Ezekkel a trükkökkel varázsolhatsz egy keskeny konyhát tágassá

Nem a méret a lényeg – már ami a keskeny konyhákat illeti, néhány ügyes húzással ugyanis a szűk helyiségeket is tágasabbá tehetjük, optikailag mindenképpen!

Nem meglepő tény, de a magyar konyhák többsége nem a tágas, amerikai stílusú, konyhaszigetes főzőhelyiségekről ismert – sok otthonban a konyha központi, de kis helyet foglal el. Legyen szó a konyháról akár társasházban, panellakásban vagy családi házban, a helyiség sokszor keskeny, éppen hogy egy embernek elég hely van benne. A szűkös vagy éppen keskeny konyhákat néhány ügyes lakberendezési praktikával viszont optikailag nagyobbá lehet varázsolni!

Az angol nyelvben galley kitchen néven ismeretes konyhák eredetileg a szűk hajókonyhákat, étkezőkocsis konyhákat és a repülős konyhákat jelölték, a kifejezés azonban már a lakberendezésben is használatos, sokkal inkább a méretre akar utalni, semmint arra, hol található.

Ezek a konyhák csak egy, jobb esetben két egymással párhuzamos oldallal rendelkeznek, a konyhapult egyenesen kúszik a fal mentén, a szekrénysorok pedig általában párhuzamosan helyezkednek el a pulttal és legtöbbször – a hely teljes kihasználásának érdekében – a plafonig érnek.

Már a szín is sokat számít

A keskeny konyhák kialakításánál rendkívül fontos lehet a színválasztás. Míg a sötét színek a fényben valószínűleg amúgy sem bővelkedő konyhát még jobban összehúzzák, érdemes a világos fal-világos bútor vagy a közepesen sötét - világos kombinációkban gondolkodni. Ahhoz, hogy a tér tágasabbnak tűnjön, érdemes kerülni a nagyon rikító színeket (bár ezek egy-egy kiemelt részen, például csempéknél, fali dekorációknál bizonyos mennyiségben nagyon jól tudnak mutatni), a fehér-tört fehér-pasztell színek és árnyalatok széles skáláját azonban érdemes lehet beleépíteni a konyha kivitelezésébe.

Íme egy szűkebb konyha, ahol bár kevés a fény, mégsem az az érzésünk, hogy sötét lenne a helyiség:

Bár a fal sötétebb pasztellzöld, a bútorok (és persze a természetes fény is hozzájárul ahhoz), hogy a konyha tágasabbnak tűnjön, ráadásul az egész helyiség nagyon természetközelinek tűnik a zöld és barna színeknek köszönhetően:

A szekrénysor

A nyitott polcrendszer rengeteget tud segíteni egy szűk konyha tágasabbá tételében, ha ugyanis nincsenek szekrényajtók, nincs az az érzésünk, hogy a falról lelógó dobozok szűkítik a helyet. Persze egy nyitott polcrendszer nagyon igényli azt, hogy rendszeretők legyünk, fentre érdemes szisztematikusan egymásra pakolni a tányérokat, tálakat, poharakat is.

Legyen fény!

Ha kicsi a konyha, és természetes fényben sem bővelkedik, érdemes minél több fénnyel feldobni a helyiséget. Nemcsak a plafonra érdemes lámpát szerelni: az alsó polcokra is jöhet egy-egy LED-sor, illetve ne feledkezzünk meg a hangulatfényekről sem, részben ezek is hozzájárulnak majd a konyha összképének javulásához, ráadásul olyan atmoszférát teremtenek, melynek köszönhetően még a szűkebb helyiségben is szívesen töltjük majd el az időt.

Az apró trükkök

Egy konyhából sem hiányozhat a csempe, vannak azonban, akik csak a tűzhely körüli részt csempéztetik ki, a konyha többi falfelületét pedig egészen egyszerűen lefestik. Ilyenkor a csempe lehet merőben más, mint a fal színe, ezzel is egy kis extra izgalmat vihetünk a konyhába.

Ha igazán merészek akarunk lenni, akár egy tükröt is betehetünk a konyhába (inkább dekorációs elemként, mint a magunk csodálására), ebben az esetben viszont legyünk nagyon megfontoltak: törékeny felületet csak oda tegyünk, ahol biztonságos, és könnyen tisztán tartható. A tükör ugyan tágítja a teret (nem véletlenül találkozhatunk óriási tükrökkel a barokk kastélyokban is), ugyanakkor kényes tárgy, csak oda érdemes tenni, ahol nem zavar.


Ezek a trendek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek