Kend az arcodra – szépítő pakolások

A nyár ontja a friss alapanyagokat, ilyenkor érdemes a lehető legtöbb módon kihasználni a friss, piaci kincseket. Nemcsak főzhetünk, szépülhetünk is velük. Házi kozmetikára fel!

Szépítő gőz

Főzőcskézés közben nem árt, ha arra is gondolunk, hogy szinte mindent, amit megeszünk: zöldségeket, gyümölcsöket, növényi olajakat, tejterméket, mézet, gabonamagvak daráját, élesztőt és még sok egyebet felhasználhatunk a bőrünk szebbé, frissebbé tételére. A lényeg, hogy tisztában legyünk a bőrünk állapotával (zsíros, száraz, érzékeny, vastag stb.).

Ismernünk kell a felhasználandó anyagok tulajdonságait!

Például, hogy a savas összehúz, s ezért savasabb gyümölcsök (citrom, meggy, ribizke) inkább a zsíros, tág pórusú, vastagabb bőrű egyéneknek valók, száraz, érzékeny bőrűeknek, csak erősen hígítva tanácsos. A magasabb zsírtartalmú élelmiszerek (tejszín, tejföl, olajok) a száraz bőrre ideálisak. A tömény cukor, a méz, gyulladásellenes hatású, ezért a gyulladt, pattanásos bőr pakolásaiba keverhető.

Szépülj szabályosan!

  • A felhasznált anyagoknak frissnek, jó minőségűnek kell lenniük, a kiválasztott gyümölcsöket, zöldségeket alaposan le kell mosni, meg kell tisztítani.
  • A pakolások mindig frissek legyenek, csak annyit készítsünk el, amennyit aznap el is használunk.
  • A jobb hatásfok érdekében érdemes a pakolások előtt gőzzel felpuhítani, bemelegíteni a bőrt.

Ezennel a túróra mint alapanyagra hívom fel mindenki figyelmét. Amikor túróval készítünk valamilyen finom ételt, mondjuk túrógombócot vagy túrós csuszát, akkor a következő pakolásokat is kikeverhetjük.

Zsíros bőrűek pakolása:

  • 1 evőkanál szárazabb túró
  • 1 teáskanál joghurt
  • 1 mokkáskanál meggylé vagy ribizlilé
  • 1tk. méz
  • annyi darált zabpelyhet keverjünk hozzá, hogy pépes pakolást kapjunk.

Normál, száraz bőrűek pakolása:

  • 1 ek. zsíros túró
  • 1tk. tejföl vagy tejszín
  • 1 fél érett sárgabarack pépessé nyomva vagy 1 tk. reszelt sárgarépa (levét külön kinyomva)
  • 1 mk. növényi olaj (olíva, mandula, repce)

Címlapról ajánljuk

További cikkek