Ezért fokozza a sok édesség a depressziót – főleg karácsonykor figyeljünk!

A karácsonyi ünnepek az év legboldogabb időszakát jelentik sokaknak – de vannak olyanok is bőven, akik depresszióval vagy erős szorongással küzdenek, és ez a néhány nap sem segít a hangulatukon túlságosan. Ha te is közéjük tartozol, egy friss kutatás szerint jobb elkerülnöd az édességeket, ezek ugyanis csak ronthatnak a tüneteiden.

A Kansasi Egyetem szakértői kutatásukban azt találták, hogy a gyakorlatilag minden ünnepi édességben fellelhető elképesztő mennyiségű cukor metabolikus, gyulladásos és neurobiológiai folyamatokat idézhet elő, amelyek összefüggenek a depresszióval és a negatív hangulattal. A karácsonyi időszakban ráadásul még az alvási ritmusunk is felborul, ez a kettő pedig, karöltve a kevés napfénnyel és a hideggel, tökéletes táptalajt ad a depressziós tüneteknek.

Még azoknak is, akik egyébként nem szenvednek depressziótól, a téli időszak megterhelő lehet, hiszen a kevés napfény felboríthatja az ember cirkadiánritmusát, belezavarhat az alvási szokásokba, és nagyjából a populáció 10 százalékát klinikai depressziós szintre sodorhatja. Az egész pedig egy ördögi kör: a szezonális depresszió arra ösztökélheti az embereket, hogy több édességet egyenek (hiszen a cukortól boldogsághormon szabadul fel a testben), ami, mint ahogy az ki is derült, csak ront a helyzeten.

A társadalom nagyjából 30 százaléka szenved minden évben a téli depresszió valamilyen tünetétől, aminek hatására több cukrot kívánnak, ettől azonban csak romlanak a tüneteik. A cukornak azért lehet ilyenkor nehezen ellenállni, mert hirtelen kedvjavulást eredményez, és hat az agy boldogságközpontjára.

A szakértők kutatásukban arra is kitértek, hogy milyen hosszú távú fizikai és pszichológiai hatásai vannak a cukorfogyasztásnak. Kiderült, hogy valójában a cukor okozta gyulladásos tünetek okozzák a depressziós gondolatok jó részét. A kutatók letisztázták: amikor gyulladásos betegségekről beszélünk, általában nem a depresszió jut az eszünkbe, pedig nagyban hozzájárul az agyi gyulladás is az ilyen betegségek kialakulásához – általában a gyulladással küzdő agy depressziós tünetekkel is társul.

A bélbaktériumokat is megzavarja

A Medical Hypotheses tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt is letisztázta, hogy a bélbaktériumaink egészséges egyensúlyába is bezavar a túl sok cukor, ami megint csak a bél-agy tengelyen keresztül az agyunkra is hat – méghozzá hasonló gyulladásos eredményekkel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...