Séfkések
Kezdjük a szakácskéssel, ami minden bizonnyal a legelterjedtebb késfajta. Univerzálisan használható, zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat és halakat is vághatunk vele. Daraboláshoz, szeleteléshez, kockázáshoz és aprításhoz egyaránt tökéletes, de nem okozhat gondot a friss zöld fűszerek finomra aprítása sem. Sőt, citrusfélék pucolásához és filézéséhez is használhatjuk.
A séfkés különböző méretekben kapható, így ha többféle is rendelkezésünkre áll, érdemes az alapanyag méretének megfelelőt választani. Sült húsok szeleteléséhez is remekül használható, ilyenkor érdemes húsvillával stabilizálni a sültet, hogy még szebben szeletelhessük.
Filézőkés
Ha egész hallal vagy bőrös halszelettel van dolgunk, szükségünk lesz egy filézőkésre is. Keskeny, hajlékony pengéjének köszönhetően ez a kés csak úgy siklik a hal húsán.
Darabolókések
A santoku kés Japánból származik, és a séfkéshez hasonló, sokoldalúan használható késfajta, kicsit szélesebb, de vékonyabb anyagú pengével és könnyebb fogással. Elsősorban zöldségekhez és húsokhoz használjuk, és a keményebb zöldségek darabolása sem lehet probléma.
A nakiri pengéje egy fokkal még szélesebb, így jól használható nagyméretű zöldségekhez és gyümölcsökhöz. A gyökérzöldségek és tökfélék hű barátja, ezeket nemcsak darabolhatjuk, hanem szépen szeletelhetjük vagy kockázhatjuk vele.
Hámozókések
A hámozókések a séfkésekhez hasonlóan különféle méretekben kaphatóak. Ha zöldséget vagy gyümölcsöt kell hámoznunk, mindenképpen ezt vegyük kézbe, hiszen a keskeny penge remekül irányítható és nagyszerűen csúszik a vékony héj alatt. A hámozás mellett kisebb vagy puhább alapanyagok darabolásához, aprításához és magozásához is jól használható. Ha igazán precízen akarunk valamit meghámozni, érdemes íveltebb pengéjű hámozókést választani. Ezzel akár egy nagy spirálban is körbehámozhatjuk az alma vagy körte héját.
Szeletelőkések
A paradicsomszeletelő kés könnyen felismerhető a fogazott pengéjéről. Ezek a fogak segítenek benne, hogy a paradicsom és a hasonló, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök szeletelése se legyen kihívás.
A kenyérvágókés hasonlóan fogazott pengéjű, de jóval nagyobb méretű. Pengéje remekül boldogul a pékáruk ropogós héjával, de zsemlét vagy kiflit is könnyen vághatunk vele. Ha meg is kennénk a szendvicsünket, használjunk hozzá vajazókést, ezzel szépen, egyenletesen vihetjük fel a vajat vagy egyéb krémet.
Karbantartás
Fontos, hogy ne csak használni tudjuk a késünket, de helyesen karban is tartsuk. Használat után mindig mossuk el alaposan, de semmiképp ne tegyük mosogatógépbe. Puha anyagú konyharuhával töröljük szárazra, és időről időre élezzük meg. Fiók helyett pedig tároljuk késtartóban, így óvva a pengéket a felesleges kopástól.
Nézd meg Késkisokos videónkat Functional Form késekkel!
Keress még több konyhai kést a Fiskars Functional Form termékkínálatában itt!