap?
Karolina Kávéház:
"A tradicionális krémes krémlapja jó minőségű vajból, sertészsír vagy sertésháj felhasználásával készül."
Hogyan áll össze a legendás krémes a Karolinában?
"A Karolinában kizárólag házi süteményeket készítünk, a "mű" ízeket semmilyen szinten nem támogatjuk a kávéházban, meggyőződésünk, hogy egy finom sütemény a kiváló minőségű alapanyagoknál kezdődik. A krémesünk krémje főzött tojáskrémből, külön felvert tojásfehérjéből és jó minőségű vaníliarúdból áll."
"Nálunk a krémes jó minőségű vajból, sertészsírból, lisztből, krémes leveles tésztából készül, lassan sütve. A főzött tojáskrémet tojásból, tejből, cukorból, sóból és vaníliarúdból készítjük, egy gondolatnyi kukoricakeményítő hozzáadásával.
Vendégeink körében a házi krémes az egyik legkedveltebb süteményünk, immár hosszú évek óta. Óriási büszkeséggel és hálával tölt el minket, hogy ma már az ország több pontjáról indulnak el emberek és utaznak több száz kilométert kizárólag azért, mert újra szeretnék érezni a házi krémesünk ízét" - mesélik a Karolinában.
Ezeket olvastad már?
7 termosz, hogy végre ne papírpohárban kérd a kávédat –...
Télen jól jön egy menő, strapabíró termosz - válogattunk minden árkategóriából, ezekkel a hulladéktermelést is csökkentheted!
Országh KittiÍgy lesz minden nap saját készítésű ebéded melóban
Ha az új évet azzal a fogadalommal kezdted, hogy elég a rendelős ételekből, és spórolni fogsz, akkor a legjobb helyen jársz, mert összegeztük mindazt, amire szükséged lesz.
Országh KittiÍgy készül az olaszok csörögefánkja és kagyló alakú tésztabatyuja
Imádjuk a farsangot, de nem csupán a beöltözős bulik miatt. Minket a fánkok és a sütik hoznak igazán lázba! Most Olaszországból hoztunk nektek két receptet.
Gréti