A nyár ontja a friss alapanyagokat, ilyenkor érdemes a lehető legtöbb módon kihasználni a friss, piaci kincseket. Nemcsak főzhetünk, szépülhetünk is velük. Házi kozmetikára fel!
Szépítő gőz
Főzőcskézés közben nem árt, ha arra is gondolunk, hogy szinte mindent, amit megeszünk: zöldségeket, gyümölcsöket, növényi olajakat, tejterméket, mézet, gabonamagvak daráját, élesztőt és még sok egyebet felhasználhatunk a bőrünk szebbé, frissebbé tételére. A lényeg, hogy tisztában legyünk a bőrünk állapotával (zsíros, száraz, érzékeny, vastag stb.).
Ismernünk kell a felhasználandó anyagok tulajdonságait!
Például, hogy a savas összehúz, s ezért savasabb gyümölcsök (citrom, meggy, ribizke) inkább a zsíros, tág pórusú, vastagabb bőrű egyéneknek valók, száraz, érzékeny bőrűeknek, csak erősen hígítva tanácsos. A magasabb zsírtartalmú élelmiszerek (tejszín, tejföl, olajok) a száraz bőrre ideálisak. A tömény cukor, a méz, gyulladásellenes hatású, ezért a gyulladt, pattanásos bőr pakolásaiba keverhető.
Szépülj szabályosan!
- A felhasznált anyagoknak frissnek, jó minőségűnek kell lenniük, a kiválasztott gyümölcsöket, zöldségeket alaposan le kell mosni, meg kell tisztítani.
- A pakolások mindig frissek legyenek, csak annyit készítsünk el, amennyit aznap el is használunk.
- A jobb hatásfok érdekében érdemes a pakolások előtt gőzzel felpuhítani, bemelegíteni a bőrt.
Ezennel a túróra mint alapanyagra hívom fel mindenki figyelmét. Amikor túróval készítünk valamilyen finom ételt, mondjuk túrógombócot vagy túrós csuszát, akkor a következő pakolásokat is kikeverhetjük.
Zsíros bőrűek pakolása:
- 1 evőkanál szárazabb túró
- 1 teáskanál joghurt
- 1 mokkáskanál meggylé vagy ribizlilé
- 1tk. méz
- annyi darált zabpelyhet keverjünk hozzá, hogy pépes pakolást kapjunk.
Normál, száraz bőrűek pakolása:
- 1 ek. zsíros túró
- 1tk. tejföl vagy tejszín
- 1 fél érett sárgabarack pépessé nyomva vagy 1 tk. reszelt sárgarépa (levét külön kinyomva)
- 1 mk. növényi olaj (olíva, mandula, repce)