Minden nap eszel kenyeret? Itt a válasz, jól teszed-e

A kenyérfogyasztás, mondhatjuk, hogy legtöbbünk életében mindennapos. Na de jól van ez így?

A legtöbb magyar családban gyakorlatilag természetes, hogy reggelire és vacsorára hideget eszünk - ebben pedig 99%-ban szerepel a kenyér vagy valamilyen pékáru is. Ja, és akkor a tízórait és uzsonnát nem is említettük, ami már óvodától fogva szinte kötelezően lekváros vagy zsíros kenyér, esetleg kakaós csiga.

Barna kenyér
Minden nap eszel kenyeret? Itt a válasz, jól teszed-e

Na de miért eszünk minden nap kenyeret? Jó ez nekünk?

Természetesen minden attól függ, milyen kenyeret eszünk, mikor, és milyen sűrűn.

Alapszabály, hogy rostdús, minőségi kenyeret kell vásárolnunk vagy sütnünk, hiszen a fehér lisztes, adalékanyagos, feldogozott pékáruk gyakorlatilag csak átszaladnak rajtunk, hirtelen megdobva a vércukorszintet, ál-jóllakást okozva, 1-2 óra múlva pedig újra éhesek leszünk, így a súlygyarapodás is garantált.

A rostdús, teljes kiőrlésű illetve a minőségi kovászos kenyerek lassú felszívódásúak, a vércukrot lassan, fokozatosan emelik, kiegyensúlyozott jóllakást hoznak - emellett pedig a bélműködésünket, emésztésünket is támogatják.

A válasz tehát: csakis jó minőségűt!

ehetünk akár minden nap is egy kevés kenyeret (igaz, késő este már semmiképp nem ajánlott), de figyeljünk arra, hogy rostdús, teljes kiőrlésű vagy házi kovászos kenyér legyen, valamint együnk mellé jó minőségű fehérjét, például tojást, túrókrémet, hüvelyesből készült kencét, adalékanyagmentes húst vagy tonhalat, és persze sok friss zöldséget!

Lenmagos teljes kiőrlésű zsemle

A teljes kiőrlésű zsemle egy egészséges és tápláló péksütemény. Ez a liszt tartalmazza a búzaszem minden részét, így több rostot, vitamint és ásványi anyagot rejt, mint a ...

Rusztikus kovászos kenyér

A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. ...

Vöröslencsezsemle

A mennyiségből 6 db zsemle készül. Szuper zsemlealternatíva, azoknak akik diétáznak vagy gluténérzékenyek.

Tipp:

  • Egy jó kenyérnek nagyon kevés összetevője van: kovász, liszt, víz, só. Minél több az összetevője egy kenyérnek, annál rosszabb.
  • A bolti péktermékekkel legyünk óvatosak, mert sok, ránézésre jónak tűnő kenyérféle csak azért barna színű, mert megszínezték, de nem teljes kiőrlésű lisztből készült! Mindig olvassuk el a címkét!

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!