Így készül az isteni házi szaloncukor – érdemes nekiállni!

Bár számos helyen a világban készítenek olyan apró édességeket, amiket kizárólag karácsonykor szokás fogyasztani, a karácsonyfára akasztott szaloncukor igazi magyar jellegzetesség. Otthon is elkészítheted, mutatjuk hogyan!

A szaloncukor ősét a fondant-cukrot évszázadok óta ismerjük, a XIV. században a franciák kezdték el készíteni, hazánkban a XIX. századra német közvetítéssel honosodott meg. A francia papillote nevű fondant cukorka (amelyre a mi dianás cukrunk hasonlít) sztaniolpapír csomagolásának belsejére aforizmákat nyomtattak, ezek voltak a mai szaloncukrok ősei. Itthon a XIX. század végén jelentek meg az első fondatkészítő gépek, amelyek a Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek, és gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.

Zselé szaloncukor

Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt ...

Paleo szaloncukor

A szaloncukor a karácsony elmaradhatatlan szereplője, amit ezúttal cukor-, glutén- és tejmentesen készítettünk el.

Szaloncukor házilag

Ahogy Jókai hívta: a szalonczukedli a magyar karácsonyok egyik legszimbolikusabb kelléke, nélküle általában nincsen ünnepi fa. Itt a nosaltys változat!

Az édesség neve a német salonzuckerl szóból ered, Kugler Géza az 1891-ben megjelent Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében már 17 féle szaloncukorreceptet írt le. A magyar cukrászdák szaloncukrait a vevők készletről vásárolhatták vagy meg is rendelhették. A megrendelő határozhatta meg, hogy milyen ízű szaloncukrot, milyen színű szaloncukorpapírba, valamint milyen színű és minőségű (sima vagy préselt mintájú) sztaniolba csomagolva kér.

Zserbós szaloncukor

Idén karácsony előtt a zserbó ízvilág szaloncukor formájában jelent meg nálam (tavaly zserbó golyócskák készültek). A receptet a NL Konyha egyik számában találtam. A szaloncukorról ...

Gesztenyés szaloncukor

Karácsonyi ízek, illatok, formák és bonbonok… a gesztenyés szaloncukor mindig is az egyik kedvencem volt, hát most megalkottam a saját verziómat glutén, cukor és adalékanyagok ...

Láthatjuk, hogy a szaloncukor eredendően is egy cukrászati termék volt, ám mindig is készültek belőle házi változatok, a háborús időkben azért, mert az emberek nem engedhették meg maguknak a bolti, drágább szaloncukrokat, később pedig azért, mert ezek a különleges, bonbonnak is beillő édességek nagyszerű karácsonyi gasztroajándékok is lehetnek, amiket teljesen a magunk ízlésére formálhatunk.

Ma már igazán sokféle szaloncukrot találunk a boltokban, a különlegesebb, cukrászatok által készített daraboktól, a hagyományos, zselés változatokon át, az csokoládé- és mogyorókrémek sokféleségén keresztül az olyan egészséges változatokig, amelyek cukormentesen, vagy éppen a fitnesz jegyében hozzáadott fehérjével készülnek.

Diós-narancsos szaloncukor

Régen nagyon szerettem leenni a karácsonyfáról a szaloncukrot. Mióta diétáznom kell, ez kimaradt a karácsonyi finomságok közül. Sokat vadásztam receptek után, és találtam is rengeteg ...

Rumos-marcipános szaloncukor

Roppant egyszerű elkészíteni, bátran ajánlom azok számára is, akik úgyérzik, képtelenek lennének rá vagy nincs hozzá türelmük! A házilag készített szaloncukorral még ...

Az adventi készülődésnek nagyszerű része lehet, ha nekiállunk néhány házilag is elkészíthető szaloncukornak, hiszen a magunk ízlése alapján fűszerezett, sajátos ízkombinációkban elkészített és a saját kezünkkel formázott finomságoknak nincs párja. A csomagolásuk pedig külön jó móka lehet, főleg gyerekekkel.

Készüljetek a pepecselésre!

Mindegy, milyen szaloncukrot készítünk, egy dolgot érdemes észben tartani: ez nem egy gyorsan elkészíthető, összedobom és nincs vele gond-édesség. A töltelék elkészítése után egyenként kell megformáznunk a darabokat, majd ha még csokoládéba is mártjuk őket, ügyelnünk kell a csoki hőfokára és időt kell szánni a kihűtésre is. Mindenképpen akkor csináljuk, mikor van a dologra legalább egy óránk. A töltelék összeállítása lehet, hogy csak tíz perc, de utána meg is kell formázni azokat a kis cukorkákat.

A csokoládémáz elkészítésénél a titok az, hogy nem közvetlenül a felolvasztás után vonjuk be a csokival a cukorkákat, hanem temperáljuk, azaz megfelelő hőmérsékletűre hűtjük vissza, és állandó hőmérsékleten tartjuk, így érhetjük el azt az állagot, amellyel könnyen bevonható a szaloncukor, és aztán kellően meg is dermed rajta a csokoládé.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...