Megdöbbentően sokat fizethetünk nyárra egy kiló kenyérért

Nyárra brutálisan elszállhat a kenyér kilónkénti ára az előrejelzések szerint.

A növekvő energiaárak és a jelentősen gyengülő forint kihat a hazai gabona-, malom- és sütőiparra is. A termelési költségek emelkedése pedig érezhető lesz a kenyér árán is – írja a Sokszínű Vidék.

Már 2020-ban megindultak felfelé az árak, 2021-ben ez tovább fokozódott, s ezt tetézte az, ami most az egész világot megzavarta: az orosz-ukrán háború. Emiatt megállt az ukrán kiszállítás, ők előzőleg heti egymillió tonna gabonát, búzát, kukoricát, napraforgót és repcét szállítottak ki, elsősorban vízi úton az odesszai kikötőből. Ezt próbálják most vasúton pótolni, de havi ötszázezer tonnánál többet nem tudnak kihozni

– nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debrecen Televíziónak.

Nyáron akár ennyit is fizethetünk egy kiló kenyérért

Jelenleg 15-20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a szakértő szerint a piacról, ami természetesen az árakat is befolyásolja. A búza tonnánkénti ára már 130 ezer forint felett van, ami több mint kétszerese a tavaly júliusi árnak. Emiatt a liszt a 2021. augusztusi 85-90 forintos ára mostanra 160 forintra emelkedett, és valószínűleg további áremelkedés várható. Július elsejétől további 60 forint körüli árnövekedésre lehet számítani a liszt esetében, miután a gáz árának újabb növekedésével kalkulálnak.

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Rozsos kenyér

A gasztroblogokon végigsöprő kenyérláz engem is elkapott: Dolce vita  receptjéből kiindulva készítettem ezt a rozsos kenyeret.

„Tartok attól, hogy egy kenyér ára 800 forint körül fog alakulni. Ezt majd a sütőipar alakítja, de az biztos, hogy a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre” – mondta Lakatos Zoltán.


Még több hír itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...