A keményvonalas parlagfűallergiások számára bizonyára nem lesz újdonság, de jobb, ha újra és újra elhangzik: bizony, ételek is kiválthatják, fokozhatják az allergiát, méghozzá a keresztallergia igen kellemetlen jelensége miatt. Szóval, ha gyötör a parlagfűpollen, nagyon figyelj oda, mit eszel, mert a tünetek durvulhatnak!
Na de mi az a keresztallergia?
A keresztallergia során bizonyos anyagok más anyagot utánoznak, helyettesítenek. A keresztallergia fő oka két anyag kémiai (fehérje)szerkezetének hasonlósága. Olyan kicsi a különbség, hogy sokunk szervezete, főleg, ha már fokozottan érzékenyek vagyunk az egyik anyagra (pl. a parlagűre), nem tudja megkülönböztetni őket.
Lássuk, mely keresztallergén zöldségek és gyümölcsök tiltólistásak a parlagfű-allergiásoknak - kattints a galériára!
FONTOS: keresztallergia esetén legtöbbször szájban jelentkeznek a tünetek, adott alapanyag elfogyasztása után: így pl. dinnyeevés után szájüregi viszketés, ajak-, nyelv-, garatvizenyő, néha hasi görcsök léphetnek fel azoknál, akik a parlagfűre is allergiásak. Ha viszont tüsszögünk a dinnyétől, akkor allergiásak vagyunk rá, nem (csak) keresztallergiásak!
Még több az egészségről: