Két számjeggyel is emelkedhet a kenyér ára jövő év elején

Duplájára nőtt az alapanyagár, így komoly áremelkedésre kell számítani 2022 elején a pékségekben.

Drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdén kereskedett élelmiszerek piacán, így a búza, kukorica árában is szinte duplázódást látni. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta, tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár, és a drágulás természetesen megjelenik a liszt, majd a kenyér árában is - írja a Telex.

Nemrégiben az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de a helyzet csalóka, ugyanis csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték. A drágulásnak több oka is van, hiszen nemcsak a Covid okozta gazdasági változások okozzák, hanem az energiaválság és az aktuális nyersanyagpiaci szuperciklus is (ez azt jelenti, hogy az árak tartósan, akár egy évtizeden is túlnyúlóan, széles körben emelkednek).

Két számjeggyel is emelkedhet a kenyér ára jövő év elején

A búza hiánycikk, ebből adódóan a malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januártól, a szakértő szerint azonban a boltok polcain összességében ennél kisebb, 10-15 százalékos drágulásra számíthatunk.

Hollósi nyilatkozata alapján a problémát ez okozza:

a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát: az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár és az anyagár is.


Még több a drágulásokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...