Egy svéd kutatás azt állítja, hogy egy bizonyos kenyérfajta jelentősen csökkenti az éhségérzetet, egyúttal a napi bevitt kalóriamennyiséget is. Mint kiderült, azoknál, akik rozst fogyasztottak, jelentős testtömegvesztés volt megfigyelhető, és a testzsírszázalékuk is többet csökkent azokhoz képest, mint akik a búzafinomlisztet részesítették előnyben.
A tudósok 242 túlsúlyos embert vizsgáltak 12 héten keresztül. Mint kiderült, azok, akik rostban gazdag, rozsból készült élelmiszereket fogyasztottak, átlagosan több mint 1 kilóval többet fogytak, és a testzsírszázalékuk 0,54%-kal jobban csökkent, mint a búzalisztes csoporté.
Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a benne található rost akár 8 órával tovább nyújt teltségérzetet, mint a búzából készült változatok.
Még többet olvashatsz az étrendekről itt: