Kesztyűs kézzel bánjunk a tojással!

Közeleg a húsvét, hamarosan főszereplővé avanzsálnak a tojások. Ilyen csillagászati tojásárak mellett jól jöhet néhány trükk, melyek segítségével elkerülhetjük, hogy akár egy tojás is kárba vesszen. Márpedig nincsen húsvét, tojás nélkül.

Töltött tojás

Ezt az előételt egy régebbi Príma Konyha Magazinban találtam. Olyan alkalomra tartogattam, amikor a vendégek között gyerkőc is van. Nagy sikert aratott: a felnőttek inkább az ízét, a ...

Kezdjük rögtön az elején, a beszerzésnél. Nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy a saját vagy a nagymama baromfiudvarából begyűjtött friss tojással dolgozhat a konyhában. Ha tehetjük, mindenképpen megbízható forrásból, őstermelőtől szerezzük be a tojásokat, hisz a tanyasi tojásoknak nincsen párja, összehasonlíthatatlanul finomabbak, frissebbek, mint nagyüzemi társaik. Nem beszélve ez utóbbiak már-már természetellenes sárga színéről.

A tojásokat tároljuk hűvös helyen (pincében, kamrában vagy a hűtőszekrényben). Tovább friss marad a tojás, ha csúcsával felfelé helyezzük a tartóba (ekkor a sárgája leereszkedik a tojás aljára). Csúcsával lefelé akkor tegyük, ha szeretnénk, hogy a sárgája középen legyen, így viszont hamarabb romlik.

Felhasználás előtt a tojások frissességét a következő módon ellenőrizhetjük: vízzel teli tálba engedjük, ha lesüllyed, biztosak lehetünk a frissességében, ha pedig lebeg, ne használjuk fel.

A tojások főzésekor csupán néhány alapszabályt kell betartanunk, és máris garantált a repedésmentes, könnyen pucolható főtt tojás:

  • A tojásokat főzés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy szobahőmérsékletre melegedhessenek, mire a forró vízbe kerülnek.
  • A lobogó vízbe lassan, óvatosan, evőkanállal eresszük a tojásokat.
  • A főzővízbe tegyünk pár csepp ecetet. Egy nagyobb adag só (kb. 2 ek só/2 l víz) hozzáadásával pedig biztosíthatjuk a könnyebb pucolhatóságot.
  • Ha nem volnánk biztosak abban, hogy a hűtőbe főtt vagy nyers tojást tettünk, egy trükkel könnyedén eldönthetjük: megforgatjuk a tojásokat az asztalon, a nyers tojás rögtön megáll, a főtt tovább gurul.

Nepáli tojássaláta

Surci lányom reklamálta a Nepáli tojássalátát. - Nem teszed fel a 'Nosalty'-ra? - kérdezte. (értsd: rég nem ettünk már!) Még azt is mondta: - Persze a látványra senki sem ...

Sonkás alagút

Hidegtálak mellé szuper ötlet a sonkás alagút. Általában húsvétra és karácsonyra szoktam ilyet készíteni. Előző nap szoktam megcsinálni. Mindig gyorsan elfogy.:-)

Hamarosan a tojásfestés rejtelmeiről is olvashattok. Addig is kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre!

További húsvéti receptek itt >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...