4 zöldség/gyümölcs, amit parlagfű-allergia esetén NE egyél

Lássuk, mik azok az alapanyagok, amiket érdemes a keresztallergia miatt messzire kerülni, ha mumusunk a parlagfű!

A keményvonalas parlagfűallergiások számára bizonyára nem lesz újdonság, de jobb, ha újra és újra elhangzik: bizony, ételek is kiválthatják, fokozhatják az allergiát, méghozzá a keresztallergia igen kellemetlen jelensége miatt. Szóval, ha gyötör a parlagfűpollen, nagyon figyelj oda, mit eszel, mert a tünetek durvulhatnak!

A koviubi sem barát, ha a parlagfű a mumusod

Na de mi az a keresztallergia?

A keresztallergia során bizonyos anyagok más anyagot utánoznak, helyettesítenek. A keresztallergia fő oka két anyag kémiai (fehérje)szerkezetének hasonlósága. Olyan kicsi a különbség, hogy sokunk szervezete, főleg, ha már fokozottan érzékenyek vagyunk az egyik anyagra (pl. a parlagűre), nem tudja megkülönböztetni őket.

Lássuk, mely keresztallergén zöldségek és gyümölcsök tiltólistásak a parlagfű-allergiásoknak - kattints a galériára!

FONTOS: keresztallergia esetén legtöbbször szájban jelentkeznek a tünetek, adott alapanyag elfogyasztása után: így pl. dinnyeevés után szájüregi viszketés, ajak-, nyelv-, garatvizenyő, néha hasi görcsök léphetnek fel azoknál, akik a parlagfűre is allergiásak. Ha viszont tüsszögünk a dinnyétől, akkor allergiásak vagyunk rá, nem (csak) keresztallergiásak!

Forrásaink voltak: 1, 2.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek