Lesz mit ünnepelni az idei Kenyérlelke fesztiválon: kétszer annyi kézműves pékség az országban, mint tavaly

Hetedik alkalommal is megrendezésre kerül a Kenyérlelke fesztivál. Ugyan eddig is mindig nagy érdeklődéssel kísérte a nagyközönség a különböző pékségeket és kenyereket bemutató fesztivált, az idei évben még különlegesebb hangulatban kerül sor a rendezvényre: az elmúlt egy évben ugyanis nagyjából harminc új kézműves pékség nyílt Magyarországon, és ez a trend illetve az érdeklődés is folyamatos növekedésnek örvend. Idén három helyszínen találkoznak a gazdák, molnárok és pékek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és ízelítőt adjanak termékeikből: Debrecen után Budapest és Veszprém ad otthont a kenyereknek.

Az elmúlt egy évben több mint kétszeresére, 20-ról nagyjából 50-re nőtt a kézműves pékségek száma országszerte, és egyre többen vannak azok is, akik otthon sütik saját kovászos kenyerüket.

Évről évre megduplázódik a kézműves pékségek száma Magyarországon

Ez általában a klasszikus evolúció: sütök otthonra, aztán már a barátoknak is és végül egy pékség lesz belőle

– mondja Vajda József pék, a Kenyérlelke fesztivál egyik alapítója.

„Ez a piac most berobbant, az elkövetkező években hasonló mértékű bővülés várható. Hisszük, hogy ha a természettel összhangban magasabb hozzáadott értéket és tudást táplálunk a gazdaságba, egyrészt meg tudjuk óvni gyermekeink örökségét, másrészt pedig mindez tartós gazdasági erősödést is eredményez” – teszi hozzá Vajda József.

A jó kenyérhez jó liszt kell

A kézműves pékségek terjeszkedése hatással van a piac más szereplőire is. Adalékmentes kenyér készítéséhez jó minőségű lisztre van szükség, a jó minőségű gabona jelentős része azonban az aratást követően szinte azonnal külföldre távozik, megnehezítve és jelentősen drágítva ezzel az alapanyag beszerzést.

„Néhány gazda már felismerte a kézműves pékekkel való közvetlen együttműködésben rejlő lehetőséget, őket is meghívtuk a fesztiválra, bízunk benne, hogy sikerül ezen a területen is fellendítenünk a kapcsolatépítést” – mondja Till Attila, aki kenyérrajongóként kötelezte el magát 7 évvel ezelőtt a fesztivál szervezése mellett.

Sokszínű program

Komoly szakmai program várja az érdeklődőket, a színpadon gazdák, molnárok és pékek mutatkoznak be, ismert kézműves pékek élő workshop keretében gazdalisztekből készítenek kenyereket a színpadon. Idén is megrendezik a pékek versenyét amatőr és profi kategóriában. A fehér/félbarna és a burgonyás kenyér kategóriában a profik versenykenyereiket a helyszínen készítik el augusztus 19-én és 20-án, így ez is látványos programpontja lesz az eseménynek.

A fesztivál által képviselt értékrendet tükrözi a kiállítók listája is. „Egyrészt egyre több pékség termékeit tudják megkóstolni a látogatók, másrészt a további kiállítóink és partnereink köre is évről évre bővül, olyanok csatlakoznak a fesztiválhoz, akik maguk is elkötelezett hívei a fenntartható életmódnak és az egészséges táplálkozásnak” – mondja Németh Áron alapító, aki rendezvényszervezőként fogja össze a fesztivált immár 7 éve.

Fantasztikus látni, hogy a jó kenyér már nem csak a fővárosban vonz érdeklődőket.

„Nagyon sikeres rendezvényen vagyunk túl Debrecenben és izgatottan várjuk szeptember elején a találkozást a veszprémi kovászolókkal” – teszi hozzá Németh Áron.

A fesztivál szervezői augusztus 19-20-án 10 órától 17 óráig várják a látogatókat Budapesten a MOMkult kertjében (Bp. XII. Csörsz utca 18.).

A fesztivál részletes programja:

Augusztus 19. csütörtök

Sirály sétány

10:30 – Kapunyitás
12:00 -  Pékek versenye indul a helyszínen.
12:00 – 15:00 otthon sütők versenyregisztráció
16:00 – 18:00 otthon sütők zsűrizés
18:00 – Pékek vacsorája

Közben Workshopok és Zenél az utca párhuzamosan

6 pék, 6 gabona, 6 recept

Kenyérlelke workshopok

10:30 – Piaci kitekintés - Ormós Gabi, Jenői Pékség
11:00 - Fekete Gergő, Artizán - Bözödi alakor kenyér
11:45 - Fülöp Ádám, Pipacs pékség - Félbarna kenyér
13:15 - Szabadfi Szabolcs, Panificio il basilico - Bánkúti búzakenyér
15:15 - Gazdák, molnárok, pékek panelbeszélgetése

18 órától: Pékek vacsorája
Vajda József (Pékműhely), Miklós Mihály (Marmorstein), Juhász Mihály és Mester Miklós (Pano), Fekete Gergő (Artizán), Tóth Márton (Pipacs), Szabadfi Szabolcs (Panificio Il Basilico) főz a helyszínen. Ez egy házias ízekkel, sokszínű étlappal összeállított baráti találkozó, a helyszínen lehet erre az eseményünkre ételkupont váltani.

Augusztus 20. péntek

Nagyszínpad

10:00 kapunyitás
10:00 - 11:00 koncert - Bárterápia
11:00 - 11:15 nyitóbeszédek 
11:30 - 12:20 koncert - Barbi és Jancsó Blahaluisiana acoustic
12:50-13:50 - Lakatos Mónika és a cigányhangok
14:00-15:00 koncert - Szivák Zsolt Cloud9+ acoustic
15:10 - 16:10 koncert - The Anahit
16:30 – Eredményhirdetés és díjkiosztás minden kategóriában

6 pék, 6 gabona, 6 recept

Kenyérlelke workshopok

9:30 – Piaci kitekintés - Ormós Gabi, Jenői Pékség,
10:00 - Mester Róbert, Király Pékség - Teljes kiőrlésű tönkölykenyér
11:00 - Juhász Mihály, Pano – Baguette
12:00 - Simonyi Kristóf, Kópic - Teljes kiőrlésű rozskenyér

Gyermekprogram a Miele gasztroszínpadon – briós készítés Kiss Sándor séffel

A budapesti Kenyérlelke fesztivál támogatói:

Magyar Turisztikai Ügynökség, Hegyvidéki Önkormányzat, KitchenAid, Kogép, Miele, Volvo, We love Budapest.

Kiállító pékségek, akiknél lehet kóstolni, vásárolni, beszélgetni:

Mátészalkai Sütőipari vállalat, Bake my day, Artizán, Pékműhely, Pipacs, Blacksheep, Doktor Pék, Örömsüti desszertműhely, Aran bakery, Panificio Il Basilico, Marmorstein, Panelpék, Freyja, Norma, Kiscipó, Kovászlabor / Bakó Index

Étel-ital a fesztiválon:

Anyukám Mondta Encs, Huszár Krisztián, Erhardt Étterem Sopron, Panificio Il Basilico pizza, Margitutcakilenc, Szaletly, Bartok Reggel Délben este, Séf Asztala, Kell fagyi / Spájz szörp, Ugar sörfőzde, Balkezes sör, Superjuice, Agárdi, Szóda és társa szörpös, Szentesi József, Mayer szörp, Kristinus, Cafe Hai Nam, Roastopus, BWT víz

Malmok és Gazdák:

Szabó Hengermalom, Garat malom, Lipiliszt, Molnárlegény, Csoroszlya Farm, Panyolium, Tetragenom Kft, ÖMKI, Váli Anikó kenyeres zsákok.

Fellépő művészek:

Bárterápia, The Anahit, Lakatos Mónika és a cigányhangok, #zenélazutca színpad, Odett akusztik, Barbi és Jancsó BlahaLuisiana acoustic, Szivák Zsolt Cloud9+ acoustic.

Címlapról ajánljuk

További cikkek