Mennyei krém hétköznapokra

Az avokádó pár éve nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend: a belőle készülő krémet, a guacamolét, szokás pikánsan csípősre, sok chilivel készíteni. 

Pikáns avokádókrém

Mexikói eredetű, az aztékok által felfedezett mártogatós. A tradíciók szerint régen mozsárban összenyomkodva, tengeri sóval kikeverve készült, mára rengeteg recept akad, ami sűrű, zsírosabb joghurttal ízesíti és krémesíti. Manapság ez a legelterjedtebb recept, amit persze egyénileg lehet variálni, én sok fokhagymával és cayenne borssal dobom fel.

Kitti avokádókrém-receptjét itt találod

Az avokádóról tudni kell, hogy se nem gyümölcs, se nem zöldség, pontosabban egy kicsit mindkettő. Zöld színe miatt előszeretettel gondoljuk zöldségnek, de inkább egymagos bogyós gyümölcs. Majdnem kétszer annyi káliumot tartalmaz mint a banán, ami közismert hordozója ennek az ásványi anyagnak. Nagyon kell figyelni arra, hogy minél sötétebb színű és puha avokádót vegyünk, mert az éretlen verziókkal semmire sem megyünk, oda a krémes mártogatós (dip) gondolata. Ha valamiért mégis éretlen gyümölcs birtokába jutottunk, akkor állítólag érdemes egy papírzacskóban banánnal vagy almával „összezárva” tartani, mert bizony előbb-utóbb beérik, mert a másik két finomság természetes növényi hormont bocsát ki magából, ezzel gyorsítva az érés folyamatát.

Ha eddig nem tudtad, mindezeken felül az egyik legértékesebb fehérjeforrás is. És most jön, ami eddig talán eszedbe sem jutott! Főleg a vegánoknak szuper tipp, de bárki használhat az egészség jegyében vaj helyett avokádót a süteményekbe – hála a krémes állagnak. Ha eddig ez is kimaradt volna, mostantól végképp máshogyan tekintesz majd az avokádóra: a mindennapi szépészkedésben is jó társ, mert képes a száraz hajat új életre kelteni, illetve a bőrt extrán hidratálni és kisimítani az apró ráncokat, köszönhetően a benne lévő aminosavaknak, antioxidánsoknak.

Pokoli guacamole Mercedestől

Az avokádókrém receptje szerint most görög joghurttal dolgoztam, mégis csak sűrűbb a sima natúr joghurthoz képest, de mégsem olyan zsíros, mint a tejföl. Fokhagyma iránti rajongásom nem csillapodik, így ebből három gerezdet használtam, de a cayenne bors és citrom vagy lime leve sem hiányozhat, akárcsak a frissen őrölt fekete bors.

Még több recept avokádóval

Téli minestrone

Télen nagy előszeretettel készítek ilyen színes ételeket, mert kint épp elég szürke meg morcos minden, legalább az ételünk legyen vidám! (Persze amikor a képet készítettem pont ...

Avokádókrém kápia paprikával

Az egyik üzlet újságját lapozgatva rátaláltam az ajvárra (bevallom, korábban soha nem hallottam róla, vagy csak nem érdekelt). No mindjárt rákattantam a netre ajvár ügyben, és ...

A dekorációért köszönet a Butlersnek.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...