Készülődünk a húsvétra!

Ünnepekre, mint a karácsony vagy a húsvét, már hetekkel korábban készülődünk. Most járjuk körbe képzeletben a húsvéti asztalt, és nézzük meg, idén mit szemezgetnénk róla!

A kereszténység egyik legnagyobb ünnepét az egész világon megünneplik. Mozgó ünnep, március 22. és április 25. közötti időszakra esik. De mivel tavaszi ünnepről van szó, amit ráadásul egy negyvennapos böjt előz meg, még a szokásosnál is jobban esnek ilyenkor az ünnepi falatok.

Ha a napi étkezéseknek lenne külön ünnepük, a húsvét a reggelit kapná. Országonként és tájegységenként is változott, hogy a negyvennapos böjtöt szombat este vagy vasárnap reggel oldották-e fel, ekkor vitték a templomba megszentelni a húsvéti ételeket. Ma már leginkább vasárnap reggel fogyasztjuk a legtipikusabb húsvéti falatokat. És hogy mik is ezek?

A tojás, amit ilyenkor nemcsak eszünk, hanem festünk is, a húsvét egyik ősi motívuma, az újjászületést jelképezi. Fogyaszthatjuk egyszerűen főzve, töltött vagy kaszinótojásnak, salátának vagy krémnek.

A bárány, amely ilyenkor a legtöbb hentesnél beszerezhető, az ünnep áldozati jellegét szimbolizálja. Érdemes egyszer kipróbálni, ha nem is reggelire, de ebédre vagy vacsorára, párolva vagy sütve.

A sonka az elmúlt 100 évben kiszorította a bárányt – a hagyományos húsvéti sonka mellett ilyenkor egyre többen fogyasztanak szárított, nyers vagy érlelt sonkákat.

A hidegtálak szintén új sztárjai a húsvéti asztalnak. A francia saláta, különböző sonkatekercsek, tormás falatkák legnagyobb szezonja ebben a két napban van – készítőként kiélhetjük a kreativitásunkat, fogyasztóként pedig ritka kulináris élményben lehet részünk!

A kalács ilyenkor elmaradhatatlan, illik a tojáshoz, a sonkához, még a hideg báránysülthöz is.

Ne felejtkezzünk meg a sütiről sem. A húsvétnak nincs külön hivatalos édessége, készítsük ilyenkor a nagy kedvenceket: mézes krémest, ischlert, aprósütiket vagy bármit, amit szívesen tálalnánk szeretteinknek az év legtartalmasabb reggelijének zárásaként!

Főtt sonka

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...