Két legendás cukrászdát kérdeztünk, náluk hogyan készül az IGAZI házi KRÉMES

Milyen az igazi krémes? Két legendás cukrászdát kérdeztem meg, akiknél távolról sem a szokásos, hirtelensárga "bolti" krémest kóstolhatjátok!

Krémes, te csodálatos! Már ha éppen a jobb verziót fogjuk ki, mára ugyanis felhigult a kínálat a klasszikus krémeseket illetően, sok cukrászdában az eredetire csak nyomokban hasonlító, kissé “mű ízű”, nagyon sárga színű kockákat kínálnak.

Mivel nem hagyott nyugodni a dolog, így utánajártam, honnan ered a hagyományosan krémesnek hívott süti, és azt találtam, hogy tipikusan Közép-, Kelet-Európa számít hivatkozási pontnak az édesség születésénél, és a régió országaiban a legkedveltebb. Nagy valószínűséggel elterjedésében közrejátszott, hogy a környék országai egymás között utaztatták a receptet, a szlovéniai Bledbe például szerb közvetítéssel került az ötvenes években. Mindenhol egy kicsit másképpen készítik, de a főzött krém, és a roppanós, leveles tésztaréteg állandónak látszik.

Krémes házi leveles tésztából

Soha nem voltam nagy krémes rajongó, de amióta alig lehet igazán finomat kapni, állandóan krémest ennék. Na jó, ez kicsit túlzás, mindenesetre ott volt már egy ideje a bakancslistámon a ...

Két legendás cukrászdát kérdeztem meg - akik krémes sütijeikről is híresek - , ők hogyan készítik a klasszikus édességet. A belvárosi Auguszt Cukrászda és a balatonfüredi Karolina Kávéház beavattak a krémeskészítés rejtelmeibe.

1. Auguszt Cukrászda

Az Auguszt Cukrászdában a krémes hagyományos eljárással, főzött krémmel, kizárólag természetes alapanyagokból készül. A három krémlap közé két réteg krémet töltenek.

De mi is az a krémlap?

Auguszt Cukrászda:"A krémlap - ami a vajas tésztát jelenti - , készítése során természetesen kizárólag jó minőségű vajat használunk. Nagyon fontos a vaj minősége, illetve az, hogy megfelelően legyen hajtva és kezelve a tészta, különben a krémlap nem lesz könnyű, légies és kellemesen sült vajas ízű."

Az Augusztban nincsenek mesterséges aromák, a vaníliaíz tényleg vanília.

"A főzött krém elkészítése során valódi vaníliát használunk, melynek magjait kikaparjuk, és hüvelyét is belefőzzük (a betöltés előtt ezt eltávolítjuk), hogy minél gazdagabb vanília ízt kapjunk. A felfőzött alapkrémet felvert tojásfehérjével lazítjuk, majd a kisült krémlapokra töltjük. Kihűlés után a rétegeket egymásra helyezzük, szeleteljük, és vékonyan meghintjük porcukorral.

A jó krémes titka a könnyű, roppanós krémlap és a gazdag ízű, lágy krém. Jó krémest készíteni nem könnyű, sok rutint, kiforrott receptúrát, és kompromisszumoktól mentes alapanyagválasztást igényel.

Saját Auguszt-krémesünk emblematikus termék, ebből értékesítjük a legtöbbet a cukrászdában" - kapjuk a választ az Auguszttól.

Receptajánló:

Krémes ahogy palice készíti

A krémeslap dobozán volt ez a recept, gondoltam kipróbálom, mert rossz nem lehet. :) Nem is rossz, sőt a citrom feldobja picit az ízeket, de a másik krémes krémem azért jobb. :)

Krémes Coook konyhájából

Ez krémes egy mille feuille és a krémes keveréke. A tészta lehet levegősebb, "levelesebb", ha nem lenyomatva sütjük, és a gyümölcs helyett tehetünk bele tejszínhabot is, hogy egy plusz ...

2. Karolina Kávéház

Ha pedig kimozdulnátok, és a hétvégi kirándulás során sütiznénk egy jót, a balatonfüredi Karolina Kávéházzal biztosra mehettek. Az ő krémesük is legendás, de mi a titkuk?

Miből készül a Karolinában a krémlap?

Karolina Kávéház:

"A tradicionális krémes krémlapja jó minőségű vajból, sertészsír vagy sertésháj felhasználásával készül."

Hogyan áll össze a legendás krémes a Karolinában?

"A Karolinában kizárólag házi süteményeket készítünk, a "mű" ízeket semmilyen szinten nem támogatjuk a kávéházban, meggyőződésünk, hogy egy finom sütemény a kiváló minőségű alapanyagoknál kezdődik. A krémesünk krémje főzött tojáskrémből, külön felvert tojásfehérjéből és jó minőségű vaníliarúdból áll."

"Nálunk a krémes jó minőségű vajból, sertészsírból, lisztből, krémes leveles tésztából készül, lassan sütve. A főzött tojáskrémet tojásból, tejből, cukorból, sóból és vaníliarúdból készítjük, egy gondolatnyi kukoricakeményítő hozzáadásával.

Vendégeink körében a házi krémes az egyik legkedveltebb süteményünk, immár hosszú évek óta. Óriási büszkeséggel és hálával tölt el minket, hogy ma már az ország több pontjáról indulnak el emberek és utaznak több száz kilométert kizárólag azért, mert újra szeretnék érezni a házi krémesünk ízét" - mesélik a Karolinában.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!