Kerek a káposzta...

Káposzta

Mátyus István marosvásárhelyi orvosdoktor minden kerti vetemények királynőjének nevezte a káposztát 1787-ben. Bizony, tudott valamit... Manapság is kedveljük frissen, savanyítva, dinsztelve, önálló ételként, töltve vagy salátának. Ha karalábé, karfiol, kelbimbó, brokkoli kerül az asztalra, akkor is a káposzta ősének valamelyik leszármazottjával van dolgunk.

Mindegyikükre igaz, hogy sok vitamint, ásványi sót és olyan, az egészséget megőrző, elősegítő anyagot tartalmaznak, melynek jótékony hatását már eleink is jól ismerték.

Igaz, hogy a mostanság ismert káposztaféléket őseink nem laboratóriumi lombikokban kotyvasztották össze, ám ilyen formájukban a természetben nem léteztek soha. Valamennyien egyetlen vad őstől származnak, a vad káposztától, amelynek leginkább a repcéhez van köze. Ezt a vad formát is mi emberek alakítottuk át az évszázadok során. Hatalmasra duzzasztottuk a föld feletti szárát, hogy karalábé legyen belőle vagy óriási virágot növesztettünk szára tetejére, hogy brokkoliként kedvelhessük. Addig kereszteztük, amíg levelei hónaljában a nagy káposztafejhez hasonló, fogyasztható apró rügyek fejlődtek ki, a kelbimbó. Udo Pollmer német élelmiszer-kémikus szerint, ha nem egy hosszú évekig tartó nemesítésről, hanem a mai géntechnikáról lenne szó, ezen növények legízletesebb részeit „rákos daganatnak” pocskondiáznánk.

Rántott karfiol másképp

A növények összetevőit is átalakítottuk, főleg azokat az anyagokat, melyek távol tartják maguktól a kártevőket, legalábbis annyira, hogy az emberekre kevésbé legyenek károsak.

A káposztaféléket – joggal – a természet patikájának nevezhetjük, és éppen ezek a kultúrnövények jól példázzák azt a folyamatot, melynek eredményeként megszületett a nutraceutical fogalma. A táplálkozás (nutricion) és a gyógyszer (pharmaceutical) kifejezésből alakult ki ez az elnevezés, ami másképp megfogalmazva azt jelenti, „az egészséget enni is lehet”. Vagyis, az étkezéstől ne csak jól lakjunk, hanem gyógyuljunk is meg. Az ehhez szükséges eszköz pedig korunkban a modern nemesítés, a géntechnika. Vagyis káposztaféléink továbbra is az orvostudomány érdeklődésének középpontjában állnak.

Sült kelbimbó

A brokkolit daganatblokkolónak nevezik, angol tudósok a szuperbrokkoli, a „gyógyzöldség” kifejlesztésén dolgoznak. Egy szicíliai rokon vadnövénnyel keresztezve állítólag olyan vegyület sokszorozódik meg benne, amely egy bizonyos enzim képződését támogatja, amely a sejteket megvédi a rákos daganatok képződésétől. Bécsi kutatók a kelbimbóban található szinigrinre esküsznek, mely a bélrák ellen hatásos. Azokat a fajtákat kívánják céltudatosan termeszteni, melyek a védőanyagokból bőséges mennyiséget tartalmaznak. Azonban kérdéses, hogy az íze eltalálná-e a fogyasztók ízlését, mivel a szinigrinnek igen „erős” az aromája.

Juhtúrós rakott brokkoli

A géntechnika eszközeivel tehát tovább folyik a nemesítés, ám még jó időbe telik, amíg az ilyesfajta növények elfoglalhatják a piacokat. Ha őszinte vagyok, legszívesebben Mikes Kelemennel tartanék: „... a híres rómaiak, nem tudom mi okból, az orvos doktorokat a városból kitiltották, és kétszáz esztendeig csak a káposztával gyógyítottak mindenféle betegeket.” (Törökországi levelek, Rodostó, 1724. szeptember 15.) Mindenesetre, itt lehet válogatni a finomabbnál finomabb, káposztából készült ételek közül!

Még több káposztás recept itt!

Sült brokkoli

Ken Hom kínai konyhájából származó receptje alapján készítettem ezt a finom köretet. Sikerének titka a sütés-párolás együttese, amely tökéletesíti az ízeket. Forrás: Szakácsok ...

Joghurtos kelbimbó

Megtetszettek Bereznay Tamás izgalmas ízvilágú, könnyed ételei a Nők Lapjában, melyek a közelgő tavasz jegyében születtek, és pillanatok alatt elkészíthetőek. Pont ilyen ételeket ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...