A kenyér világnapja – ünnepeld te is!

Október 16. a kenyér világnapja. Az egyik legősibb táplálékunk több mint tízezer éve van velünk, és bár rengeteget változott, népszerűsége továbbra is töretlen!

Volt egyszer egy lepény

Amikor az ősember első alkalommal pirította meg a kásájához szükséges gabonamagvakat, megtette az első lépéseket a kenyérsütés felé. El kellett még telni pár száz évnek, míg rájött, ha a magvakat megőrli, vízzel keveri és forró kövekre teszi, ízletes, sokáig friss táplálékot kap. A lepénykenyér egyeduralma majdnem 4000 évig tartott, míg aztán i. e. 3000-ben Egyiptomban elkezdték a kelesztett kenyér sütését. Bár a kelesztés mint technika újdonság volt, a forró kövön vagy kemencefalon való lapos kenyér sütése még a görög és római konyhában is sokáig bevett hagyománynak számított. A Közel-Keleten és Itáliában még ma is népszerűek az erre az időszakra emlékeztető piták és lepénykenyerek.

Mindennapi kenyerünk >>

Schiacciata

Egyszerű toszkán kenyérlepény, mégis csodás az ízvilága. Kitűnő borkorcsolya, de gyerekek is nagy örömmel majszolgatják. Nagyon finom hozzá mindenféle sajt, sonka és zöldsaláta. ...

Zatta - arab lapos kenyér

Ez a kenyér az arabok jellegzetes étele, amit megszórhatunk szezámmaggal, nigellával vagy köménymaggal. Régóta készítem ezt az ételt. Azóta már megjárt egy születésnapot, egy szőlő ...

Arab lepénykenyér

Khubz: a Földközi-tenger mellöl és az Arab-félszigetről származó lepény, a neve szerint egyszerűen “kenyeret” jelent. Lapos, kerek lapjai 15-30 cm-es átmérőjűek.  

Loksa-lepénykenyér

Egy drága idős nénitől ismerem ezt a receptet. Ő volt mindenki Bözsike nénije. Mindig vidám volt, és 86 évesen is átugrotta az árkot, felásta a kertet és ezt mondta: "Hogy én milyen ...

Köleslepény

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - ...

Konyhából a pékségbe

Rómában még a birodalom bukása előtt megjelentek az első pékek, mégis, az ipari forradalomig a kenyérsütés egyértelműen a házimunka része volt. Vidéken minden házban volt kemence, ahol az asszonyok egy-két hétre előre lesütötték a kenyeret, de még a városokban is otthon dagasztották, kelesztették, csak sütni vitték a közös kemencékbe. Magyarországon egészen II. világháború utáni időszakig elterjedt volt az otthoni kenyér készítése faluhelyen, csak az ötvenes évektől vált mindenhol rendszeressé a bolti kenyér fogyasztása. Az elmúlt tíz évben aztán, az árak emelkedésének, a minőség romlásának és az egyre tudatosabb fogyasztásnak köszönhetően, ismét divat lett otthon kenyeret sütni.

Pékmustra, avagy hová menjünk pékáruért >>

Kenyér 1.

Nem, nem álltam be péknek. Csak még mindig tart a kenyérláz. Ez A KENYÉR. Csupa nagybetűvel. Ez maga a csoda. Ha nem sütöm, látom, eszem, nem hiszem el, hogy otthon is lehet ilyet alkotni. ...

Kemencében sült házikenyér

Jól ki kell dolgozni, dagasztani a tésztát, és csak akkor tegyük a sütőbe vagy a kemencébe, ha a szakajtóban megkelt. Vigyázzunk, hogy  túl se kelesszük, mert akkor nem lesz magas a ...

Sörös graham kenyér

Az ünnepek utáni mértéktelen falatozás után egészségesebb egy kis teljes kiőrlésű kenyér, ami még szépen meg is tud kelni. A fonást már leírtam itt.

Kovászos kenyér

Életem első kovászos kenyere! Tegnap kora estére készült el: nem is állt másból a vacsoránk, mint a még langyos kenyér, extra finom vaj, só és egy bögre tea. A sütés napján egész ...

Készítsd el otthon!

Sokan félnek belevágni, pedig kenyeret sütni pofonegyszerű! Az egyszerű fehér kenyérhez csak só, liszt víz és élesztő kell. Ebből a négy alapanyagból szuper kenyér készíthető – nem kell hozzá sem dagasztó, sem kenyérsütő, sem kemence!

  • Próbáljunk meg BL80-as lisztet szerezni! Ez egy kifejezetten kenyérsütésre alkalmas liszt, magas sikértartalma miatt kenyerünk sokkal könnyebben megkel, belül pedig puha és lyukacsos lesz.
  • Ellenőrizzük, hogy az élesztőnk friss-e, különben nem kel meg a kenyér!
  • A tésztát kézzel is össze tudjuk dolgozni – akkor jó, ha már hólyagos és elválik az edény falától.
  • Magas hőfokon kezdjük a sütést, majd negyed óra múlva mérsékeljük – ettől lesz ropogós a kenyér héja.
  • Tegyünk egy vízzel teli lábast a sütőbe – ez szintén növeli a héj roppanósságát!
  • Minél kevésbé finomszemű a liszt, amivel dolgozunk, annál tömöttebb lesz a kenyerünk.
  • A kész kenyeret sütőrácson pihentessük, így nem szalonnásodik be az alja!

A kávé világnapja: Van, aki forrón szereti >>

Finn rozsbagett

Egy könyvben olvastam ezt a receptet, és nem tudtam elképzelni, mi lesz ennek a végeredménye. Az eredeti recept még 1 dl vízzel többet javasolt, de avval nem is lehetett rendesen dolgozni. ...

Francia kenyér

Palócprovence receptje alapján sütöttem. Finom pihe-puha kenyérbél, aranybarna, omlós héjban.

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...