Gyerekkel főzni nem egyszerű, de ez végre egy olyan édesség, aminek az elkészítésében valóban tudnak segíteni!
Hogy miért is nem könnyű a gyerekekkel főzni? Mert hangosak, kupisak és veszélyesek. De ha egy olyan sütit készítünk velük, ahol a sütőt be sem kell kapcsolni, a kés csak kenéshez kell, és kalapáccsal csapkolódni is van lehetőségük, az sokat segít a dologban. Sőt, a gyerekek is igazi segítséggé avanzsálnak, nem csupán a háborús állapotok megteremtéséhez járulnak hozzá.
Attól, hogy csak kenőkés, még nem nyalogatjuk
A nápolyi ez a bizonyos süti. Vásároljunk kész ostyalapokat, és főzzünk hozzá krémet. Hogy milyet? Én nagyon nem kedvelem a margarinos krémeket, még akkor sem, ha történetesen vajból készülnek. Többek között ezért döntöttem a jó öreg ganache mellett. És persze azért is, mert minden hozzávaló megvolt hozzá itthon, és mert iszonyú finom!
Szóval jó sűrű, tömény ganache-t főztem, majd ráállítottam a lánykámat, hogy pár percig keverje intenzíven, hadd hűljön egy kicsit.
Ezután következett az ostyalapok megkenése a krémmel. Ez is egész jó móka lett, igaz, hogy inkább én kentem, a gyerekek pedig a lapáttal illetve egy darabokra tört ostyalappal próbálták a lehető legnagyobb mennyiségű krémet a szájukba termelni. Azért ennek is sikerült a végére érni valahogy, így elérkeztünk a készítés legnehezebb fázisához: pihentetnünk kellett a nápolyit. Szerencsére a kicsik a nagy krémlopkodásban úgy elteltek, hogy minden hiszti és kérlelés nélkül megúsztuk a dolgot.
Végre valami, amit szabad szétkalapálni is.
A kicsit megpuhult csokis ostyát szeletekre vágtam – ezúttal egyedül, és állíthatom, hogy az egész főzőcskének ez volt a legnehezebb része, mármint fizikailag. De aztán rögtön következett is a legélvezetesebb rész. Ismeritek az szezám snacket? Ezeket a cukorsziruppal vagy mézzel összeragasztott pirított szezámos lapocskákat? Mi imádjuk, és eddig kizárólag arra tartottuk őket, hogy egy az egyben befaljuk mindet. De most arra jutottam, hogy ha a nápolyink meg is puhul a krémmel, azért jó lenne valami ropogós is bele, ezért megkértem a gyerekeket, hogy egy zacskóban a kis fa kalapácsaikkal zúzzák porrá a szezámos lapokat. Készséggel segédkeztek.
Végül a nápolyiszeletek rövidebb oldalait olvasztott csokiba, majd a széttört ropogós szezámporba tunkoltuk, és meg sem várva, hogy rászáradjon, nekiestünk. Nagyon finom lett, de tény, hogy őrült tömény is egyúttal, így 2-nél többet nehezen tudtunk volna megenni belőle fejenként. És ami meglepett a sütizés végére, hogy tényleg nem vált romhalmazzá a konyha a kicsik ellenére sem, ők viszont a fülüktől a bokájukig csokisak voltak.
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...