A pékek a kenyér és minden más termékük árának emelésére készülnek, mert az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul. Néhány hét múlva a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, a jobb minőségűek még többe kerülnek majd – írja a Telex.
A pékségek működését egyre több tényező teszi nehezebbé: a növekvő alapanyagárak és az egyre magasabb energiaárak mellett a kisebb cégek nehezen bírják a működtetést, a vásárlói szokások változása miatt viszont a nagy cégek tömegtermékeit egyre kevesebben keresik.
A Telex.hu egy újszentiváni pékmestert kérdezett a mostani helyzetről, aki elmondta, három héttel ezelőtt 23 százalékkal, azóta pedig újabb 25 százalékkal lett drágább a liszt. Ősztől a többi alapanyag is drágább lesz, legyen szó akár vajról, margarinról, felvágottakról, így nemcsak a kenyér, de más pékáruk is drágulásnak néznek elébe.
A pékszakma nem könnyű, a munkanap este kezdődik, és másnap kora délutánig biztosan nem ér véget. Egyre kevesebb fiatal választja magának ezt a szakmát a nehéz fizikai munka és a hosszú munkaidő miatt, hiszen pékként nemcsak a kemence, de sokszor a nyár miatti meleget is el kell viselni, ráadásul nincs hétvége és ünnepnap sem.
Ahogy a Telex írja, az elmúlt évtizedek során egyre igényesebbek lettek a magyar vásárlók, a jobb minőségű és egészséges termékeket egyre többen keresik, azok előállítása pedig költségesebb.
A Magyar Pékszövetség elnökségének tagja, Varga Ferenc szerint a pékségek áremelése elengedhetetlen, hiszen az energiaköltségek és az alapanyagköltségek is egyre magasabbak lesznek. Az elnökségi tag szerint a legolcsóbb kenyér kilós ára pedig hamarosan ezer forint is lehet, és nem látható még, hogy hol állnak meg az árak.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: