Készíts saját szárazvirágaidból lélekmelengető teákat az őszi napokra

Itt az ősz, a sütőtök, a nagy bekuckózások, és természetesen a teázás szezonja. Emeld most új szintre a forró italod saját készítésű szárazvirágokkal. Mutatjuk!

A szárazvirágok most nagyon divatosak, legyen szó a lakás vagy az ételek dekorációjáról. De az ehető virágokat nemcsak tortákra, salátára vagy főételekre teheted rá, hanem akár a teát is főzhetsz belőlük.

Saját szárazvirágos teát készíteni ráadásul könnyebb, mint gondolnád, és nagyon szórakoztató is. A ünnepi szezon felé közeledve pedig akár ajándéknak is adhatod tearajongó ismerőseidnek, hogy ne csak teázókban, hanem otthon is különleges élményben legyen részük. Filteres teákról már tudjuk, hogy veszélyesek lehetnek az egészségre, de miért jó a virágokat felhasználni erre a célra?

Az ázsiai kultúrában különösen fontos szerepe van a virágos teáknak, a szirmok ugyanis antioxidánsokban gazdagok és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, a bennük lévő illóolajok pedig javítják a hangulatot.

A legjobb, ha már tudatosan olyan virágokat ültetsz, amelyek passzolnak a teába, de ha megbízható forrásból tudsz szerezni belőlük az is remek. Feng Ye, a New York-i Sage Collective teaház alapítója ajánlásokat is tett, mely virágfajták a legjobbak teázási célokra: „A krizantém, a hibiszkusz és a kamilla virága nagyszerű kezdetnek”. Miután kiválasztottad a keveréked és magad termeszted meg a virágokat, ügyelj rá, hogy lehetőleg minden szükségeset megadj a növényeknek a megfelelő típusú földtől az elegendő víz- és fénymennyiségen át a tápoldatokig.

Amikor rendelkezésedre állnak a virágok, akkor óvatosan távolítsd el őket a szár végéről, hogy a korona és a szirmok ne sérüljenek meg. Ezután vágd le a virágot, hogy csak a szirmok és a rügyek maradjanak, szárakat pedig dobd a komposztálóba. Most készen állnak a virágok a tisztításra és a fogyasztásra. „Egy kis vízzel finoman törölgesd át a szirmokat, majd helyezd őket egy bambuszhálóra vagy vászonrongyra, és közvetlen napfényen hagyd, hogy megszáradjanak” - tanácsolja Ye. „Pár óránként forgasd meg őket. A bambusz vagy a rongy segít, hogy mozgatni tudd őket, mert nagyon sérülékenyek.”

Miután a szirmok teljesen megszáradtak, egy zárt dobozban tárold őket, amiben elállnak addig, amíg a teádban újra ki nem virágoznak. Ye azt javasolja, hogy ilyenkor csak a virágokat használd a teába, és ne tegyél bele más ízesítőket vagy növényeket. „A virágos teákat nem nagyon szokták más dolgokkal vegyíteni, hogy alacsonyabb legyen a koffeintartalmuk. Én csak magukból a virágokból szeretek teát készíteni.”

Mi a módja ezek elkészítésének?

Nem bonyolultabb, mint bármilyen más teát elkészíteni. Nagyjából 90 fokos vízzel ajánlott leforrázni a virágokat, majd három-négy percig áztatni a virágokat. A művelethez pedig egy üveg teáskannát ajánlunk, mert így a csodás színeket is élvezheted közben.

Forrásunk volt.

Szerző: Szász Nóra

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...