Kenyérsütés alapfokon

{ KÉP = 86526, 2, ajanlo/kenyersutes-alapfokon}Hogyan süss magadnak kenyeretgyorsan? Nem kell más hozzá, mint egydagasztás nélküli kenyérrecept. A tésztája percek alatt összeállítható, csak hagynunk kell kelni, és már sülhet is. {T}

    Hogyan süss magadnak kenyeret gyorsan? Nem kell más hozzá, mint egy dagasztás nélküli kenyérrecept, amely egyszerű, finom és sokféleképpen variálható. A tésztája percek alatt összeállítható, csak hagynunk kell kelni, és már sülhet is.

    Gyors kelesztésű kenyér

    Mindig megcsodálom a kis, hangulatos pékségeket, az illatok becsalogatnak, és mégha nem is vagyok éhes, muszáj belekóstolnom egy pogácsába, croissant-ba. Különösen, ha külföldre van ...

    A kenyér mindig is alapélelmiszer az emberiség életében, régen külön mesterség, később szakma épült rá. Az idők folyamán számos fajtája vált ismertté, szinte bárhol elkészíthető. Miért ne készülhetne éppen az otthonunkban? Kenyérsütésre fel!
    Manapság egyre többen maguk sütnek kenyeret. Többek között azért, mert a saját kezűleg összeállított tészta olyan alapanyagokból áll, amilyeneket mi választunk – pénzünktől, ízlésünktől függően. Rohanó életünk egyik elvárása, hogy gyorsan, finomat varázsoljunk a konyhaasztalra. A kenyérsütést viszont nem lehet siettetni. Türelem, gondos munka gyümölcse, az anyag megbecsülése.
    Előző cikkünkben a kenyértípusokat vettük nagyító alá, remek recepteket kínálva szakácsainktól. Ezúttal azoknak a háziasszonyoknak és uraknak kedvezünk, akik szeretik a friss kenyér ízét, illatát, de kevés idejük van arra, hogy maguk készítsék el. Íme, egy recept, amely dagasztás nélkül, 1-2 órás kelesztéssel is működik!
    • 300 g finomliszt
    • 100 g szabadon választott liszt (teljes kiőrlésű, rozs)
    • 1 tk só
    • 1 kk száraz élesztő
    • 300 g víz
    • ízlés szerint magok a tetejére (lenmag, napraforgómag, tökmag)
    1. A kétféle lisztet a sóval és a száraz élesztővel összekeverjük egy öblös tálban, amely kelesztésre is alkalmas. Érdemes a műveleteket egyetlen tálban a mérlegen végezni, mivel grammban mérjük a víz súlyát is.
    2. 300 gramm vizet adagolunk a száraz anyagokhoz. Figyeljük a mérleget, ahogy öntjük a vizet, mikor éri el a 300 grammnyi súlynövekedést.
    3. Néhány perc alatt egy kanál vagy lapát segítségével összekeverjük a tésztát, és a tál közepére rendezzük.
    4. Folpack-kal vagy a kelesztő tál tetejével lefedjük, és langyos vagy meleg helyre tesszük pihenni. Időnktől függően a tészta 8-10 órát pihenjen, de 1-2 óra kelesztés után is folytatható a munka.
    5. Félidőnél, vagy a kelesztés vége előtt 1-2 órával egy műanyag, szélesebb lapáttal (a legjobb a krémes süteményeknél használt krémlapát) nyújtjuk a tésztát. Ezt úgy végezzük, hogy a lapátot a tészta egyik oldaláról átlósan húzzuk a másik oldala felé, majd haladunk az óra járása szerint körben, és folyamatosan átlós irányban nyújtjuk a túlsó oldalra a tészta felső részét, kis hidakat képezve a felszínen. Ezt folytatjuk néhány percig, majd pihentetjük a tésztát.
    6. Addig 220 fokra (szinte a legmagasabb fokozatra) kapcsoljuk a sütőt, amelybe behelyezünk egy fedeles fémedényt, hogy átforrósodjon.
    7. A forró fémedénybe tesszük a tésztát cipó vagy hosszúkás alakban (kinek mi tetszik), és meghintjük a tetejét kevés liszttel és ízlés szerint magokkal.
    8. Ezt követően fedővel a sütőbe toljuk fél órára. Az idő leteltével 10-15 percig fedő nélkül sütjük.
    9. Ha kész, kiborítjuk a rácsra, és hagyjuk kissé hűlni.

    Recept elmenthető itt >>

    NoSalty-tipp kenyérsütéshez:Vigyázzunk, ha régi vágású, erős sütőnk van, ugyanis könnyen megéghet a kenyér alsó fele. Célszerű cserepet helyezni a sütő aljába, hogy eloszlassa a hőt.

    Elkészítés

    Hozzávalók kenyérsütéshez

    Gyors kelesztésű kenyér recept

    Hirdetés

    Támogatott tartalom

    Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

    2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

    Hirdetés

    Támogatott tartalom

    Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

    Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

    Hirdetés

    Támogatott tartalom

    Legújabb receptek

    Aranyló tyúkhúsleves

    Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

    Legegyszerűbb franciasaláta

    A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

    Címlapról ajánljuk

    7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

    A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

    Kormos Lili

    További cikkek

    Top Receptek

    Hagyományos édes fánk

    Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...