Késkisokos – Vágjunk bele a különféle kések használatának technikáiba!

Folytatódik a Nosalty és a Fiskars közös videósorozata, a Konyha - vágod, ahol most egy edukációs videókban mutatunk meg konyhai alaptechnikákat. Az első részben a különféle késekről és ezek használatáról lesz szó.

Séfkések

Kezdjük a szakácskéssel, ami minden bizonnyal a legelterjedtebb késfajta. Univerzálisan használható, zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat és halakat is vághatunk vele. Daraboláshoz, szeleteléshez, kockázáshoz és aprításhoz egyaránt tökéletes, de nem okozhat gondot a friss zöld fűszerek finomra aprítása sem. Sőt, citrusfélék pucolásához és filézéséhez is használhatjuk.

A séfkés különböző méretekben kapható, így ha többféle is rendelkezésünkre áll, érdemes az alapanyag méretének megfelelőt választani. Sült húsok szeleteléséhez is remekül használható, ilyenkor érdemes húsvillával stabilizálni a sültet, hogy még szebben szeletelhessük.

Functional Form alap késkészlet, ezzel minden vágható, szeletelhető

Filézőkés

Ha egész hallal vagy bőrös halszelettel van dolgunk, szükségünk lesz egy filézőkésre is. Keskeny, hajlékony pengéjének köszönhetően ez a kés csak úgy siklik a hal húsán.

Darabolókések

A santoku kés Japánból származik, és a séfkéshez hasonló, sokoldalúan használható késfajta, kicsit szélesebb, de vékonyabb anyagú pengével és könnyebb fogással. Elsősorban zöldségekhez és húsokhoz használjuk, és a keményebb zöldségek darabolása sem lehet probléma.

Hagymát séfkéssel tudsz a legjobban kockázni

A nakiri pengéje egy fokkal még szélesebb, így jól használható nagyméretű zöldségekhez és gyümölcsökhöz. A gyökérzöldségek és tökfélék hű barátja, ezeket nemcsak darabolhatjuk, hanem szépen szeletelhetjük vagy kockázhatjuk vele.

Hámozókések

A hámozókések a séfkésekhez hasonlóan különféle méretekben kaphatóak. Ha zöldséget vagy gyümölcsöt kell hámoznunk, mindenképpen ezt vegyük kézbe, hiszen a keskeny penge remekül irányítható és nagyszerűen csúszik a vékony héj alatt. A hámozás mellett kisebb vagy puhább alapanyagok darabolásához, aprításához és magozásához is jól használható. Ha igazán precízen akarunk valamit meghámozni, érdemes íveltebb pengéjű hámozókést választani. Ezzel akár egy nagy spirálban is körbehámozhatjuk az alma vagy körte héját.

A szeletelő kés rövid pengéjű és erős

Szeletelőkések

A paradicsomszeletelő kés könnyen felismerhető a fogazott pengéjéről. Ezek a fogak segítenek benne, hogy a paradicsom és a hasonló, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök szeletelése se legyen kihívás.

A kenyérvágókés hasonlóan fogazott pengéjű, de jóval nagyobb méretű. Pengéje remekül boldogul a pékáruk ropogós héjával, de zsemlét vagy kiflit is könnyen vághatunk vele. Ha meg is kennénk a szendvicsünket, használjunk hozzá vajazókést, ezzel szépen, egyenletesen vihetjük fel a vajat vagy egyéb krémet.

Kenyérvágáshoz recés kést

Karbantartás

Fontos, hogy ne csak használni tudjuk a késünket, de helyesen karban is tartsuk. Használat után mindig mossuk el alaposan, de semmiképp ne tegyük mosogatógépbe. Puha anyagú konyharuhával töröljük szárazra, és időről időre élezzük meg. Fiók helyett pedig tároljuk késtartóban, így óvva a pengéket a felesleges kopástól. 

Nézd meg Késkisokos videónkat Functional Form késekkel!

Keress még több konyhai kést a Fiskars Functional Form termékkínálatában itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...