A szaloncukor ősét a fondant-cukrot évszázadok óta ismerjük, a XIV. században a franciák kezdték el készíteni, hazánkban a XIX. századra német közvetítéssel honosodott meg. A francia papillote nevű fondant cukorka (amelyre a mi dianás cukrunk hasonlít) sztaniolpapír csomagolásának belsejére aforizmákat nyomtattak, ezek voltak a mai szaloncukrok ősei. Itthon a XIX. század végén jelentek meg az első fondatkészítő gépek, amelyek a Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek, és gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.
Az édesség neve a német salonzuckerl szóból ered, Kugler Géza az 1891-ben megjelent Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében már 17 féle szaloncukorreceptet írt le. A magyar cukrászdák szaloncukrait a vevők készletről vásárolhatták vagy meg is rendelhették. A megrendelő határozhatta meg, hogy milyen ízű szaloncukrot, milyen színű szaloncukorpapírba, valamint milyen színű és minőségű (sima vagy préselt mintájú) sztaniolba csomagolva kér.
Láthatjuk, hogy a szaloncukor eredendően is egy cukrászati termék volt, ám mindig is készültek belőle házi változatok, a háborús időkben azért, mert az emberek nem engedhették meg maguknak a bolti, drágább szaloncukrokat, később pedig azért, mert ezek a különleges, bonbonnak is beillő édességek nagyszerű karácsonyi gasztroajándékok is lehetnek, amiket teljesen a magunk ízlésére formálhatunk.
Ma már igazán sokféle szaloncukrot találunk a boltokban, a különlegesebb, cukrászatok által készített daraboktól, a hagyományos, zselés változatokon át, az csokoládé- és mogyorókrémek sokféleségén keresztül az olyan egészséges változatokig, amelyek cukormentesen, vagy éppen a fitnesz jegyében hozzáadott fehérjével készülnek.
Az adventi készülődésnek nagyszerű része lehet, ha nekiállunk néhány házilag is elkészíthető szaloncukornak, hiszen a magunk ízlése alapján fűszerezett, sajátos ízkombinációkban elkészített és a saját kezünkkel formázott finomságoknak nincs párja. A csomagolásuk pedig külön jó móka lehet, főleg gyerekekkel.
Készüljetek a pepecselésre!
Mindegy, milyen szaloncukrot készítünk, egy dolgot érdemes észben tartani: ez nem egy gyorsan elkészíthető, összedobom és nincs vele gond-édesség. A töltelék elkészítése után egyenként kell megformáznunk a darabokat, majd ha még csokoládéba is mártjuk őket, ügyelnünk kell a csoki hőfokára és időt kell szánni a kihűtésre is. Mindenképpen akkor csináljuk, mikor van a dologra legalább egy óránk. A töltelék összeállítása lehet, hogy csak tíz perc, de utána meg is kell formázni azokat a kis cukorkákat.
A csokoládémáz elkészítésénél a titok az, hogy nem közvetlenül a felolvasztás után vonjuk be a csokival a cukorkákat, hanem temperáljuk, azaz megfelelő hőmérsékletűre hűtjük vissza, és állandó hőmérsékleten tartjuk, így érhetjük el azt az állagot, amellyel könnyen bevonható a szaloncukor, és aztán kellően meg is dermed rajta a csokoládé.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
7 nagyon karácsonyi aprósüti
A blog legjobb aprósüti-receptjei az ünnepekre, de vigyázat: annyira finomak, hogy ha előbb elkészíted, akkor az ünnepekre tuti elfogy mind!
Dávid11 omlós karácsonyi kacsasült
Mellét vagy combját? - a kacsa két legfinomabb részéből mutatunk tökéletes sülteket, amik bármelyik ünnepi asztalon megállják a helyüket.
Nosalty17 pazar töltött sült Karácsonyra
Itt a Karácsony, amikor is valamilyen oknál fogva mindent, de mindent megtöltünk. Egész csirkét, pulykát, sertésdagadót. De hogy mi legyen a töltelék? Ne töprengj, mutatjuk!
Brecz Judit10 csuda jó isler, amit nem lehet kihagyni
Itt az ideje átvenni nagyitól a stafétabotot, idén süsd te az islert karácsonyra. Kis odafigyeléssel gyönyörű, lekvárral töltött csokikorongokat fogsz majd alkotni!
Nosalty