Általános tévhit, hogy kenyeret sütni a világ legnehezebb dolga

A kenyérsütés mégsem akkora tudomány, mint hisszük? De, az, viszont nem lehetetlen küldetés! Kenyérfajtákat, recepteket és érdekességeket hoztunk.

Kenyeret a világon mindenhol sütnek. Az emberiség évezredes hagyományokkal bíró, egyik legfontosabb élelmiszere. Honnan ered a kenyérsütés tradíciója? Most kenyértörésre visszük a dolgot!

Kovászos és kovásztalan, búzából, rozsból vagy kukoricából készült, kemencében vagy sütőben sült – néhány típus a kenyérfajták széles családjából. A lisztből víz, só és kelesztő anyag hozzáadásával készült alapélelmiszer változatos formában kerül ki a sütőből a világ egymástól távoli pontjain. A dagasztás, kelesztés és sütés három fázisának jellemzői adják meg a kenyér karakterét – a formát, az állagot, a színt és az ízt.

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Miben hasonlítunk az ókori egyiptomi emberekhez? Abban például, hogy már a Nílus mentén is sütöttek kenyeret.

Az egyiptomiakkovászoskenyeret készítettek, s feltehetően ők fedezték fel a kelesztést is, ami nélkül ma nincs kenyér.

A zsidóktól származik a kovásztalan kenyér, a pászka. Az ókori görögök és rómaiak sem maradtak ki a kenyérkészítésből, míg az előbbiek búza- és rozslisztből gyúrták, addig az utóbbiak fűszerezett tésztáikat épített agyagkemencékben sütötték. A "Kenyeret és cirkuszt!" mondás jelzi, hogy a kenyér már az ókorban népeledel volt. A pékmesterség a középkor vízi és szélmalmokkal tarkított világában alakult ki. Az új típusú kelesztés megjelenése is ekkorra tehető, a tej és a sörélesztő gazdagította a társaságot. A választék egyre izgalmasabb lett, s idővel megjelentek az édes változatok is.

A kenyér egyik jellegzetes típusa a kalács, amelyet tej, cukor, zsiradék (margarin/vaj) hozzáadásával kelesztenek, és tojás is kerül a tésztába. A kenyér idővel tömegtermékké vált, a 19. századtól sorra nyíltak a pékségek. Manapság különböző lisztekből, olajos magvak hozzáadásával iparilag történik az előállítása, amelynek nagyjából minden szakasza gépesített.

Tudtad?

  • Hogy az első pékséget az osztrák Zang nyitotta meg Párizsban a 19. század első felében?
  • Hogy a darált gabonából erjesztés nélkül készített Graham-kenyeret egy Graham nevezetű 19. századi amerikai táplálkozáskutatónak köszönhetjük?
  • Hogy a kínai konyha híres darabja a muntau, a gőzöléssel készült kenyér?
  • Hogy a Pumpernickel német eredetű, fekete, rozsos szendvicskenyér, amelynek mély sötét színét és kissé édeskés ízét fekete csokoládéval, instant kávéval, barna cukorral vagy karamellával érik el

A világon különböző kenyértradíciók élnek, amelyekből elhíresült néhány, mint a francia baguette, a német fekete rozsos Pumpernickel, a mediterrán olajjal dagasztott vagy az olasz ciabatta, míg nálunk a klasszikus fehér kenyérnek van nagy hagyománya.

Kenyérsütés otthon

A boltokba kerülő, sokszor rossz minőségű kenyerek miatt egyre többen próbálkoznak házi kenyérsütéssel.

Általános tévhit, hogy kenyeret sütni a világ legnehezebb dolga, és sokan megijednek a több órás művelettől. Valójában a kelesztési idő nyújtja meg a készítést, a tésztának pihenni kell, az élesztőnek pedig dolgoznia.

A modern háziasszonyok legjobb barátja éppen ezért a kenyérsütő gép. A manapság divatos módszerrel szinte bármilyen liszttel és kedvünk szerinti kiegészítőkkel (magok, szárított paradicsom) süthetünk kenyeret. Annyi csupán a dolgunk, hogy a kimért összetevőket beledobáljuk a gépbe, beállítjuk a kívánt programot, amely függ az összetevőktől, a kenyér méretétől. A gép mindhárom fázist – dagasztás, kelesztés, sütés – elvégzi, a szükséges pihentetési időket is figyelembe véve. Nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni az illatokat!

Savanykás rozskenyér holnapra

Amikor gyerek voltam, az apukám hozott néha haza savanykás ízű rozskenyeret. Az egyáltalán nem így nézett ki. Kicsi kerek és majdnem fekete volt. Azóta is keresem mindenhol a rozskenyér ...


Még több kenyeres cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...