Ezért drágul a kenyér itthon a leggyorsabban

Nem csillapodik a hazai élelmiszer-infláció, így megint rossz hírek érkeztek a már eleve drága kenyérről.

A világ többi részén kissé enyhülni látszik az infláció, Magyarországon azonban még nem javult a helyzet. 2022 augusztusában a kenyér inflációja az EU-s átlag átlaghoz képest itthon volt a legmagasabb. Sőt, a Világbank adatai alapján világszinten is a top 10-ben szerepel a magyar élelmiszer-infláció – számolt be a hírről a Qubit.hu.

Világszinten is magasnak számít a hazai élelmiszer-infláció

A Magyar Nemzeti Bank 2022-es év végi elemzéséből az derült ki, hogy az élelmiszerárak emelkedéséért részben a magyar élelmiszeripar alacsony termelékenysége a felelős. Bulgária után, ugyanis Magyarországon a legrosszabb az élelmiszeripar termelékenysége az EU-ban. A szakértők szerint ez azért alakult így, mert a hazai agrár- és élelmiszeripari szektor nem funkcionál megfelelően.

Az említett rossz termelékenységért főleg az alábbi okok felelnek:

  • nem megfelelő intézményrendszer: a különböző állami és nem állami intézmények között nem hatékony a kommunikáció, ezt pedig a hatékonyság bánja; 
  • nem megfelelő fizikai infrastruktúra: hiány van a jól kiépített vízi és vasúti útvonalakból; 
  • kedvezőtlen a makrogazdasági környezet: a régió országainak többsége magyarországinál alacsonyabb élőmunkaterhekkel, kisebb adókkal, kedvezőbb árfolyamokkal, mérsékeltebb hatósági díjakkal tudnak termelni; 
  • alacsony ágazati humántőke: a jelenlegi mezőgazdasági oktatási és kutatási rendszer nem felel meg a modern piaci igényeknek;
  • az élelmiszer-ipari cégek rosszul szervezik a piacaikat az EU-n belül.
Komoly problémákat okoz a hazai alacsony mezőgazdasági termelékenység.

A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája az, hogy feldolgozott termékek helyett alapanyagokkal próbál versenyezni. Az élelmiszeripar fejlesztése a rendszerváltás óta elmaradt, de fejlett és hatékonyan működő mezőgazdaságot nem lehet alapanyagra építeni, hiszen a versenyképességet éppen a tudásban, technológiában megjelenő hozzáadott érték adná

– nyilatkozta Jámbor Attila, agrárközgazdász a Qubit megkeresésére.

A coviddal és az orosz-ukrán háborúval járó válságok pedig csak jobban megnehezítették a döcögő ágazat életét. Szintén komoly problémát jelent az a tény, hogy 2021-ben Magyarországon volt az egyik legolcsóbb a termőföld az EU-ban. Például míg itt egy hektár termőföld nagyjából 5 ezer euróba került, addig Lengyelországban majdnem 11 ezerbe. Az említett számokat természetesen több tényező is, így a technológia, a föld minősége és az infrastruktúra is befolyásolja, valamint minél kevesebbet lehet egy földön termelni, annál jobban veszít az értékéből, márpedig itthon sajnos erről van szó.

Sőt, ha az ágazat nem tud hatékonyan termelni, akkor csak drágán képes előállítani jó minőségű termékeket, ergó megemelkednek az árak.

A szakértők szerint nehéz év vár a hazai mezőgazdaságra, hiszen már 2019 óta folyamatosan csökken az ágazat által előállított termékek értéke. A mostani gazdasági helyzet pedig csak rontani tud ezen. Arról nem is beszélve, hogy az olyan kedvezőtlen időjárási tényezők, mint például a 2022-as súlyos aszály, képesek negatívan befolyásolni a termelést. A megszokott munkamenet mellett idén a hazai mezőgazdaság jóval kevesebb alapanyagot tud majd megtermelni, mint korábban.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...