Hamarosan a legolcsóbb kenyér ára is négy számjegyű lehet

A pékek a kenyér és minden más pékáru árának megemelésére készülnek a közeljövőben, az alapanyagárak és az előállítási költségek ugyanis rohamosan emelkednek. A legrosszabb előrejelzések szerint könnyen meglehet, hogy az olcsóbb kenyér kilós ára is ezer forintra emelkedik.

A pékek a kenyér és minden más termékük árának emelésére készülnek, mert az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul. Néhány hét múlva a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, a jobb minőségűek még többe kerülnek majd – írja a Telex.

A pékségek működését egyre több tényező teszi nehezebbé: a növekvő alapanyagárak és az egyre magasabb energiaárak mellett a kisebb cégek nehezen bírják a működtetést, a vásárlói szokások változása miatt viszont a nagy cégek tömegtermékeit egyre kevesebben keresik.

1000 forint is lehet a kenyér ára

A Telex.hu egy újszentiváni pékmestert kérdezett a mostani helyzetről, aki elmondta, három héttel ezelőtt 23 százalékkal, azóta pedig újabb 25 százalékkal lett drágább a liszt. Ősztől a többi alapanyag is drágább lesz, legyen szó akár vajról, margarinról, felvágottakról, így nemcsak a kenyér, de más pékáruk is drágulásnak néznek elébe.

A pékszakma nem könnyű, a munkanap este kezdődik, és másnap kora délutánig biztosan nem ér véget. Egyre kevesebb fiatal választja magának ezt a szakmát a nehéz fizikai munka és a hosszú munkaidő miatt, hiszen pékként nemcsak a kemence, de sokszor a nyár miatti meleget is el kell viselni, ráadásul nincs hétvége és ünnepnap sem.

Ahogy a Telex írja, az elmúlt évtizedek során egyre igényesebbek lettek a magyar vásárlók, a jobb minőségű és egészséges termékeket egyre többen keresik, azok előállítása pedig költségesebb.

A Magyar Pékszövetség elnökségének tagja, Varga Ferenc szerint a pékségek áremelése elengedhetetlen, hiszen az energiaköltségek és az alapanyagköltségek is egyre magasabbak lesznek. Az elnökségi tag szerint a legolcsóbb kenyér kilós ára pedig hamarosan ezer forint is lehet, és nem látható még, hogy hol állnak meg az árak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!