Kés, villa, sztárvendég: "Reggelire egy dolgot szeretek enni, az a vajas pirítós" – interjú Trokán Nórával

A színésznő Trokán Nórával interjúztunk, ahol kedvenc ételén túl szóba került anyukája fasírtja, Egyiptomból származó nagyszülei, és az IGAZI görög saláta receptje is.

Egyszer volt, hol nem volt, valamikor réges-régen beültünk ebédelni egy étterembe. Ti már ebédeltetek olyannal, aki az egyik legmenőbb netflixes sorozatban szerepel? Mert én igen, ráadásul egy fiatal magyar színésznő az, Trokán Nóra, akit alaposan kikérdeztem egy csomó mindenről, többek között a Vajákról is. Az interjú helyszínét és az ételeket aSociétébiztosította.

Egyik kedvenc kérdésemmel indítok, neked mi a kedvenc ételed?

Hát várj, ezen most el kell gondolkoznom. Egyre kevesebb húst eszem, azt veszem észre magamon, de nem vagyok vegetáriánus. Még…Enni nagyon szeretek, de főzni ritkábban szoktam, egyrészt mert állandó rohanásban vagyok, ráadásul ahhoz túl türelmetlen vagyok, hogy hosszan babráljak a konyhában, ha már ott van az összes hozzávaló, akkor azt érzem, hogy akkor most már legyen kész, és ehessünk belőle. A tengeri herkentyűket például imádom. A görög ételek is nagyon a ranglista tetején vannak. De az abszolút kedvencem, amit bármikor meg tudok enni, az a vajas pirítós.

Mikor kicsik voltatok, nálatok ki főzött otthon?

Az apai nagymamám főleg, de a görög nagymamám is sokat főzött ránk, ő persze főleg görög ételeket. Nagyon sokat voltak nálunk a nagymamák, ha a szüleink dolgoztak, nem babysitter vigyázott ránk, hanem a nagyszülők. A magyar nagymamám híresen kitűnő konyhatündér volt, ők egyébként vendéglátóztak, volt egy kisvendéglőjük Újpesten. A nagymamám élete erről szólt, a táplálásról, a család táplálásáról.

Ő is azt csinálta, mint az én nagymamám, hogy amikor már kicsit nagyobb voltam, akkor odaállított maga mellé, amikor főzött, és néznem kellett, hogy készül a rántás? Akkor hogy utáltam, de most meg milyen jó!

Nem, és én nem is tudok rántást csinálni.

Nem baj, úgyis kiment már a divatból!

A nagymamám különben általában magyaros dolgokat főzött, nagyon finoman, de próbálkozott reform fogásokkal is, amikor a kétezres évek elején divatba jött az egészséges konyha. Amikor már gyengébb volt, és amikor már igazán nem is kellett, mert mindenki megoldotta magának az evést, akkor is főzött nekünk, annyira hozzátartozott a mindennapjaihoz.

És a görög nagymamáddal hogy volt? A nagyszüleid költöztek Görögországból Magyarországra, ez hogy volt?

A görög nagyszüleim Egyiptomban születtek.

NE!

Igen, Alexandriában, ott találtak egymásra. Egyiptomból először nagyapám '49-ben jöttBudapestre, elvégezte a Színművészeti Egyetem filmrendező szakát, később a Magyar Televíziónál kapott munkát, televíziós szerkesztő-rendező volt. Kevesen tudják, hogy a Családi kör című műsor az ő alapötlete volt, aztán a Magyar Rádió görög szekciójában volt újságíró, szerkesztő. A nagymamám pedig '51-ben, három hónapnyi Európában való bolyongás után érkezett Budapestre. Egy turisztikai cégnél dolgozott, ahol jól jött, hogy hat nyelven beszélt. Ahogy a nagyapám is.

Valahol olvastam, hogy kiskorodban nagyon gyakran mentetek Görögországba nyaralni, a tengeri herkentyűket ott szeretted meg, ugye?

Igen, van is egy nagyon vicces gyerekkori videó, ahol a magyar barátokkal ülünk az asztalnál, és az egyik barátnőm fanyalogva próbálja megenni mondjuk a kagylót, mire a tesóm kikapja a kezéből, és habozás nélkül felfalja. Azóta is imádjuk, sőt, ha megyünk Görögországba, egyenesen meg szoktam botránkozni, ha valaki rántott húst vagy pizzát rendel.

És hogy zajlik nálatok otthon egy ünnepi családi ebéd vagy vacsora? Ki főzi?

Anyukám nagyon jó a görög konyhában, és bár hétköznap ő se egy nagy főzőbajnok, ünnepekkor ő főz. Van egy fasírtszerű étel, amit görögül úgy hívnak, hogy kefte, amit istenien készít el.

Milyen a görög fűszerezés?

Az oregánó például nagyon hangsúlyos, az a központi fűszer, a bazsalikom, a fokhagyma is fontos, de például a bárány rozmaringgal készül. A húsok mellé pedig mindenféle mezzét szolgálnak fel, meg persze görög salátát, amit Magyarországon ritkán tudnak jól elkészíteni.

Tényleg? De mi a hiba itthon?

Az igazi görög saláta nagyon egyszerű, itthon meg mindig beleraknak plusz hozzávalókat, amire semmi szükség, és nem is jó. Az igazi görög salátában uborka van, hagyma, paradicsom, sajt, oregánó és olívaolaj meg olajbogyó. De biztos az is számít, hogyGörögországban teljesen mások az alapanyagok, előtted van az a görög hagyma? Teljesen más, mint az itthoni, fehér és hatalmas, és sokkal édesebb az íze. De a magyarok a tzatzikit se szokták nagyon eltalálni, mert annak a titka a joghurtban van, úgyhogy ha nem rendes görög joghurtot tesznek bele, akkor az nem lesz jó.

És étel szempontból hogy telik egy tipikus hétköznap?

Hát sehogy, nem annyira főzök, bár az igaz, hogy reggelizni otthon reggelizem.

És mi a reggeli?

Én reggelire egy dolgot szeretek enni, az a vajas pirítós. Maximum lekvárral.

Magadnak vásárolsz?

Persze, van a közelben egy bolt, ami tízig nyitva van este, úgyhogy ha olyan az előadás, utána pont be tudok menni, de mostanában egyébként is kevesebb a színház, inkább forgatok.

De jó, hogy szóba hoztad! Beszéljünk kicsit a munkáról. A Vajákról egész pontosan, mert az azért nagy dolog, hogy egy ekkora nemzetközi sztárprodukcióban szerepeltél, nem?

Nekem nagyon nagy dolog, igen. A Vaják, vagy angolul Witcher nagy részét Magyarországon forgatták, és ilyen esetekben sok kisebb szerepre helyi színészeket castingolnak, úgyhogy ha kicsit beszélsz angolul, akkor valamennyi esélyed van, hogy megcsípj egy kis szerepet, mit tudom én, te viszed ki a tálcát, vagy ilyesmi. Engem is egy kis szerepre hívtak be próbafelvételre. El is mentem, és aztán visszahívott a casting director, hogy a rendező kérdezi, hogy volna-e kedvem megnézni egy nagyobb szerepet is, és persze volt. Három karakterre is kipróbáltak, de a két másikhoz túl fiatal voltam, úgyhogy maradt az, amit végül eljátszottam. Nyolc napot töltöttem a Kanári-szigeteken, ahol azt hittem, meleg lesz, hát nem volt...sőt...de imádtam!

A többi évadban is fogsz szerepelni?

Erről semmit nem mondhatnék, még akkor sem, ha tudnám. Meglátjuk, tovább megy-e a karakterem.

Drukkolok!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...