Készítsünk szüreti ételeket!

Itt a szeptember, kezdődik a szüret. Jöhet egy jó kiadós szekszárdi pincepörkölt némi borocskával és indulhat a szüreti mulatság saját otthonunkban!

Szüreti ételek sokasága

Szerencsére, sokszor volt alkalmam szüreten segédkezni! A friss levegőn kétkezi munkát végezni nagyszerű. Főleg annak tudatában, hogy isteni finom ebéd vár ránk és ráadásul a tavalyi munka gyümölcsének folyományát is felhörpinthetjük hozzá. Ez tényleg megkétszerezi erőnket!

Tevékenységünk béreként, legtöbb esetben szabad tűzön főtt egytálételt, pörköltet, sima vagy babgulyást kaphatunk, amit ropogós, friss kenyérrel bármelyikünk boldogan el is fogad. A slambucot ugyancsak egy szüreti alkalomkor ismertem meg, de a lebbencsleves és a paprikás krumpli is jól esnek az éhes dolgozó gyomrának.

Szekszárdi pincepörkölt

Legkedvesebb budai báromban találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője, és nem mellesleg egyik legjobb szakácsa is. A ...

Ha otthonunkban szeretnénk szüreti vacsorát adni, akkor valami igencsak tetszetős finomságot készítsünk! Ennek a szekszárdi pincepörköltnek a receptjét egyik kedvenc budai báromban hallottam Lőrinctől, az egyik törzsvendégtől. Pár perc ismeretség után kiderült, hogy mindketten imádjuk a magyar konyha ízeit. Azonnal belemerültünk a pörköltek elkészítési módjaiba. Lőrinc pedig igazán jól ismeri és nem mellesleg, műveli ezeket. A pici bár törzsvendégei a pultos kisasszony, Gina vezényletével egy igazi gasztronómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással. Azt viszont egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan.

Így, hát az eredetileg bográcsos receptet én is elkészítettem otthoni körülmények között. Kis adagban ilyet főzni csacsiság lenne, tehát gyorsan felhívtam néhány barátunkat és pillanatok alatt szerveződött a házi szüreti mulatság.

Focaccia-pikantéria

Míg a magyarok a langallót fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal vagy szalonnával és lilahagymával fogyasztják, az olaszok a saját lepénykenyerüket, a focacciát sokkal egyszerűbben: olívaolajjal, némi fűszerrel és durvára őrölt tengeri sóval.

A focaccia receptjét itt tudod elmenteni >>

Focaccia szőlővel rozmaringgal

Azt ugyan nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb, de egy biztos, imádom a focaccia minden fajtáját. Sokfélét kóstoltam és készítettem már, de amikor az itt látható szőlős változatot egy női magazinban megpillantottam, rögtön elkapott a hév, hogy kipróbáljam. Hát, jól sikerült! A belül puha, kívül roppanós tészta és a szőlő pikantériája, mondhatom nagyon összhangban voltak. Éppen ezért azt gondoltam, hogy az otthoni szüreti mulatságra tökéletesen megfelelő lesz. Habár nem calabriai, hanem szekszárdi borokat fogyasztottunk mellé, ez egyáltalán nem volt zavaró. Mindenesetre inkább a könnyedebb rozékat és az ennél sötétebb, de a vörösbornál halványabb árnyalatú schiller borokat ajánlom hozzá!

Tudta?

A népi orvoslás a szőlőt könnyen emészthetősége és vizelethajtó hatása miatt minden olyan bajra használta, amelyik nehéz emésztéssel jár.

Jövő héten eredeti kakaót szórunk mindenbe, addig is jó mulatozást, és ne feledjék étrendjükből a természet vitaminjait!

Gréti

A rovat korábbi cikkeit, itt olvashatjátok! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...