Laktató, hóvégi tészta: az olcsó kelkáposzta teszi krémessé a szószt

Kong a kassza, nincs több konyhapénz a hónapra? Új sorozatunk keretében olyan receptek rukkolunk majd elő, amelyekkel még a legszűkösebb heteket is ki lehet húzni. A januári fogás főszereplője a filléres kelkáposzta és a laktató tészta.

Biztosan nem ismeretlen senkinek az a dinamika, amelyben a hónap elején megengedőbbek vagyunk magunkkal és a költekezéseinkkel, míg a hetek előrehaladtával egyre szigorúbban húzzuk meg azt a bizonyos erszényt. Hóvégére persze nem elég a spórolás, olyan receptekre is szükség van, amelyekből valami értékelhető, laktató, neadjisten egészséges fogást rittyenthetünk. Az alábbi kelkrémes-kolbászos kagylótészta épp ilyen – lássuk, mitől lesz igazán szaftos!

Kelkrémes-kolbászos kagylótészta: tészta kelkáposztás szósszal és sült kolbásszal
A kelkrémes-kolbászos kagylótészta receptjéért kattints a képre!

Szezonális = olcsó

Amennyiben tényleg olyan ételeket szeretnénk készíteni, amelyek megkímélik a pénztárcánkat, fordítsunk nagyobb figyelmet az alapanyagok felé. Alapszabályként véssük fel a konyhánk falára, hogy aktuálisan mindig az a legolcsóbb és a legfinomabb zöldség-gyümölcs, ami szezonban van.

Lehet tehát, hogy a lecsó olcsó ételnek számít (bár manapság már ez inkább a megfizethető kategóriába csúszott át), de csak akkor, ha odakint épp verőfényes nyár van.

Kelkrémes-kolbászos kagylótészta: tészta kelkáposztás szósszal és sült kolbásszal
A kelkrémes-kolbászos kagylótészta receptjéért kattints a képre!

A télen vásárolt, szomorkás és hóka, üvegházban nevelkedett zöldségeknek nemcsak az árát fogjuk sajnálni, hanem az ízét is. Maradjunk tehát azoknál a hozzávalóknál, amelyek aktuálisan teremnek, illetve amelyek a hosszú eltarthatóság révén télvíz idején is szinte „frissen” kaphatók.

Szerencsétlen január nem sok szezonális finomsággal büszkélkedhet, a tartós gyökérzöldségek mellett a káposztafélék jelenthetnek még támaszt a konyhában. A kelkáposzta például egészen emberi áron kapható a boltokban piacokon – ráadásul, ha megfelelő módon készítjük el, még a finnyásaknak is megtetszik majd. De erről később.

Nézd meg videón is a kelkrémes-kolbászos kagylótészta elkészítését:

A kamra nagyágyúi

Szintén érdemes benézni a kamrába, a konyhaszekrényekbe – ilyenkor ugyanis a gyér frissalapanyag-felhozatalt meg kell támogatnunk konzervekkel, szárazáruval. Ezek nagy előnye a hosszú eltarthatóság (így simán lehet, hogy megvenni sem kell az adott konzervet, hisz’ az épp csak a felhasználásra vár hónapok óta a kamra egyik polcán), és persze a relatív alacsony ár is.

Januári kelkrémes tésztánkat például lencsekonzervvel tehetjük laktatóvá, sőt, a pestószerű tésztaszósz még krémességét is ettől nyeri majd, nem kell hozzá az eredeti, olasz (és mérhetetlenül drága) bazsalikomkrémhez felhasznált olajos mag vagy keménysajt segítsége sem. Lám, lám: mi mindenre nem jók az egyszerű, olcsó alapanyagok.

Szerény alapanyagok, merész ízek

Azt gondolhatnánk, hogy a furfangos, mesterkélt főzési módok, a trükközés és tippezés inkább az urizáló konyhaművészet eszközei – azonban annak, aki szegényesen, kevés pénzből főz, sokkal inkább érdemes megtanulnia rendesen bánni az alapanyagokkal és a különböző konyhai technikákkal.

Sült kelkáposztagerezdek tepsin
Na, így kell festenie a rendesen megsütött kelkáposztának!

Így lehet ugyanis a legkisebb költségű étel is élmény, gasztronómiai csoda, és szerencsére nem is őrülten bonyolult feladatokról, tennivalókról van szó.

  • A kelkáposztát jó magas hőmérsékleten, alaposan süssük meg, hogy karamellizálódjon, ezáltal előbújjon jellegzetes, édeskés-keserű aromája. Amikor úgy tűnik, odaégettük a zöldséget, akkor lesz igazán jó!
  • A kolbászokat pirítsuk le jó előre, hogy kisült zsírjukon indíthassuk el a hagymás alap dinsztelését. A végeredmény? Még több íz!
  • A tészta főzővizét ne öntsük ki, hanem tegyük félre. Ezzel hígíthatjuk majd a kelkáposztás szószt, ami még krémesebb, gazdagabb állagú lesz a vízben lévő keményítőtől.
  • Ne mosogassuk el a káposztás tepsit sem: miután lekerültek róla a gerezdek, öntsünk bele némi forró tésztafőzővizet, és egy fakanállal kapargassuk fel a leragadt részeket. Ezt öntsük a szószhoz, hogy egy csepp íz se vesszen kárba.
Kelkrémes-kolbászos kagylótészta: tészta kelkáposztás szósszal és sült kolbásszal
A kelkrémes-kolbászos kagylótészta receptjéért kattints a képre!

Itt a kelkrémes-kolbászos kagylótészta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje sorozatounk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!