Hamarosan a legolcsóbb kenyér ára is négy számjegyű lehet

A pékek a kenyér és minden más pékáru árának megemelésére készülnek a közeljövőben, az alapanyagárak és az előállítási költségek ugyanis rohamosan emelkednek. A legrosszabb előrejelzések szerint könnyen meglehet, hogy az olcsóbb kenyér kilós ára is ezer forintra emelkedik.

A pékek a kenyér és minden más termékük árának emelésére készülnek, mert az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul. Néhány hét múlva a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, a jobb minőségűek még többe kerülnek majd – írja a Telex.

A pékségek működését egyre több tényező teszi nehezebbé: a növekvő alapanyagárak és az egyre magasabb energiaárak mellett a kisebb cégek nehezen bírják a működtetést, a vásárlói szokások változása miatt viszont a nagy cégek tömegtermékeit egyre kevesebben keresik.

1000 forint is lehet a kenyér ára

A Telex.hu egy újszentiváni pékmestert kérdezett a mostani helyzetről, aki elmondta, három héttel ezelőtt 23 százalékkal, azóta pedig újabb 25 százalékkal lett drágább a liszt. Ősztől a többi alapanyag is drágább lesz, legyen szó akár vajról, margarinról, felvágottakról, így nemcsak a kenyér, de más pékáruk is drágulásnak néznek elébe.

A pékszakma nem könnyű, a munkanap este kezdődik, és másnap kora délutánig biztosan nem ér véget. Egyre kevesebb fiatal választja magának ezt a szakmát a nehéz fizikai munka és a hosszú munkaidő miatt, hiszen pékként nemcsak a kemence, de sokszor a nyár miatti meleget is el kell viselni, ráadásul nincs hétvége és ünnepnap sem.

Ahogy a Telex írja, az elmúlt évtizedek során egyre igényesebbek lettek a magyar vásárlók, a jobb minőségű és egészséges termékeket egyre többen keresik, azok előállítása pedig költségesebb.

A Magyar Pékszövetség elnökségének tagja, Varga Ferenc szerint a pékségek áremelése elengedhetetlen, hiszen az energiaköltségek és az alapanyagköltségek is egyre magasabbak lesznek. Az elnökségi tag szerint a legolcsóbb kenyér kilós ára pedig hamarosan ezer forint is lehet, és nem látható még, hogy hol állnak meg az árak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...