Kerti parti felsőfokon

Minden, ami egy jó összejövetelhez kell. Praktikus megoldások, tippek, hogy házigazdaként is kellemes perceket jelentsen a vendégsereg.

Ha nyár, akkor adja magát a kinti helyszín, már ha van ilyenünk. Ügyes tervezéssel elkerülhetjük, hogy őrült rohangálásba csapjanak át a vendéglátás órái, hisz a cél, hogy mindenki jól érezze magát (beleértve a szervezőket is), finomakat együnk-igyunk, beszélgessünk. Lássuk, mit kell tennünk egy jól sikerült kerti mulatsághoz!

Készítsd el előre!

Vagy legalábbis készüljünk előre mindennel, amivel csak lehet. Nincs nehéz dolgunk, két fő irány közül kell választanunk: grillezni szeretnénk vagy még egyszerűbb, ha bográcsban készül az étel.

  • Ha a bográcsozás mellett tesszük le voksunkat, még a vendégsereg érkezése előtt megfőzhetjük a főfogást, és mikor kellően éhesek a meghívottak, csak át kell melegítenünk. Mellé friss saláta vagy savanyúság és felszeletelt kenyér dukál.
  • Ha a grillezést választjuk, nem tudunk ennyire előkészülni, de már az is sokat számít, ha a húsokat nem a vendégek beállításakor kezdjük el szeletelni és fűszerezni. Előző este essünk túl ezen, pácoljuk be a húsokat vagy fűzzük fel a nyársakat, másnap már csak faszenet kell izzítanunk (férfimunka!), mire megérkezik a sok éhes száj. Grillezett húsok mellé egészséges és könnyű megoldás a saláta, melyet kicsivel a vendégség előtt megmosunk, megszárítunk, összevágjuk a belevalókat, de csak a tálaláskor keverjük be!
  • Fussuk végig a listát, lesz-e vega vendégünk, ha igen, vegyünk grillsajtokat, és rácsra velük!

Magvas-balzsamos csirkeszárnyak

Végre péntek, itt a hétvége! Újra jó időt jósolnak, még lesz lehetőségünk pikniket, sütögetést terveznünk. Szívjunk magunkba sok-sok D vitamint és raktározzuk el télire. :) Már ...

Sertéspörkölt 8.- bográcsos

A Deseda tó partján van egy kis telkünk, ott szoktam és imádok bográcsban főzni. Mivel soha nem sikerül egyszerre mindenkinek eleget tenni a családban, mert van aki körömpöri, van aki ...

Csirkesaslik steakburgonyával

Az ötlet onnan származik, hogy vasárnap nem tudtuk eldönteni a párommal, hogy mit főzzünk. Én a saslik egyszerűbb változatára szavaztam, ő pedig a receptben leírt, pikáns páccal sült ...

  • Ha szeretnénk éhségűzőként egy kis előételt is kínálni, javasoljuk a zöldségkrémeket, mártogatósokat, ezeket is készítsük el a kerti parti előtti napon, és dugjuk hűtőbe. Tálaljuk kenyérrel vagy nyers zöldségekkel. A tésztasaláta is kitűnően működik vendégfogadóként vagy akár főfogásként is lakmározhatnak belőle, akik éppen nem kívánják a húst.

Tésztasaláta light

Ebben a hőségben a forró tésztákat nem igazán kívánja az ember szervezete. Jó alternatívát jelentenek a menthetetlenül fellépő pasta iránti vágy esetén a tésztasaláták. Hasonló ...

  • A desszert sem maradhat el: egy nagy adag sorbet vagy gyümölcssaláta a nyári hőségben tökéletes lezárása az ételsornak. Természetesen mindkettő már a hűtőben éjszakázhat, a gyümölcssalátára ne feledjünk citromot is csepegtetni, nehogy megbarnuljanak másnapra az arra hajlamos gyümölcsök.
  • Ne feledkezzünk meg az ételek kiválasztásakor az aranyszabályról, miszerint ne ilyenkor kísérletezzünk új receptúrákkal, szerencsésebb a régi, jól beváltakhoz ragaszkodni.
  • Ha nem szeretnénk holtfáradtan ajtót nyitni a vendégeknek, elégedjünk meg egy-két előétellel, egy főfogással és egyféle desszerttel, kerüljük a terülj, terülj, asztalkám effektust, nem kell túl sokfélét bevállalni.

Sült paprikás mártogató

Az az igazság, hogy jól bevásároltam. Most nyitott egy élelmiszerbolt a környékünkön, és náluk vettem egy kartondobozba csomagolt "feta" sajtot. Amikor otthon kibontottam, krémsajtot ...

Cukkinikrém 2. - sajtos

A cukkinikrém elkészítését is a keleti ételek ihlették. Alapja grillezett cukkini, tahini, sajt és joghurt. A keleti ételek sorában a mezzeasztal (előételek) bőségét hivatott ...

Sült zöldségkrém

A recept igazából csak egy hirtelen ötlet eredménye. Sült zöldségeket készítettem húshoz köretnek. A maradékot beízesítettem, így készült a finom zöldségkrém. Annyira ízlett ...

Sütihalom pár perc alatt >>

Italok hűtése

Ha kicsi a hűtőnk vagy nem szeretnénk egyfolytában a jégszekrényhez rohangálni, kapjuk elő a jobb állapotú vödröket, dézsákat, töltsük meg jéggel, és ebbe állítsuk a sörös- és borosüvegeket. Az aprónépnek, sofőröknek és absztinenseknek házi szörp és limonádé jár. Készítsünk belőle jó nagy adagot, töltsük palackokba, és ezek is mehetnek a jeges tárolókba.

Mit igyunk kánikulában? >>

Teríték

Fő a lazaság! Nem kell mindent az élére állítani. Helyezzünk ki a kertbe egy tálalóasztalt, melyen kényelmesen elférnek a tányérok, evőeszközök, poharak, szalvéták. Innen majd mindenki elveheti a sajátját.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...