KELKÁPOSZTA: a tipikus 'nemszeretem' zöldség, amit így még a gyerekekkel is megkedveltetsz

A kelkáposzta sokunk gyermekkori ellensége, kicsit idősebben viszont érdemes elgondolkodni azon, vajon nem csak az elkészítési móddal volt-e bajunk...

Tipikus 'nemszeretem' zöldség, a gyerekkori kelkáposzta-főzelék élményének hatására millió ember gondolja úgy, hogy ha valamit nem akar többé ebben az életben az ebédlőasztalon látni, az a kelkáposzta. Pedig ez a zöldség sokkal több, mint egyszerű rémálom agyerekkorból, ezt most be is bizonyítjuk!

Egy kis ismertető

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen volt, valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik (angolul savoy cabbage-nek hívják), a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik.

A kelkáposzta jól viseli a hideget, télen és nyáron egyaránt megtaláljuk a zöldségeseknél, azt viszont tudnunk kell, hogy a fejes káposztával ellentétben a kelkáposztát nem lehet jól savanyítani, és valamivel hamarabb is veszít frissességéből fejes rokonához képest.

Na de miért jó nekünk?

Könnyen emészthető, fehérjében dús, tápanyagtartalma pedig igen magas, ráadásul a fejes káposztával ellentétben nem terheli meg még az érzékenyebb gyomrokat sem, nem jellemző például az sem, hogy felpuffasztaná az embert. A-, B1-, B2-, C-, E-vitaminban gazdag, de jelentős mértékben található benne kalcium, kálium és magnézium, valamint vas is. Immunerősítő, valamint gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, számos súlycsökkentő diétában használják előszeretettel. A kelkáposzta bár nagyon közeli rokona a fodros kelnek (ami nagyon közkedvelt superfood lett az elmúlt években), mégsem lehet őket egy lapon említeni, a fodros kell levelei ugyanis keményebbek, és kelkáposzta testvérével ellentétben neki nincsen olyan szép és gömbölyű salátafeje.

Mit készítsünk belőle, amiből mindenki szívesen eszik?

Polenta kelkáposztával

Tradicionális Toszkán egytálétel, amin szegények generációja nőtt fel. Én nem vagyok egy nagy polentarajongó, de ez az étel nagyon finom - és elképesztően olcsó is, ha a parmezánt ...

Vonatkoztassunk el teljesen a frankfurti levestől és a kelkáposzta-főzeléktől, ezeknél ugyanis sokkal népszerűbb alternatívák vannak. Diétázóknak vagy azoknak, akik szimplán csak egészséges rágcsálnivalóra vágynak, a sütőben sült, olívával lazán meglocsoltkelkáposztachipset ajánljuk. A rakott változat örök kedvenc marad, főzés helyett azonban lehet, hogy a pirított vagy sült kelkáposzta nagyobb sikert arat, mintha főzelékben vagy levesben használnák fel.

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Fontos, hogy a kelkáposta vásárláskor friss, ruganyos és élénkzöld levelekkel rendelkezzen. Aminek már puha, laza levelei, valamint erős kelkáposztaszaga van, sokkal kevésbé alkalmas a feldolgozásra, így mindig válasszuk azt a fejet, amelynek még finom zöldségillata van.

A kelkáposztát rengeteg módon fel lehet használni úgy, hogy ne a régi menzás emlékek és a lépcsőházban ragadt főzelékszag jusson eszünkbe róla. Adjunk neki még egy esélyt legalább egyszer felnőttként is, és reménykedjünk benne, hogy a gyerekek sem fognak ódzkodni ettől az igazán egészséges és FINOMAN elkészíthető zöldségtől.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via nosalty, házipatika

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...