Két legendás cukrászdát kérdeztünk, náluk hogyan készül az IGAZI házi KRÉMES

Milyen az igazi krémes? Két legendás cukrászdát kérdeztem meg, akiknél távolról sem a szokásos, hirtelensárga "bolti" krémest kóstolhatjátok!

Krémes, te csodálatos! Már ha éppen a jobb verziót fogjuk ki, mára ugyanis felhigult a kínálat a klasszikus krémeseket illetően, sok cukrászdában az eredetire csak nyomokban hasonlító, kissé “mű ízű”, nagyon sárga színű kockákat kínálnak.

Mivel nem hagyott nyugodni a dolog, így utánajártam, honnan ered a hagyományosan krémesnek hívott süti, és azt találtam, hogy tipikusan Közép-, Kelet-Európa számít hivatkozási pontnak az édesség születésénél, és a régió országaiban a legkedveltebb. Nagy valószínűséggel elterjedésében közrejátszott, hogy a környék országai egymás között utaztatták a receptet, a szlovéniai Bledbe például szerb közvetítéssel került az ötvenes években. Mindenhol egy kicsit másképpen készítik, de a főzött krém, és a roppanós, leveles tésztaréteg állandónak látszik.

Krémes házi leveles tésztából

Soha nem voltam nagy krémes rajongó, de amióta alig lehet igazán finomat kapni, állandóan krémest ennék. Na jó, ez kicsit túlzás, mindenesetre ott volt már egy ideje a bakancslistámon a ...

Két legendás cukrászdát kérdeztem meg - akik krémes sütijeikről is híresek - , ők hogyan készítik a klasszikus édességet. A belvárosi Auguszt Cukrászda és a balatonfüredi Karolina Kávéház beavattak a krémeskészítés rejtelmeibe.

1. Auguszt Cukrászda

Az Auguszt Cukrászdában a krémes hagyományos eljárással, főzött krémmel, kizárólag természetes alapanyagokból készül. A három krémlap közé két réteg krémet töltenek.

De mi is az a krémlap?

Auguszt Cukrászda:"A krémlap - ami a vajas tésztát jelenti - , készítése során természetesen kizárólag jó minőségű vajat használunk. Nagyon fontos a vaj minősége, illetve az, hogy megfelelően legyen hajtva és kezelve a tészta, különben a krémlap nem lesz könnyű, légies és kellemesen sült vajas ízű."

Az Augusztban nincsenek mesterséges aromák, a vaníliaíz tényleg vanília.

"A főzött krém elkészítése során valódi vaníliát használunk, melynek magjait kikaparjuk, és hüvelyét is belefőzzük (a betöltés előtt ezt eltávolítjuk), hogy minél gazdagabb vanília ízt kapjunk. A felfőzött alapkrémet felvert tojásfehérjével lazítjuk, majd a kisült krémlapokra töltjük. Kihűlés után a rétegeket egymásra helyezzük, szeleteljük, és vékonyan meghintjük porcukorral.

A jó krémes titka a könnyű, roppanós krémlap és a gazdag ízű, lágy krém. Jó krémest készíteni nem könnyű, sok rutint, kiforrott receptúrát, és kompromisszumoktól mentes alapanyagválasztást igényel.

Saját Auguszt-krémesünk emblematikus termék, ebből értékesítjük a legtöbbet a cukrászdában" - kapjuk a választ az Auguszttól.

Receptajánló:

Krémes ahogy palice készíti

A krémeslap dobozán volt ez a recept, gondoltam kipróbálom, mert rossz nem lehet. :) Nem is rossz, sőt a citrom feldobja picit az ízeket, de a másik krémes krémem azért jobb. :)

Krémes Coook konyhájából

Ez krémes egy mille feuille és a krémes keveréke. A tészta lehet levegősebb, "levelesebb", ha nem lenyomatva sütjük, és a gyümölcs helyett tehetünk bele tejszínhabot is, hogy egy plusz ...

2. Karolina Kávéház

Ha pedig kimozdulnátok, és a hétvégi kirándulás során sütiznénk egy jót, a balatonfüredi Karolina Kávéházzal biztosra mehettek. Az ő krémesük is legendás, de mi a titkuk?

Miből készül a Karolinában a krémlap?

Karolina Kávéház:

"A tradicionális krémes krémlapja jó minőségű vajból, sertészsír vagy sertésháj felhasználásával készül."

Hogyan áll össze a legendás krémes a Karolinában?

"A Karolinában kizárólag házi süteményeket készítünk, a "mű" ízeket semmilyen szinten nem támogatjuk a kávéházban, meggyőződésünk, hogy egy finom sütemény a kiváló minőségű alapanyagoknál kezdődik. A krémesünk krémje főzött tojáskrémből, külön felvert tojásfehérjéből és jó minőségű vaníliarúdból áll."

"Nálunk a krémes jó minőségű vajból, sertészsírból, lisztből, krémes leveles tésztából készül, lassan sütve. A főzött tojáskrémet tojásból, tejből, cukorból, sóból és vaníliarúdból készítjük, egy gondolatnyi kukoricakeményítő hozzáadásával.

Vendégeink körében a házi krémes az egyik legkedveltebb süteményünk, immár hosszú évek óta. Óriási büszkeséggel és hálával tölt el minket, hogy ma már az ország több pontjáról indulnak el emberek és utaznak több száz kilométert kizárólag azért, mert újra szeretnék érezni a házi krémesünk ízét" - mesélik a Karolinában.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...