Lehet, hogy mostanáig alapvető eszköznek gondoltuk a konyhában a késtartót, ám most érdemes megállni, és egy kicsit átgondolni a dolgot. A következőkben 4 olyan indokot sorolunk fel, ami rávilágít: egyáltalán nem olyan jó ötlet késtartó használni.
4 ok, amiért nem éri meg késtartót használni
Tompítja a késeket
Az eszköz feladata az lenne, hogy védje a késeinket, de ezt a funkciót valójában egyáltalán nem tölti be, sőt! Ha az egyes kések nem illeszkednek tökéletesen a nyílásokba, akkor az élüket és a hegyüket minden alkalommal tompítjuk, amikor a dedikált helyeikre tesszük őket. Emiatt persze gyakrabban kell őket élesíteni, ami hamarabb ahhoz vezet, hogy kidobásra kerüljenek. Rossz hír, hogy ez akkor is igaz lehet – bár kisebb mértékben –, ha a késeket így vettük szettben, és tökéletesen illenek a nyílásokba.
Baktériumtenyészet
Ezek a szupervékony és mély nyílások tökéletes helyszínt biztosítanak a baktériumoknak. Elég, ha csak egyszer nem mossuk el tökéletesen a késünket, és a különböző mikrobák – mint akár az E.coli vagy a szalmonella – máris megtelepszenek a tartóban. Sőt, még ha rendesen el is mossuk a vágóeszközöket, akkor is akadhatnak problémáink. Amennyiben nem szárítjuk meg tökéletesen a késeket a tartóba csúsztatás előtt, a nedvesség elősegíti a penészgombák növekedését.
Még több tipp: