KELKÁPOSZTA: a tipikus 'nemszeretem' zöldség, amit így még a gyerekekkel is megkedveltetsz

A kelkáposzta sokunk gyermekkori ellensége, kicsit idősebben viszont érdemes elgondolkodni azon, vajon nem csak az elkészítési móddal volt-e bajunk...

Tipikus 'nemszeretem' zöldség, a gyerekkori kelkáposzta-főzelék élményének hatására millió ember gondolja úgy, hogy ha valamit nem akar többé ebben az életben az ebédlőasztalon látni, az a kelkáposzta. Pedig ez a zöldség sokkal több, mint egyszerű rémálom agyerekkorból, ezt most be is bizonyítjuk!

Egy kis ismertető

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen volt, valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik (angolul savoy cabbage-nek hívják), a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik.

A kelkáposzta jól viseli a hideget, télen és nyáron egyaránt megtaláljuk a zöldségeseknél, azt viszont tudnunk kell, hogy a fejes káposztával ellentétben a kelkáposztát nem lehet jól savanyítani, és valamivel hamarabb is veszít frissességéből fejes rokonához képest.

Na de miért jó nekünk?

Könnyen emészthető, fehérjében dús, tápanyagtartalma pedig igen magas, ráadásul a fejes káposztával ellentétben nem terheli meg még az érzékenyebb gyomrokat sem, nem jellemző például az sem, hogy felpuffasztaná az embert. A-, B1-, B2-, C-, E-vitaminban gazdag, de jelentős mértékben található benne kalcium, kálium és magnézium, valamint vas is. Immunerősítő, valamint gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, számos súlycsökkentő diétában használják előszeretettel. A kelkáposzta bár nagyon közeli rokona a fodros kelnek (ami nagyon közkedvelt superfood lett az elmúlt években), mégsem lehet őket egy lapon említeni, a fodros kell levelei ugyanis keményebbek, és kelkáposzta testvérével ellentétben neki nincsen olyan szép és gömbölyű salátafeje.

Mit készítsünk belőle, amiből mindenki szívesen eszik?

Polenta kelkáposztával

Tradicionális Toszkán egytálétel, amin szegények generációja nőtt fel. Én nem vagyok egy nagy polentarajongó, de ez az étel nagyon finom - és elképesztően olcsó is, ha a parmezánt ...

Vonatkoztassunk el teljesen a frankfurti levestől és a kelkáposzta-főzeléktől, ezeknél ugyanis sokkal népszerűbb alternatívák vannak. Diétázóknak vagy azoknak, akik szimplán csak egészséges rágcsálnivalóra vágynak, a sütőben sült, olívával lazán meglocsoltkelkáposztachipset ajánljuk. A rakott változat örök kedvenc marad, főzés helyett azonban lehet, hogy a pirított vagy sült kelkáposzta nagyobb sikert arat, mintha főzelékben vagy levesben használnák fel.

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Fontos, hogy a kelkáposta vásárláskor friss, ruganyos és élénkzöld levelekkel rendelkezzen. Aminek már puha, laza levelei, valamint erős kelkáposztaszaga van, sokkal kevésbé alkalmas a feldolgozásra, így mindig válasszuk azt a fejet, amelynek még finom zöldségillata van.

A kelkáposztát rengeteg módon fel lehet használni úgy, hogy ne a régi menzás emlékek és a lépcsőházban ragadt főzelékszag jusson eszünkbe róla. Adjunk neki még egy esélyt legalább egyszer felnőttként is, és reménykedjünk benne, hogy a gyerekek sem fognak ódzkodni ettől az igazán egészséges és FINOMAN elkészíthető zöldségtől.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via nosalty, házipatika

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...