Még drágább lesz a kenyér jövőre

Folyamatosan emelkedik a kenyér ára, a drágulás pedig jövőre tetőfokára hághat.

Drágul a búza, ennek következményeképp a kenyér ára is emelkedik, az Index cikke szerint pedig jövőre sem lesz árcsökkenés, sőt, 2022-ben még többe fog kerülni a kenyér.

400 forint felett a kenyér ára

A gazdasági lap és a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberi inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagár-táblázat szerint lassan bár, de egész évben folyamatosan emelkedett a kenyér ára, és éppen hogy nem érte el a 400 forintot.

Az árnövekedés tisztán látható. A fehérkenyér kilója januárban még átlagosan 374 forint volt, szeptemberben viszont már 399 forintba került egy vekni. A lisztáremelés hatása októberben mutatkozott meg a kenyerek árában, így könnyen lehet, hogy több helyen akár 400 forint felé is emelkedett a kilónkénti ár. Az Index cikke szerint hosszabb távon újabb emelésre készülhetnek a pékek.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnökének előrejelzései szerint januárban ismét emelkedik a liszt ára. Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint a párizsi árutőzsdén (Matif) tonnánként 99 996 forintos fronthavi áron jegyezték a héten az étkezési búzát, míg a fekete-tengeri búzára 97 153 forintos áron kötöttek üzletet a chicagói árutőzsdén, a belföldi előállítású búzával 84,6 ezer forintos tonnánkénti áron üzleteltek. A határidős jegyzések alapján jövőre sem várható érdemi árcsökkenés.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...