Kend az arcodra – szépítő pakolások

A nyár ontja a friss alapanyagokat, ilyenkor érdemes a lehető legtöbb módon kihasználni a friss, piaci kincseket. Nemcsak főzhetünk, szépülhetünk is velük. Házi kozmetikára fel!

Szépítő gőz

Főzőcskézés közben nem árt, ha arra is gondolunk, hogy szinte mindent, amit megeszünk: zöldségeket, gyümölcsöket, növényi olajakat, tejterméket, mézet, gabonamagvak daráját, élesztőt és még sok egyebet felhasználhatunk a bőrünk szebbé, frissebbé tételére. A lényeg, hogy tisztában legyünk a bőrünk állapotával (zsíros, száraz, érzékeny, vastag stb.).

Ismernünk kell a felhasználandó anyagok tulajdonságait!

Például, hogy a savas összehúz, s ezért savasabb gyümölcsök (citrom, meggy, ribizke) inkább a zsíros, tág pórusú, vastagabb bőrű egyéneknek valók, száraz, érzékeny bőrűeknek, csak erősen hígítva tanácsos. A magasabb zsírtartalmú élelmiszerek (tejszín, tejföl, olajok) a száraz bőrre ideálisak. A tömény cukor, a méz, gyulladásellenes hatású, ezért a gyulladt, pattanásos bőr pakolásaiba keverhető.

Szépülj szabályosan!

  • A felhasznált anyagoknak frissnek, jó minőségűnek kell lenniük, a kiválasztott gyümölcsöket, zöldségeket alaposan le kell mosni, meg kell tisztítani.
  • A pakolások mindig frissek legyenek, csak annyit készítsünk el, amennyit aznap el is használunk.
  • A jobb hatásfok érdekében érdemes a pakolások előtt gőzzel felpuhítani, bemelegíteni a bőrt.

Ezennel a túróra mint alapanyagra hívom fel mindenki figyelmét. Amikor túróval készítünk valamilyen finom ételt, mondjuk túrógombócot vagy túrós csuszát, akkor a következő pakolásokat is kikeverhetjük.

Zsíros bőrűek pakolása:

  • 1 evőkanál szárazabb túró
  • 1 teáskanál joghurt
  • 1 mokkáskanál meggylé vagy ribizlilé
  • 1tk. méz
  • annyi darált zabpelyhet keverjünk hozzá, hogy pépes pakolást kapjunk.

Normál, száraz bőrűek pakolása:

  • 1 ek. zsíros túró
  • 1tk. tejföl vagy tejszín
  • 1 fél érett sárgabarack pépessé nyomva vagy 1 tk. reszelt sárgarépa (levét külön kinyomva)
  • 1 mk. növényi olaj (olíva, mandula, repce)
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...