Készülj fel időben az allergiaszezonra!

Itt a csodás tavasz, virágba borulnak a fák, kizöldül a természet - és ezzel együtt megérkezik az allergiaszezon is.

A téli hónapok vége felé már alig várjuk a napsütéses, melegebb időszakot, mégis sokan vannak, akik allergiás tüneteik miatt kissé félve gondolnak a tavaszra. A folyamatos orrdugulás, légzészavarok, orr- és szemviszketés vagy kötőhártya-gyulladás mind az allergia kellemetlen velejárói, melyek könnyen beárnyékolhatják mindennapjainkat.

Ennek persze nem kell feltétlenül így lennie.

A Rózsakert Medical Center allergológusa, dr. Nagy Adrienne segítségével gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat és lehetőségeket.

Dr. Nagy Adrienne, a Rózsakert Medical Center allergológusa

Allergiás vagy?

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon rendszeresen vagy hosszan tartóan, akkor az első lépés annak feltérképezése, hogy allergiásak vagyunk-e, illetve, hogy mely allergének váltják ki tüneteinket: hiszen nem mindegy, hogy étel-, légúti- vagy egyéb típusú allergiáról van-e szó.

Gyermekkorban a bőr és emésztőszervi panaszok dominálnak (például kiütés, hasmenés), később asztmatikus légzés, zihálás lehet a fő tünet, majd szénanáthás orr- és szempanaszok, száj- és garatviszketés nehezítik a mindennapokat. Felnőtteknél az allergia félrevezető tüneteket produkálhat, több szerv is érintett lehet. Ezért is fordulhat elő, hogy sokszor a szerteágazó tünetek miatt több szakorvost is felkeresünk, de megoldást végül az allergológus szakorvos tud nyújtani.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Közeleg a kullancsszezon, ideje felkészülni!

Allergológiai vizsgálatok, tesztek

Prick, vagy más néven bőrteszt és vérteszt útján történhet a légúti- és ételallergének kimutatására. A coeliakia rapid teszttel a lisztérzékenység szűrése válik lehetővé. Kilégzési tesztet alkalmazunk a tejfehérje-allergia és a tejcukorérzékenység elkülönítésére, valamint a gyümölcscukor (fructose) érzékenység kimutatására.

Az asztma-szűrésben, vizsgálatban a légzésfunkciós vizsgálatnak van szerepe, amely során a tüdő egészségét vizsgáljuk.

Citromos almás muffin quinoaliszttel

Szeretek kísérletezni a konyhában, és mivel nagyon olcsón sikerült quinoalisztet vásárolni, így most jönnek a próbálkozások. Ez a muffin nagyon jó illatú és nagyon ízletes lett - a ...

Mennyire vagy allergiás?

Ha megállapításra került, hogy allergiásak vagyunk, molekuláris allergiavizsgálat (vérmintából történik) segítségével azt is ki tudjuk mutatni, hogy milyen mértékben, azaz az adott komponensre való allergia mely kockázati csoportba (magas vagy alacsony) sorolható. A hagyományos módszerekkel csak a teljes fehérjék (pl.: tej, tojás, mogyoró, nyírfa) vizsgálhatóak, a molekuláris allergén-specifikus teszt segítségével viszont az is pontosan kimutatható, hogy az allergén melyik összetevője áll a túlérzékenység hátterében. A molekuláris allergiavizsgálat vérből csak pozitív Prick allergia bőrteszt vagy pozitív vér allergiapanel esetén történhet, érdemes allergológus véleményét kikérni.

Hosszú távú megoldás

Hosszú távú megoldás lehet az allergén-specifikus immunterápia, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség „természetes lefolyását” megváltoztassa, lefékezze. A terápia során a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a páciens fokozatosan emelkedő adagban. A terápia során a szervezet lépésről lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz, és megtanulja azt panaszok nélkül viselni, ideális esetben a tünetek és a gyógyszerigény fokozatosan és jelentősen csökken, akár teljes tünetmentesség is elérhető. Az immunterápiát fűfélék esetén már most, parlagfű allergia esetén májustól javasolt indítani.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...