Házi lepénykenyérke negyed óra alatt...függő leszel!

Hajlamosak vagyunk kétségbe esni, ha épp a vacsora előtt döbbenünk rá, hogy nincs elég kenyér a frissen elkészült szaftos egytálétel mellé, pedig mindössze negyed óra alatt varázsolhatunk friss kenyérfélét az asztalra. Mutatjuk, hogyan.

Bár a karanténok alatt mindenki megtanult kenyeret sütni, és sokan lettek saját kovászt nevelgető házi pékek, a legtöbben azért visszatértünk a bolti kenyerek vásárlásához a hétköznapokban. Ám akkor sem kell kétségbeesni, és többórás sütési műveletekre lélekben felvértezni magunkat, ha azt vesszük észre, hogy elfogyott otthon a kenyér, és a bolt is bezárt már. Mindössze 15 perc alatt nagyszerű, a kenyeret teljesen kiváltó finomságot süthetünk minimális munkával – számos ételhez jobban is illik, mint a hagyományos, szeletelhető, kelesztéssel készülő kenyér. Kenyérsütés otthon, pikkpakk!

A világ számos országában szinte egyáltalán nem fogyasztanak kenyeret, legalábbis a mi általunk imádott és napi szinten fogyasztott, kelesztett változatot. Helyette különböző, gyors dagasztással és minimális pihentetéssel készülő lepényeket esznek – minden kultúrában a lepény volt az első, gabonából készülő kenyérféleségek őse. Nem véletlenül: gyorsan, nagy mennyiségben elkészíthető, remekül illik szaftosabb ételekhez, és használható arra is, hogy beletöltsünk mindenféle finomságot.

15 perc – na nevettess!

Nem viccelünk, a hozzávalók elővételétől számítva mindössze negyedóra alatt elkészíthetjük a lepényünket, amely aztán frissen, illatosan rögtön ehető is a főétel mellé. Tunkolhatjuk vele a szaftot, pitaként használva megtölthetjük zöldséggel vagy hússal, ehetünk mellé hideg finomságokat – sajtot vagy felvágottakat, de egy tojásrántotta mellé sem utolsó a frissen sült lepényünket fogyasztani.

Ha kedvet kaptál a naanhoz:

Ami az indiai konyhában a naan, az Közép-Amerikában a tortilla, vagy Ázsiában a különböző gabonákból készülő, sokszor kövön sült lepény.

A lényeg, hogy nem kell hozzá más, mint jó minőségű liszt – lehet teljes kiőrlésű, de fehér, vagy azok keveréke – egy kevéske zsírosabb joghurt, vagy egyszerűen víz és egy kicsi olaj, sütőpor és só.

Nincs más dolgunk, mint összedolgozni a hozzávalókat úgy, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd pihentetnünk tíz percet. Utána pedig még zsiradékra sem lesz szükségünk, csupán egy forró serpenyőre, amelybe beletesszük a kerekre kinyújtott kis lepénykéinket, és mindkét oldalán megsütjük őket – amíg szép hólyagosak és barnák nem lesznek. Az elkészült – sokszor vicces, felfújódott – lepényeket ehetjük még frissen melegen, de akár langyosan is, az biztos, hogy puhaságukból és rugalmasságukból nem fognak veszíteni, és százszor finomabbak, mint bármilyen más bolti, tartós kenyér.

Negyedórás lepénykenyér–recept:

Hozzávalók 4 darabhoz:

250 gramm liszt, 250 gramm joghurt vagy 125 gramm víz és 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só

Negyedórás lepénykenyér

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd tíz percig pihentetjük. A tésztát egyenlő darabokra osztjuk, lepényeket nyújtunk belőlük, majd száraz, forró serpenyőben mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több kenyér itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek