Ennyivel fizetünk többet a kenyérért a tavalyi árhoz képest

Csaknem harmadával többe kerül a kenyér tavaly júniushoz képest.

Az Mfor.hu hét árstopos, és az árstoppal nem érintett alapélelmiszer árának hazai alakulását hasonlította össze a környező országok áraival. A gazdasági lap több olyan terméket is talált, melyek ára jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban, ráadásul nemcsak Nyugat-Európához, de a régióhoz képest is.

Harmadával fizetünk többet a kenyérért

Az Eurostat adatai szerint a kenyér már tavaly novemberben is 12 százalékkal volt drágább, mint az azt megelőző év azonos időszakában. A pékek már januárban figyelmeztettek, hogy a malmok 10-15 százalékkal emelik a liszt árát, az áremelkedés azonban februárban váltott gyorsabb tempóra, azóta pedig folyamatosan 20 százalék felett maradt.

Májusban pedig eljutottunk odáig, hogy egy év alatt a magyarok 38,4 százalékkal fizetnek többet ugyanazért a kenyérért, mint tavaly

– írja az Mfor.hu.

Nem Magyarországon a legmagasabb az áremelkedés mértéke, Bulgáriában – az unió legszegényebb országában – 39,9 százalékkal nőtt a kenyér ára, a legkevésbé pedig Romániában drágult a kenyér, ott 22,4 százalékkal fizettek érte többet.

Nem ez az egyetlen termék, melynek esetében ilyen mértékű drágulás következett be egy év alatt. Közel 30 százalékkal került többe a tojás idén májusban tavalyhoz képest, a sajt és túrófélék pedig 33,4 százalékkal kerülnek többe most.

November óta a vaj is sokat drágult, májusban 31 százalékkal került többe, ami az ötödik legnagyobb árnövekedés Európában, de a szlovákok, a csehek és a németek is előznek minket. A disznóhús májusban 13, a szárnyashúsok pedig átlagosan 34,2 százalékkal kaphatóak magasabb áron. A liszt és a gabonafélék bár májusban 19,6 százalékkal voltak drágábbak tavalyhoz képest, a régióban azonban még így is nálunk drágultak a legkevésbé.

A cukor hazánkban drágult a legkevésbé (csak 3,9 százalékkal volt drágább idén májusban). A burgonya rendhagyó módon áprilisban még 25, májusban viszont már csak 13,2 százalékkal került többe az előző évhez képest. Magyarországon emelkedik a legkevésbé a burgonya ára, míg Észtországban az elmúlt egy évben 125 százalékkal drágult a krumpli.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...