Biztosan nem ismeretlen senkinek az a dinamika, amelyben a hónap elején megengedőbbek vagyunk magunkkal és a költekezéseinkkel, míg a hetek előrehaladtával egyre szigorúbban húzzuk meg azt a bizonyos erszényt. Hóvégére persze nem elég a spórolás, olyan receptekre is szükség van, amelyekből valami értékelhető, laktató, neadjisten egészséges fogást rittyenthetünk. Az alábbi kelkrémes-kolbászos kagylótészta épp ilyen – lássuk, mitől lesz igazán szaftos!
Szezonális = olcsó
Amennyiben tényleg olyan ételeket szeretnénk készíteni, amelyek megkímélik a pénztárcánkat, fordítsunk nagyobb figyelmet az alapanyagok felé. Alapszabályként véssük fel a konyhánk falára, hogy aktuálisan mindig az a legolcsóbb és a legfinomabb zöldség-gyümölcs, ami szezonban van.
Lehet tehát, hogy a lecsó olcsó ételnek számít (bár manapság már ez inkább a megfizethető kategóriába csúszott át), de csak akkor, ha odakint épp verőfényes nyár van.
A télen vásárolt, szomorkás és hóka, üvegházban nevelkedett zöldségeknek nemcsak az árát fogjuk sajnálni, hanem az ízét is. Maradjunk tehát azoknál a hozzávalóknál, amelyek aktuálisan teremnek, illetve amelyek a hosszú eltarthatóság révén télvíz idején is szinte „frissen” kaphatók.
Szerencsétlen január nem sok szezonális finomsággal büszkélkedhet, a tartós gyökérzöldségek mellett a káposztafélék jelenthetnek még támaszt a konyhában. A kelkáposzta például egészen emberi áron kapható a boltokban piacokon – ráadásul, ha megfelelő módon készítjük el, még a finnyásaknak is megtetszik majd. De erről később.
Nézd meg videón is a kelkrémes-kolbászos kagylótészta elkészítését:
A kamra nagyágyúi
Szintén érdemes benézni a kamrába, a konyhaszekrényekbe – ilyenkor ugyanis a gyér frissalapanyag-felhozatalt meg kell támogatnunk konzervekkel, szárazáruval. Ezek nagy előnye a hosszú eltarthatóság (így simán lehet, hogy megvenni sem kell az adott konzervet, hisz’ az épp csak a felhasználásra vár hónapok óta a kamra egyik polcán), és persze a relatív alacsony ár is.
Januári kelkrémes tésztánkat például lencsekonzervvel tehetjük laktatóvá, sőt, a pestószerű tésztaszósz még krémességét is ettől nyeri majd, nem kell hozzá az eredeti, olasz (és mérhetetlenül drága) bazsalikomkrémhez felhasznált olajos mag vagy keménysajt segítsége sem. Lám, lám: mi mindenre nem jók az egyszerű, olcsó alapanyagok.
Szerény alapanyagok, merész ízek
Azt gondolhatnánk, hogy a furfangos, mesterkélt főzési módok, a trükközés és tippezés inkább az urizáló konyhaművészet eszközei – azonban annak, aki szegényesen, kevés pénzből főz, sokkal inkább érdemes megtanulnia rendesen bánni az alapanyagokkal és a különböző konyhai technikákkal.
Így lehet ugyanis a legkisebb költségű étel is élmény, gasztronómiai csoda, és szerencsére nem is őrülten bonyolult feladatokról, tennivalókról van szó.
- A kelkáposztát jó magas hőmérsékleten, alaposan süssük meg, hogy karamellizálódjon, ezáltal előbújjon jellegzetes, édeskés-keserű aromája. Amikor úgy tűnik, odaégettük a zöldséget, akkor lesz igazán jó!
- A kolbászokat pirítsuk le jó előre, hogy kisült zsírjukon indíthassuk el a hagymás alap dinsztelését. A végeredmény? Még több íz!
- A tészta főzővizét ne öntsük ki, hanem tegyük félre. Ezzel hígíthatjuk majd a kelkáposztás szószt, ami még krémesebb, gazdagabb állagú lesz a vízben lévő keményítőtől.
- Ne mosogassuk el a káposztás tepsit sem: miután lekerültek róla a gerezdek, öntsünk bele némi forró tésztafőzővizet, és egy fakanállal kapargassuk fel a leragadt részeket. Ezt öntsük a szószhoz, hogy egy csepp íz se vesszen kárba.
Itt a kelkrémes-kolbászos kagylótészta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
A hónap gyors és olcsó receptje sorozatounk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!